Letné brigády lákajú študentov na rôzne mzdy: V zahraničí si môžu zarobiť takmer trojnásobok

S príchodom letných prázdnin prichádza aj množstvo príležitostí na brigády pre mladých ľudí a študentov. Letné brigády sú skvelou možnosťou, ako získať pracovné skúsenosti, rozšíriť si obzory a zarobiť peniaze. Tento rok je ponuka ešte širšia, a to nielen na domácom trhu, ale aj v zahraničí.

Letné brigády majú pre mladých ľudí veľký význam. Umožňujú im získať prvé pracovné skúsenosti, ktoré sú cenné pri budúcom hľadaní zamestnania. „Okrem toho sa učia zodpovednosti, tímovej spolupráci a komunikácii, čo sú neoceniteľné zručnosti pre ich ďalší osobný a profesionálny rozvoj. Práca počas letných prázdnin tiež prispieva k rozvoju finančnej gramotnosti, pretože mladí ľudia sa učia narábať s vlastnými zarobenými peniazmi,“ uvádza Katarína Tešla, manažérka odboru komunikácie a PR portálu Kariéra.sk.

Brigádnici na Slovensku zarábajú v priemere 5 až 6 eur na hodinu 

Na Slovensku je tento rok k dispozícii široká ponuka brigád v rôznych odvetviach. Študenti môžu pracovať v maloobchode, gastronómii, ale aj v administratíve. Firmy hľadajú brigádnikov na pozície predavačov, pokladníkov, čašníkov, asistentov, anketárov, pracovníkov na kúpalisku, ale aj na sezónne práce v poľnohospodárstve či priemysle. 

Čo sa týka platového ohodnotenia, to sa pohybuje od minimálnej mzdy 4,31 €/hod až po 7 €/hod v predajni. V oblasti maloobchodu je ohodnotenie brigád zväčša od 5,40 €/hod do 6,50 €/hod. Jemné rozdiely sú viditeľné aj v regiónoch. Napríklad obchod ponúka pre brigádnikov plat od 5,40 €/hod do 6,50 €/hod v závislosti od konkrétnej lokality. 

Brigádnici v gastronómii si môžu zarobiť v priemere od 4,40 €/hod do 6 €/hod a rovnakú mzdu ponúkajú aj v priemysle. Na administratívnych pozíciách je možné zarobiť okolo 6 €/hod, no anketári si môžu prilepšiť až 12,50 eur na hodinu. Táto práca sa ale zväčša vykonáva menej hodín. Mnohí študenti nájdu svoje miesto na letnom kúpalisku, kde sa mzdy pohybujú od 6,50 €/hod do 8 €/hod. 

Možnosti letných brigád v zahraničí 

Pre tých, ktorí túžia po medzinárodnej skúsenosti, sú k dispozícii aj brigády v zahraničí. „Práca v cudzine prináša nielen finančný prospech, ale aj možnosť zdokonaliť si jazykové zručnosti, spoznať novú kultúru a získať medzinárodné kontakty. Tieto skúsenosti sú vysoko hodnotené zamestnávateľmi a môžu otvoriť dvere k atraktívnym pracovným príležitostiam v budúcnosti,“ hovorí Tešla. 

Pracovné ohodnotenie sa nedá porovnať s tým na Slovensku. Za hranicami si môžu brigádnici prilepšiť v priemere o 10 až 14 eur na hodinu, čo je takmer trojnásobok. Najviac brigád je dostupných v Nemecku a Holandsku, ale rôzne ponuky sú aj v Grécku, Fínsku, Chorvátsku, v Česku a iných krajinách. Spoločnosti hľadajú skladníkov, čašníkov, zberačov, animátorov voľného času, ale aj pracovníkov v poľnohospodárstve a na výletných lodiach. 

Nie všetky brigády sú vhodné pre mladých študentov

Je dôležité si uvedomiť, že nie všetky brigády uverejnené na pracovných portáloch sú vhodné pre študentov. Niektoré práce môžu byť fyzicky náročné, príliš časovo náročné alebo neprimerané veku a skúsenostiam mladých ľudí. Práce vyžadujúce vodičský preukaz nie sú napríklad vhodné pre stredoškolských študentov, ktorí ešte nenavštevovali autoškolu. Práca v ťažkom priemysle zase môže predstavovať zdravotné riziká a bezpečnostné výzvy, ktoré nie sú vhodné pre mladých brigádnikov. To isté platí aj o ponukách práce v zahraničí. 

„Preto je kľúčové, aby študenti a ich rodičia dôkladne zvážili ponuky a vyberali si také brigády, ktoré sú nielen prínosné, ale aj bezpečné a primerané ich schopnostiam a potrebám. Mzda by nemala byť jediným faktorom, podľa ktorého si budú vyberať prácu na leto,“ dodala Katarína Tešla. 

Viac o téme: Platy Zahraničia Brigády Slovensko Kariéra.sk
  • Autor: © Zoznam/vargova
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy