5 skvelých podnikateľských nápadov pre dôchodcov

Práca na plný alebo čiastočný úväzok a pravidelný príjem po odchode do dôchodku môžu byť pre vás atraktívne, ale zamestnávatelia, bohužiaľ, nie sú vždy ochotní zamestnať starších ľudí. V takomto svete je najlepšou voľbou pre dôchodcov, aby premenili všetky svoje vedomosti a skúsenosti získané počas desaťročí kariéry na prácu z domu. Takáto práca poskytuje väčšiu flexibilitu a slobodu, ktorú si dôchodcovia určite zaslúžia. Tu je päť nápadov na začatie domáceho podnikania pre dôchodcov, ktorí radi využijú svoje znalosti a lásku k práci.

Konzultácie - poradenstvo

To, že ste na dôchodku, ešte neznamená, že vás vaše znalosti a zručnosti opustili. Môžete ponúknuť veľa cenných vedomostí mladším a tým, ktorí majú menej skúseností a nechať si za svoje vedomosti pritom zaplatiť. Poradenstvo môžete vykonávať výlučne z vlastného domu. Na tento účel existuje množstvo nástrojov, napríklad telefón a videohovory a videokonferencie.

Ďalšou možnosťou je podnikať z domu a navštevovať svojich klientov. Konzultácie sa zvyčajne robia pre spoločnosti a môžu zahŕňať službu na zlepšenie predaja alebo tímovej produktivity. Začať je ľahké. Môžete skúsiť kontaktovať bývalého zamestnávateľa a ponúknuť pomoc.

Nezabudnite tiež použiť sieť svojich starých spokojných kolegov, známych alebo klientov, u ktorých môžete pokračovať v práci, alebo požiadať o odporúčanie.

Blogovanie

Ľudia dnes používajú internet na zábavu alebo vyhľadávanie konkrétnych informácií. Blogovanie je jedným zo spôsobov, ako sa podeliť o svoje vedomosti s ľuďmi. Ak ste prostredníctvom blogu schopní poskytnúť publiku to, čo hľadajú, môžete zarobiť peniaze niekoľkými spôsobmi. Existujú reklamy, sponzorované oznámenia, affiliate marketing, odporúčanie produktov a rôzne iné spolupráce.

Vždy je možné vyvinúť si vlastnú službu alebo produkt, ktorý ponúknete svojim čitateľom. Nemyslite si, že nemáte čo povedať. Ak máte skvelé informácie alebo jedinečné príbehy, ľudia si prečítajú, čo uverejníte. Už ste odišli do dôchodku, kúpili ste chalupu, prvýkrát vysadili tekvicu? Ľudia sa tešia čítaniu a radi sa učia. Ste účtovník na dôchodku? Ľudia budú mať záujem vypočuť si vaše rady týkajúce sa správy peňazí a znižovania daní.

Máte radi každé dobré jedlo, ale zo zdravotných dôvodov neustále vymýšľate nové recepty na obohatenie ponuky? Svoje potešenie a vedomosti môžete zdieľať prostredníctvom food blogu. Blog je ako prázdny zápisník, existuje nekonečné množstvo tém, o ktorých sa dá písať, a váš charakter a jedinečnosť sa prejavia pri písaní a oslovia publikum. Mnoho ľudí si počas dôchodku nájde čas napísať autobiografický román alebo zdieľať svoj životný príbeh a riešenia, ktoré objavili na svojej ceste.

Ak máte radi písanie, ale neviete alebo nechcete začať svoj vlastný blog a zaoberať sa marketingom s cieľom prilákať nových čitateľov, vedzte, že to nie je jediný spôsob písania. Mnoho blogerov a portálov platí autorom a novinárom, ktorí pre nich píšu jedinečné články. Napadá vám portál či magazín, pre ktorý by ste chceli písať? Kontaktujte ich a navrhnite, aby ste pre nich tvorili články.

5 skvelých podnikateľských nápadov Galéria fotiek (3)

Nechajte si zaplatiť za to, čo viete

Akúkoľvek zručnosť, ktorú máte, dokážete premeniť na príjem. Predaj týchto zručností prostredníctvom služieb, ktoré poskytujete z vlastného domu, je jedným z najrýchlejších spôsobov, ako si privyrobiť.

Akékoľvek úlohy, za ktoré sú iní jednotlivci alebo spoločnosti ochotné zaplatiť, sa môžu zmeniť na podnikanie. Patrí sem virtuálna podpora, vedenie účtovníctva, písanie, terénne úpravy, opravy domácnosti, starostlivosť o domáce zvieratá či opatrovanie detí. Podobne ako pri poradenskom zamestnaní je dobré začať u bývalého zamestnávateľa, ktorý vás odporučí ďalej.

Sociálne médiá sú jedným zo spôsobov, ako informovať ostatných o tom, čo ponúkate a čo robíte.  Ak ste v tom dobrí, ľudia sa o vás rýchlo dozvedia a zakrátko budete mať toľko klientov, že začnete zostavovať čakaciu listinu.

Urobte zo svojho hobby prácu

Možno vás už unavuje práca, ktorú ste robili celý svoj život, a nakoniec si od nej chcete oddýchnuť a venovať sa iným veciam. A to je skvelé, je ideálny čas pracovať z lásky. Malé domáce podniky často vzniknú z toho, čo bolo najprv vnímané ako záľuba. Máte radi prácu v záhrade? Založte záhradnícke podnikanie, predajte svoje záhradnícke služby a znalosti, zúčastnite sa kurzu, nahrajte videoobsah, píšte články.

Alebo máte radi pečenie koláčov? Začnite s domácim podnikaním, napríklad pečením svadobných tort alebo zákuskov. Ľudia dnes zbožňujú domáce a ručne vyrábané výrobky. A čo takto fotografovanie? Predajte svoje fotografie alebo ponúknite fotografické služby. Takmer každý koníček sa môže zmeniť na potenciálnu prácu.

5 skvelých podnikateľských nápadov Galéria fotiek (3)

Internetový predaj

Po desaťročiach práce, niekoľkých presídleniach a výchove detí ste určite zhromaždili veľa vecí, ktoré len stoja vo vašom dome a zbierajú prach, pretože ich už nepoužívate a už ich nepotrebujete. Čo tak vyčistiť si svoj životný priestor a zarobiť si peniaze na veciach, o ktorých ani neviete, že ich máte? Využite inzeráty a rôzne webové stránky na predaj svojich nechcených položiek.

Možno zistíte, že existuje väčší dopyt po určitých výrobkoch. Možno vaši priatelia majú podobné predmety, ktoré už nepoužívajú, a nájdete ich aj na veľtrhoch a na blších trhoch a založte si vlastný malý obchod.

Ak máte šikovné ruky, môžete svoje remeselné výrobky predávať online aj na zahraničných trhoch. Etsy je jednou z veľmi populárnych celosvetových stránok tohto typu. Na nej nájdete staré a starožitné výrobky, ktoré sú jedinečné a ručne vyrábané. Môžete dokonca predávať elektroniku, odevy, umelecké diela, knihy, šperky a ďalšie veci online.

Viac o téme: Peniaze Zamestnanie Dôchodok Penzia Podnikanie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Forbes, Foto: Getty

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy