Dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru

§ 223, § 224, § 225 Zákonník práce

§ 223

(1) Zamestnávateľ môže na plnenie svojich úloh alebo na zabezpečenie svojich potrieb výnimočne uzatvárať s fyzickými osobami dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru (dohodu o vykonaní práce, dohodu o pracovnej činnosti a dohodu o brigádnickej práci študentov), ak ide o prácu, ktorá je vymedzená výsledkom (dohoda o vykonaní práce) alebo ak ide o príležitostnú činnosť vymedzenú druhom práce (dohoda o pracovnej činnosti, dohoda o brigádnickej práci študentov). Na pracovnoprávny vzťah založený dohodami o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru sa vzťahujú ustanovenia prvej časti.

(2) S mladistvým zamestnancom možno tieto dohody uzatvárať, len ak sa tým neohrozí jeho zdravý vývoj, bezpečnosť, mravnosť alebo výchova na povolanie.

(3) Tieto dohody nemožno uzatvárať na činnosti, ktoré sú predmetom ochrany podľa autorského zákona.

(4) Spory vyplývajúce z tejto dohody sa prejednávajú rovnako ako spory z pracovného pomeru.

§ 224

(1) Na základe uzatvorených dohôd podľa § 223 sú zamestnanci povinní najmä

a) vykonávať práce zodpovedne a riadne a dodržiavať podmienky dohodnuté v dohode,
b) vykonávať práce osobne,
c) dodržiavať právne predpisy vzťahujúce sa na prácu nimi vykonávanú, najmä právne predpisy na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, dodržiavať ostatné predpisy vzťahujúce sa na prácu nimi vykonávanú, najmä predpisy na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci, s ktorými boli riadne oboznámení,
d) riadne hospodáriť so zverenými prostriedkami a strážiť a ochraňovať majetok zamestnávateľa pred poškodením, stratou, zničením a zneužitím.

(2) Na základe uzatvorených dohôd podľa § 223 je zamestnávateľ povinný najmä

a) utvárať zamestnancom primerané pracovné podmienky zabezpečujúce riadny a bezpečný výkon práce, najmä poskytovať potrebné základné prostriedky, materiál, náradie a osobné ochranné pracovné prostriedky,
b) oboznámiť zamestnancov s právnymi predpismi a ostatnými predpismi vzťahujúcimi sa na prácu nimi vykonávanú, najmä s predpismi na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci,
c) poskytnúť zamestnancom za vykonanú prácu dohodnutú odmenu a dodržiavať ostatné dohodnuté podmienky; nároky zamestnanca alebo iné plnenia v jeho prospech nemožno dohodnúť pre zamestnanca priaznivejšie, ako sú nároky a plnenia vyplývajúce z pracovného pomeru,
d) viesť evidenciu uzatvorených dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru v poradí, v akom boli uzatvorené,
e) viesť evidenciu pracovného času zamestnancov, ktorí vykonávajú prácu na základe dohody o brigádnickej práci študentov a dohody o pracovnej činnosti.

(3) Zákazy niektorých prác pre ženy a mladistvých platia aj pre práce vykonávané na základe týchto dohôd.

§ 225

(1) Zamestnanec zodpovedá zamestnávateľovi, s ktorým uzatvoril dohodu podľa § 223, za škodu spôsobenú zavineným porušením povinností pri výkone práce alebo priamej súvislosti s ním rovnako ako zamestnanec v pracovnom pomere. Náhrada škody spôsobená z nedbanlivosti nesmie presiahnuť tretinu skutočnej škody a nesmie byť vyššia ako tretina odmeny dohodnutej za vykonanie tejto práce okrem prípadov podľa § 182 až 185.

(2) Zamestnávateľ zodpovedá zamestnancovi za škodu, ktorú utrpel pri výkone práce podľa uzatvorenej dohody alebo v priamej súvislosti s ním, rovnako ako zamestnancom v pracovnom pomere.

Vysvetlivky

Dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru zahŕňajú:
1. Dohodu o vykonaní práce
2. Dohodu o pracovnej činnosti
3. Dohodu o brigádnickej práci študentov

Pracovno-právny vzťah, ktorý vznikne medzi zamestnávateľom a zamestnancom na základe dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, nemožno nazývať pracovným pomerom a preto na tento vzťah nie je možné uplatňovať ustanovenia o pracovnom pomere zo Zákonníka práce, len jeho všeobecnú časť.

Dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru môže zamestnávateľ uzatvárať s fyzickými osobami len výnimočne, a to na práce, ktoré nie sú vykonávané pravidelne, na jednorázové práce, prípadne na príležitostné práce, ktoré nemusí zamestnávateľ kontrolovať. Pri jednotlivých druhoch dohody musí byť vymedzená práca, ktorú bude zamestnanec na základe uzatvorenej dohody vykonávať.

Vymedzenie práce:
Vymedzenie výsledkom práce: Dohoda o vykonaní práce
Vymedzenie druhom práce:
Dohoda o brigádnickej práci študenta Dohoda o pracovnej činnosti

Z dôvodu, že pracovno-právny vzťah uzatvorený na základe dohôd o vykonávaní prác mimo pracovného pomeru nie je pracovným pomerom, zamestnanec, ktorý jednu z dohôd uzatvoril, nemôže očakávať niektoré právne nároky, na ktoré má nárok zamestnanec v klasickom pracovnom pomere.

Na čo nemá dohodár nárok?
• Nárok na dovolenku
• Nárok na preplácanie PN
• Rôzne príplatky za prácu a mzdové zvýhodnenia
• Dohodnutá mzda sa neriadi výškou minimálnej mzdy, tú nemusí zamestnávateľ dodržať
• Odstupné pri výpovedi
• A iné

Dávajte ale pozor na to, že pri náhrade škody spôsobenej zamestnancom prípadne pri prejednávaní súdnych sporov sa tieto prejednávajú ako pri trvalom pracovnom pomere.
Ak sa zamestnávateľ individuálne dohodne so zamestnancom na niektorých z týchto nárokov (napr. zvykne sa rozlišovať nočná zmena od dennej zmeny), musia byť písomne uvedené v dohode.
Podmienky pre zamestnancov zamestnaných na dohodu mimo pracovného pomeru nesmú byť dohodnuté priaznivejšie ako podmienky pre zamestnancov v trvalom pracovnom pomere toho istého zamestnávateľa.

§ 224 ZP ustanovuje povinnosti zamestnanca a zamestnávateľa, ktoré vyplývajú z podpísaných dohôd.
V odseku 2b) ukladá ZP povinnosť zamestnávateľovi oboznámiť zamestnancov s predpismi súvisiacimi s vykonávanou prácou, najmä predpismi na zaistenie bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci. Zamestnanec je povinný sa týmito nariadeniami riadiť a dodržiavať ich, využívať ochranné prostriedky a pomôcky, ktoré mu poskytne zamestnávateľ pre bezpečný výkon práce. Zamestnávateľ vedie evidenciu uzatvorených dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru a taktiež vedie evidenciu pracovného času „dohodárov“. Pri vyšetrovaní pracovného úrazu musí zamestnávateľ, na žiadosť príslušných úradov, informácie o dohodách poskytnúť. Pri podpise jednej z dohôd, ktorý musí prebehnúť najneskôr jeden deň pred nástupom do práce, musí zamestnávateľ zároveň prihlásiť zamestnancov pracujúcich na dohodu na sociálnu poisťovňu tiež najneskôr jeden deň pred nástupom do práce a po jej skončení ich zo sociálnej poisťovne aj odhlásiť (deje sa tak kvôli zamedzeniu rizika vzniku tzv. čiernej práce).

Dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru môže zamestnávateľ uzatvárať s fyzickými osobami so statusom:
• Zamestnanec v trvalom pracovnom pomere
• Nezamestnaný evidovaný na úrade práce
• Dobrovoľne nezamestnaný
• Študent strednej a vysokej školy, externý študent
• Žena na materskej dovolenke
• Rodič na rodičovskej dovolenke
• Dôchodca

Pri uzatvorení dohody na práce vykonávané mimo pracovného pomeru je zamestnávateľ povinný odvádzať za zamestnanca:
• Garančné poistenie
• Úrazové poistenie

Preddavok na zdravotné poistenie neplatí za zamestnancov- dohodárov zamestnávateľ:
• Za študentov stredných a vysokých škôl platí preddavky na zdravotné poistenie štát, nemusí si podávať ani ročné zúčtovanie preddavkov na zdravotné poistenie
• Nezamestnaný evidovaný na úrade práce: príspevok na zdravotné poistenie za neho platí štát, nesmie však mesačne prekročiť stanovenú zárobkovú hranicu
• Dobrovoľne nezamestnaný: je povinný odvádzať sám za seba preddavok na zdravotné poistenie
• Poberatelia starobného a invalidného dôchodku: platí za nich preddavok zdravotného poistenia štát
• Rodič s rodičovským príspevkom: poistenia platí štát
• Žena na materskej dovolenke: poistenie platí štát

Na čo musí zamestnávateľ pri zamestnávaní dohodárov prihliadať?
Zamestnávanie mladistvých:
Mladistvý zamestnanec je zamestnanec od 15. Do 18. roku života. Zamestnávateľ ho môže zamestnanť len v tom prípade, ak to neohrozuje jeho zdravý vývoj alebo výchova na povolanie. Mladiství nesmú byť zamestnávaní na výkon práce v noci, t.j. od 22.00 – 06.00 hod. Navyše, mladiství zamestnanci nepodpisujú hmotnú zodpovednosť, až po dovŕšení 18 roku.
Pri nástupe mladistvých zamestnancov do práce je potrebná vstupná lekárska prehliadka, ktorá potvrdí spôsobilosť výkonu konkrétnych prác.
Lekárska prehliadka je potrebná aj v prípade ostatných zamestnancov, ktorí pracujú v noci, prípadne vykonávajú prácu, ktorá si vyžaduje lekársku prehliadku kvôli náročnosti práce

Aj pri zamestnávaní žien je potrebné prihliadať na skutočnosť, že pre niektoré druhy prác platí zákaz ich vykonávania pre ženy rovnako ako pri trvalom pracovnom pomere.


Zdroj: BARANCOVÁ, H.: Zákonník práce. Komentár s príkladmi. 5.vydanie. Bratislava: SPRINT, 2007.
Zdroj: Zákonník práce s komentárom a judikatúrou. Bratislava: NOVÁ PRÁCA, 2008
Zdroj: BRUNOVSKÝ, Š., DOHÁŇOŠOVÁ, O., JÁNOŠÍKOVÁ, L. a i.: Abeceda mzdovej účtovníčky 2008. 2.vydanie. Olomouc: ANAG, 2008
Zdroj: RYBÁROVÁ, M., VOJNÁROVÁ, A., MAČUHA, M.: Novelizovaný Zákonník práce. Komentár s príkladmi. Bratislava: EPOS, 2007
Viac o téme: Zakony
  • Autor: © Zoznam
  • FOTO: Jupiterimages
 
Staršie správy
Staršie správy