Alkohol na pracovisku

trenkwaldertrenkwalder

Alkohol na pracovisku? Nič nové, no stále aktuálne. Vo výraznejších formách je to závažný ničiteľ zdravia a pracovných úspechov. Je smutné sa s takýmito formami stretávať, no pravdepodobne pri stresujúcich zamestnaniach a stresovaných zamestnancoch nevymiznú ľahko. Alkoholizmus však nie je témou na dnešný deň, tou je konzumácia alkoholu počas pracovnej doby. Máte s tým skúsenosť aj vy?

Ako sa to deje?

Vždy samozrejme záleží na firemnom prostredí a kultúre aká je v spoločnosti zaužívaná. Je to však jav „každotýždenný“. Chcem tým povedať, že by sme pravdepodobne v každom týždni našli firmu, „v

Alkohol na pracovisku Galéria fotiek (4)
ktorej sa to prihodilo“. Teraz samozrejme nenarážam na konzumáciu výrazných množstiev alebo príchod do práce s opicou. Ten druhý prípad sa stane aj „obyčajnému smrteľníkovi“, vtedy je naozaj lepšie zostať doma, ak vám to pracovné povinnosti dovoľujú. Mnohí sa však stretávame s odľahčenými formami. Čo tak napríklad oslava narodenín? Opäť v závislosti na zvyklostiach vo firme. Dnes nájdeme mnoho takých, kde pri príležitosti sviatku zamestnanci organizujú v poobedňajších hodinách tesne pred ukončením pracovnej doby posedenie pri koláčikoch, tortách, slaných pokušeniach a ... často aj poháriku. Rádovo sa jedná o polhodinu až hodinu času stráveného voľnou konverzáciou. A uznajte, že je to strata pracovného času. A čo ten pohárik? Máte takúto skúsenosť? A boli ste niekedy upozornení na nevhodnosť takéhoto správania? Pri takýchto stretnutiach sa konzumuje čokoľvek – víno, šampanské, atď.

 

Čo z toho môže vypáliť?

Alkohol na pracovisku Galéria fotiek (4)

Ak by sme sa mali riadiť zákonom, takéto správanie vybočuje z jeho rámcov a je to objektívny podnet na porušovanie pracovnej disciplíny. Niektoré spoločnosti sú k takýmto „mini oslavám“ benevolentnejšie, iné menej. Je to aj otázka veľkosti kolektívu a otvorenosti vzťahov. Stali sa však už aj prípady, keď bola obdobná besiedka odhalená a táto informácia bola posunutá na vyššie miesta, ktoré vyvodili patričné dôsledky – vyústili do skončenia pracovného pomeru a výrazných upozornení zo strany vedenia. Vo väčšine firiem sa už besiedky opakovali mimo priestorov firmy. Iným prípadom je šéf, ktorý pravidelne takéto stretnutia organizuje a je presvedčený o tom, že takto dokáže viac zoceliť svoj kolektív. V takomto prípade je vždy rozhodnutie na samotnom zamestnancovi, pohárik sa vždy dá slušne odmietnuť.

 

Pivo k obedu?

A čo s alkoholom počas obeda? Predovšetkým počas prichádzajúcich teplých dní mnohých láka pohár dobrého piva na uhasenie smädu a podporu trávenia práve dojedenej porcie. To už je individuálna otázka na každého jednotlivca. Ak obedujete mimo firmy, ste síce mimo pracoviska, avšak váš pracovný deň nekončí. A nad objektívnymi účinkami aj malého množstva alkoholu polemizovať nemusíme – tie sú k dispozícii už mnohé roky – cez zníženú schopnosť úsudku k znižovaniu celkovej výkonnosti. A na opačnej strane práve na naštartovanie trávenia je pohár piva ideálny. A pokiaľ nám po obede dobre trávi, lepšie sa koncentrujeme na prácu. Tradičným pozitívnym príkladom sú južanské národy a ich siesty, ktoré sa nezaobídu bez vínka či piva. Avšak u nich sú to predovšetkým horúčavy, ktoré ich tomu naučili. Takže, je to na vašej vlastnej zodpovednosti, ale občas to pivo po obede naozaj nezaškodí. Horšie je, keď vás pri jeho vychutnávaní pristihne nesprávna osoba. Pre hladší priebeh a minimalizáciu ohrozenia si môžeme dať nealkoholické pivo. Nie je to síce plnohodnotná náhrada, avšak ani najhoršia voľba.

 

Kedy smieme?

Ďalším špecifickým momentom sú obedy / večere s klientmi, zákazníkmi. V nedávnej zahraničnej štúdii v 500 spoločnostiach sa zistilo, že až 40 percent týchto organizácií akceptuje drink počas

Alkohol na pracovisku Galéria fotiek (4)
obchodného stretnutia spojeného s konzumáciou jedla. Je to každopádne zaujímavé percento, no nakoľko sa jedná práve o takýto charakter stretnutia, je pre nich dôležitý práve potenciál nového či ďalšieho businessu či rozvíjanie vzájomných vzťahov.

 

A potom sú tu ešte firemné večierky alebo teambuildingy. To je osobitná kategória (o ktorej budeme hovoriť inokedy) – už nie sme v rámci pracovného času, a môžeme popíjať bez výčitiek a obmedzenia, podľa vlastného uváženia.

 

Alkohol jednoznačne na pracovisko nepatrí, či ako prostriedok na odbúranie stresu alebo súčasť narodeninových posedení. Aké sú vaše skúsenosti? Stretli ste sa s niečím podobným?

 

  

Mgr. Klára Javorská

Špecialistka pre personálne poradenstvo

 

  Pracovné ponuky spoločnosti Trenkwalder »

 

 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Alkohol Kariera2011. trenkwalder
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy