Ako športovanie ovplyvní pracovný výkon?

trenkwaldertrenkwalder

Podnetom k dnešnému ľahkému zamysleniu sa nad športovaním bolo moje okolie. Zopár dlhodobo unavených a vystresovaných známych. Sťažujúcich sa, že sú zavalení prácou, často podráždení a trpiaci všakovakými zdravotnými komplikáciami ako napríklad periodicky sa opakujúcimi virózami alebo boľavým chrbtom. Často vystresovaných a sťažujúcich sa na nerovnováhu práca versus súkromie. Spoločne sme sa zamýšľali nad príčinami – ktorých je viacero, no možno ich alibisticky označiť za vedľajší príznak dnešnej doby. A našim čisto laickým pozorovaním a usudzovaním sme prišli k záveru, že na zažehnanie týchto komplikácií existuje jednoduché riešenie – pravidelný pohyb či športové aktivity. Koniec koncov, existuje veľa dostupných zdrojov, ktoré to potvrdzujú. Prečo je teda dobré o tom hovoriť?

Výhovorky, výhovorky

Ako športovanie ovplyvní pracovný Galéria fotiek (5)

Nie je to nič nové pod slnkom – pohyb je zdravý, prospieva fyzickej i psychickej kondícii. Píše sa o tom každý deň na rôznych portáloch. Návod, ako na to, nehľadiac na aktivitu, ktorej sa budeme venovať, nájdeme bez väčšej námahy. Námahou je skôr venovať sa jej pravidelne. Prekonať lenivosť, ignorovať faktory, ktoré sú pre nás pravidelnou výhovorkou. Ako napríklad potreba nakúpiť, uvariť, veľa práce, únava atď. Ak s cvičením začínate, môže sa veľmi rýchlo objaviť prvotná nechuť. Akonáhle príde svalovica alebo prípadne iná bolesť spôsobená cvičením. Tomu sa dá predchádzať – predovšetkým pozvoľným začínaním - všetko sa dozvieme na webe. Ak sme sa rozhodli venovať exteriérovým aktivitám, chuť nám môže zobrať zlé počasie.

 

Športujte, budete šťastnejší!

Ako športovanie ovplyvní pracovný Galéria fotiek (5)

Tieto chvíle treba len prekonať a sústrediť sa na pozitívne vedľajšie účinky, ktoré šport prináša: vyplavené endorfíny, ktoré napomáhajú k tomu, aby sme sa cítili šťastní. Ďalej užitočne strávený čas prospievajúci nášmu zdraviu. V neposlednom rade udržiavanie a zlepšovanie kondície a zveľaďovanie fyzického vzhľadu. Pravidelné cvičenie odbúrava stres, zvyšuje obranyschopnosť organizmu, cirkuláciu krvi atď. Uvedené pozitívne pôsobí na zdravie a celkovú funkčnosť organizmu, čo je však z hľadiska pracovného fungovanie dôležité, robí nás výkonnejšími. Aj tým, že napríklad skvalitňuje spánok. Ten je plnohodnotnejší a telo sa počas neho optimálne zregeneruje (ak je ho dostatok).

 

Športujte, budete úspešnejší!

Ako športovanie ovplyvní pracovný Galéria fotiek (5)

Športovanie nevplýva len na fyzickú stránku našich organizmov. Ak je pravidelné, podieľa sa aj na formovaní našej osobnosti – stávame sa vďaka nemu vytrvalejší, zodpovednejší, disciplinovanejší. A to, čím sa riadime a čo zažívame pri cvičení, analogicky podvedome prenášame do života: udržiavanie pravidelných opakovaní, vycítenie nebezpečenstva, vyraziť v správny čas, prekonať neúspech (zlé veci sa občas prihodia), nebyť bojazlivý, udržiavať balans medzi emóciami a raciom, zažívať zaslúžené úspechy. Robí nás to lepšie zorientovanými v pracovných úlohách a schopnými ľahšie identifikovať potenciálne hrozby. Vďaka športovaniu sme lepšie pripravení uvažovať v dlhodobých horizontoch a nehľadieť na krátkodobé neperspektívne riešenia.

 

Športujte, budete mať pevnejšiu vôľu!

Ako športovanie ovplyvní pracovný Galéria fotiek (5)

Ak nepatríte medzi sebamotivátorov, ktorí sa dokážu vzchopiť a pravidelne sa zúčastňovať cvičenia na vlastnú päsť, nájdite si nejakého sparing partnera –manžela/ku, kolegu/yňu, kamarátov. Choďte cvičiť vo dvojici alebo začnite praktizovať nejaký kolektívny šport. Tam sa už vyhovoríte ťažšie, pretože budete ostatným chýbať ak sa nezúčastníte. Či hovoríme o futbale alebo o karate. To všetko je značne motivujúce a pri dlhodobom praktizovaní aj prináša ovocie. Okrem spokojnosti s kondíciou a vzhľadom sa aj práca stáva ľahšou a vďaka endorfínom sa aj zlepšuje nálada. Určite nebude na škodu, ak to skúsite aj vy.

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

 

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 5
Viac o téme: Sport Trenkwalder Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy