Keď práca prestáva baviť

trenkwaldertrenkwalder

Práca ako zdroj príjmov versus práca ako sebarealizácia a zdroj príjmov. Po chuti nám je viac alternatíva druhá, väčšina však funguje podľa pravidiel prvej. Ako často tá prvá spôsobuje na tvári úsmev a ráno dobrú náladu? Ak tomu tak nie je aspoň v 50tich percentách ranného vstávania, pravdepodobne vás práca nerobí šťastnými. Pozitívom takéhoto konštatovania je, že v tom zďaleka nie ste sami.

Prečo nás práca nebaví?

Keď práca prestáva baviť Galéria fotiek (4)

V minulosti boli ľudia s prácou spätí oveľa bližšie ako je tomu teraz. To, čomu sa venovali, malo hmatateľné výsledky, ktorých využitie bolo všetkým zrejmé. Plynutím storočí sa spätosť s prácou a porozumenie jej zmyslu pozvoľne vytrácali. Mnoho ľudí sa dnes nachádza v roli vykonávateľa – bez dosahu na výsledok. Respektíve majú podiel na výsledku, ale bez výraznej možnosti ho ovplyvniť. A často strácajú záujem sa snažiť význam tejto mašinérie pochopiť. Veď to im na výplate neprihodí eurá navyše. No a primiešajme k tomu ešte otrasného šéfa alebo kolegov a máme optimálny recept na dennodenné mrzuté vstávanie z postele. To nás šťastnými neurobí.

 

Snívame o ideálnej práci

Keď práca prestáva baviť Galéria fotiek (4)

Šťastní tí, čo sú spokojní s tým čo im život prináša bez výraznejšej snahy to zmeniť. Čo ale ostatní, ktorých práca nebaví? Tento pocit sa môže objaviť v rôznych životných fázach. A jeho zrenie trvá od niekoľkých dní až po niekoľko rokov. Po takomto zistení však mnohí naďalej zostávajú. Vedie ich k tomu predovšetkým potreba stability, istoty – záruka periodického stabilného príjmu (aj keď, povedzme si úprimne, čo je dnes zaručene stabilné?) No sny o „tom pravom uplatnení“ pretrvávajú. Na druhej strane existuje nemálo odvážnych, ktorí sa chcú riadiť heslom: „každý je strojcom svojho šťastia“. Keď teda definitívne dospejeme k tomu, že doterajším spôsobom to ďalej dlhodobo plynule pokračovať nemôže, mali by sme začať uvažovať. Nie však urýchlene.

 

Toto chcem robiť ... ale uživí ma to?

Ľahko sa povie „toto ma baví“. Druhou stranou mince je, aby sme sa „tým“ aj uživili. Ako sa k tomu dá dopracovať? Samozrejme, samotné uvedomenie si, čomu by ste sa chceli venovať ešte neznamená že sa to udeje. K tomu potrebujete namiešať troška ambicióznosti a povedzme si úprimne – vytrvalosti a „uvažovania v dlhodobom horizonte“, bez očakávania rýchleho úspechu. Existujú rôzne, už mnohými odskúšané varianty.

Ak robíte prácu, z ktorej vás nebavia len určité veci, zotrvajte v nej. Snažte sa byť čo najlepší a s rastúcim úspechom možnosť vybrať si to čo vás baví v rámci daných činností najviac, príde sama.

 

Jedno ma baví, druhé ma živí

Keď práca prestáva baviť Galéria fotiek (4)

Alebo skúste inú variantu: cestu dvoch zamestnaní / pôsobností. Zotrvajte tam, kde vás práca aktuálne nebaví, no zabezpečuje pravidelný príjem, a popri tom sa realizujte v oblasti, ktorú považujete za „to pravé orechové“. Prostredníctvom prvého si vybudujete finančný backup ako aj zdroje na rozbehnutie druhého. Obe cesty sú časté a každá má svoje výhody aj nevýhody. Prvá môže byť pomalšia a nie je úplne o slobodnom rozhodovaní sa. Druhá môže znamenať v prvých fázach obetovanie mnohých hodín v prospech oboch aktivít a nedostatok času pre priateľov či rodinu. A to bez záruky úspešného konca. To, ktorú cestu si zvolíte, je individuálne – záleží od vašej ochoty riskovať, presvedčenia o vašom cieli a jeho potenciáli. Je to predovšetkým o vás. Chcete vstávať mrzutí alebo pokúsiť sa vítať nové dni s úsmevom?

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

  

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Trenkwalder Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy