Dohoda o zmene pracovnej zmluvy

poradnaporadna

Pracovala som ako šička v centre sociálnych služieb 18 rokov. Potom zamestnávateľ prijal invalidnú dôchodkyňu na pozíciu vrátničky a bez môjho vedomia nám vymenil zaradenie. Teraz zamestnávateľ znova chystá zmeny v zaradení bez nášho súhlasu. Momentálne vykonávam funkciu: vrátnička, na základe dodatku k zmluve, táto zmluva už bola vopred pripravená, bola nám predložená len na podpis. Do budúcna môj zamestnávateľ znova uvažuje o zmene pracovného zaradenia na funkciu sanitárky. Nespĺňam podmienky na vykonávanie tejto prac. pozície, kurz na túto funkciu stojí cca 350€. Chcem sa spýtať, pokiaľ by ma zamestnávateľ bez môjho súhlasu preradil na túto pozíciu, či som ja zo zákona povinná si tento kurz zaplatiť sama. Rada by som vedela, ako sa mám v tomto prípade brániť, aby som v konečnom dôsledku nebola prepustená z práce len preto, že funkciu neprijmem z hľadiska fyzického veku 53 rokov a zdravotného stavu. Je povinný zamestnávateľ predtým, než o mne rozhodne, vykonať so mnou pohovor o zmene prac. zaradenia?

Poradňa: Jednou z podstatných náležitostí pracovnej zmluvy, ktoré je zamestnávateľ povinný so zamestnancom dojednať, je aj druh práce, na ktorý sa zamestnanec prijíma, a jeho stručná charakteristika. Následne, v zmysle ustanovenia § 54 Zákonníka práce, dohodnutý obsah pracovnej zmluvy možno zmeniť len vtedy, ak sa zamestnávateľ a zamestnanec dohodnú na jeho zmene. Zamestnávateľ je povinný zmenu pracovnej zmluvy vyhotoviť písomne. Zamestnávateľ nemôže jednostranne „prikázať“ zamestnancovi zmenu niektorej z náležitostí v pracovnej zmluve, môže mu takúto zmenu len navrhnúť, pričom zamestnanec nie je povinný uvedenú zmenu prijať. Dohoda o zmene pracovných podmienok, napr. vo forme dodatku k pracovnej zmluve, sa musí urobiť písomne. Nedostatok písomnej formy ale nespôsobuje jej neplatnosť, ale v záujme právnej istoty je dobré zmenu vykonať v písomnej forme, inak v budúcnosti môže vyť problematické preukazovanie jej obsahu.

 

Vykonávať práce iného druhu alebo na inom mieste, ako boli dohodnuté v pracovnej zmluve, je zamestnanec povinný len výnimočne. Zamestnávateľ môže preradiť zamestnanca aj bez jeho súhlasu na čas nevyhnutnej potreby na inú prácu, ako bola dohodnutá, ak je to potrebné na odvrátenie mimoriadnej udalosti alebo na zmiernenie jej bezprostredných následkov. Je nepravdepodobné, že preraďovanie zamestnankyne medzi pracovnými pozíciami šička, vrátnička prípadne sanitárka, je realizované s cieľom odvrátiť mimoriadnu udalosť.

 

Zamestnankyňa nie je povinná prijať ponuku zamestnávateľa na zmenu pracovnej zmluvy a ak tak urobí, v tej súvislosti môže požadovať aj to, aby jej zamestnávateľ hradil potrebné kurzy a školenia. Ak zamestnankyňa ponuku zamestnávateľa na zmenu dojednanej práce neprijme, zamestnávateľ je povinný jej ďalej prideľovať prácu podľa pracovnej zmluvy. Ak takúto prácu už pre zamestnanca nemá, t.j. vykonal organizačnú zmenu, v dôsledku ktorej sa stal zamestnanec nadbytočným, táto skutočnosť je dôvodom na výpoveď, ale v tom prípade patrí zamestnancovi odstupné. V prípade, ktorý je uvedený v otázke, by sa jednalo o trojmesačný výpovednú dobu plus trojmesačné odstupné; pričom zamestnanec musí prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy aj počas výpovednej doby, inak má zamestnanec nárok na náhradu mzdy.

 

14.03.2011

 

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2011 Zmena pracovneho zaradenia
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy