Práca (na) doma?

trenkwaldertrenkwalder

Zdá sa to byť tak jasný výraz, a predsa sa pod ním skrýva niekoľko odtienkov. Synoným sa ponúka veľa - práca doma, práca z domu, homeworking, teleworking… Mnoho názvov pre podobnú vec. Spojené sú s predstavou pohodlia domova, v ktorom pracujeme a zarábame si na živobytie.

Dá sa doma zarobiť?

Áno, je to takto možné. Existujú v princípe dve alternatívy takejto zárobkovej činnosti: buďto venovanie sa intelektuálnej, duchovnej práci alebo vykonávanie manuálnych činností. Obe sa dajú robiť podľa zadania alebo viac slobodne. Závisí na tom čo robíme, ako a pre koho.

 

Pozor na podvodníkov!

Práca (na) doma? Galéria fotiek (5)

Prácu na doma neúnavne hľadá veľa ľudí rôznych vekových a sociálnych kategórií. Motív majú zväčša spoločný a to zarobiť si niečo naviac popri zamestnaní alebo vôbec niečo. Čoraz viac je takých hľadačov, ktorí hľadajú „čokoľvek“ len nech si zarobia. A s nimi narastá aj počet pofidérnych či mizerne platených ponúk práce na doma. Tie pofidérne veľmi často zavádzajú. Už náplň práce v inzerátoch je popísaná nejasne a neúplne. A nadväzuje na ňu podmienka, ktorá po vás chce istú sumu peňazí ako zábezpeku a vstupenku k ďalším informáciám o práci. Tie sú buď odstrašujúce, vypovedajúce o nevýhodnosti takejto práce alebo sa k nim vôbec nedá dostať. Ani k nim ani k utrateným peniazom.

 

Veľa práce, málo peňazí

Tak ako v minulosti ani dnes nie je výhrou skladať perá, navliekať korálky či lepiť obálky. Takéto ponuky boli často spojené s výdavkami na rôzne dobierky obsahujúce pracovné pomôcky či návody na skladanie. Zárobok bol pritom ak vôbec nejaký, tak zanedbateľný. Uvedené popisy vždy zaváňajú podozrivo. Aj skúsenosti personálnych agentúr potvrdzujú, že takéto činnosti si seriózne spoločnosti väčšinou neobjednávajú. Neserióznosť takýchto ponúk je viditeľná okrem iného aj prísľubmi vysokého zárobku. Ďalším znakom netransparentného konania sú chýbajúce alebo zavádzajúce údaje o spoločnosti, ktorá takúto prácu ponúka.

 

Žiaľ, na podobné výmysly sa stále dá nachytať veľa ľudí. Neľahká životná situácia premiešaná s naivitou je smrteľná kombinácia pre jej aktérov a naopak víťazná pre podvodníkov. Aj vďaka tomuto sú všetky ponuky práce na doma hádzané do jedného vreca a ľudia si k nim vytvárajú negatívny postoj.

 

Oplatí sa teda niečo robiť doma?

Práca (na) doma? Galéria fotiek (5)

Do úvah o rozbehnutí práce na doma by sme mali zahrnúť niečo konkrétne. Nestačí len bezcieľne a veľmi bažiť po akejkoľvek práci. Ak hľadáme a nevieme čo, šance na úspech sú mizivé. Len sa tým zaradíme medzi XY ostatných, ktorí bezcieľne skúšajú čo príde pod ruku. Pritom predmet činnosti môže byť akýkoľvek – preklady, doučovanie, prepisovanie dokumentov, právnické poradenstvo, písanie článkov, webdizajn, maľovanie, šperkárstvo. Ak sa rozhodnete pre konkrétnu činnosť, máte väčšiu šancu nájsť si uplatnenie v porovnaní s pátraním po niečom nekonkrétnom s nejasnými kontúrami.

Práca (na) doma? Galéria fotiek (5)

Ak viete s čím začnete „pracovať doma,“ dajte o sebe vedieť. Ide to aj bez vynakladania veľkých finančných prostriedkov. Cez internet – známych, sociálne siete, maily, chaty atď. Čím viac ľudí o vás bude vedieť tým vyššiu šancu máte na úspech (pravdaže významnú rolu v tom zohráva aj zacielenie vašej komunikácie, nebudem už ale zabŕdať do marketingu – všetko nájdete na webe).

Plus je dôležité si uvedomiť, že takéto činnosti sa dajú nazvať skôr podnikaním než zamestnaním. A do toho je potrebné vždy minimálne na začiatku investovať. Čas, peniaze, trpezlivosť. A mnoho ďalšieho. A vypustiť sen o rýchlom rozprávkovom zárobku. To sa stáva zriedka. Ak sa usilujeme o úspech, mali by sme sa oň kontinuálne snažiť. A práve tým môžeme dosiahnuť namiesto krátkodobého zisku dlhodobý príjem, ktorý nás môže ľahko uživiť.

 

Čo okrem peňazí nám práca doma môže priniesť?

Práca (na) doma? Galéria fotiek (5)

Práca doma prináša zaujímavé výhody. Okrem toho, že ste sami sebe šéfom a je na vašej ľubovôli ako si zorganizujete „pracovný čas“, nemusíte byť súčasťou nezhôd a konfliktov s kolegami (to vám však možno vynahradia zákazníci :-) ). Nie ste viazaní pracovným časom, dôležitý je výsledok. Dalo by sa toho menovať viac, no na čaro práce doma príde postupne každý sám.

Hovoriť je treba aj o negatívach, ktoré takisto ako aj výhody, nemusia platiť plošne na všetkých. Ak patríte medzi ľudí silne potrebujúcich spoločnosť, môže vám pôsobenie medzi štyrmi stenami spôsobovať traumu (no aj z toho sa dá pri troške šikovnosti vykľučkovať). Problémom môže byť aj zachovávanie pracovného času namiesto podľahnutiu lákadlám ako posteľ či televízor.

Pozitívnych aj negatívnych sprievodných javov práce na doma je určite viac. No ak sa vám začne dariť, budete si pozitívne viac ceniť a negatívne budú spôsobovať na vašich tvárach menej hlboké vrásky.

 

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

  

Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 5
Viac o téme: Trenkwalder Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy