Riziko demencie a Alzheimera je na vzostupe: 8 potravín pre zdravší a silnejší mozog

Máte pocit, že je na tom vaša pamäť čoraz horšie? Riziko demencie a Alzheimera je na vzostupe a týka sa každého človeka. Vedeli ste však, že môžete podniknúť určité kroky, ako riziko týchto chorôb eliminovať? Napomôcť tomu dokáže aj správna a zdravá strava. Dnes vám predstavíme osem užitočných potravín, ktoré sú zázrakom pre mozog a ktoré by ste mali zaradiť do svojho jedálneho lístka a dopriať si ich čo najčastejšie. Na zdravie!

 

TOP 8 najlepších potravín pre váš mozog

1. Klinčeky

Riziko demencie a Alzheimera Galéria fotiek (9) Zdroj: pixabay

Ako ľudské telo starne, náš mozog sa stáva čoraz menej aktívnym. Jedným zo spôsobov, ako spomaliť starnutie, je posilniť telo prísunom antioxidantov. Vedeli ste, že jedným z z najsilnejších antioxidantov sú klinčeky? Preto sa tomuto voňavému koreniu nevyhýbajte – je veľmi prospešné pre vaše zdravie.

 

2. Tučné ryby

Riziko demencie a Alzheimera Galéria fotiek (9) Zdroj: pixabay

Práve tie sú totiž bohatým zdrojom omega 3-mastných kyselín, ktoré sú kľúčové pre zdravie mozgu, ale aj srdca. Aj preto sa odporúča konzumácia tučných rýb aspoň dvakrát týždenne. Spĺňate túto normu?

 

3. Brokolica

Riziko demencie a Alzheimera Galéria fotiek (9) Zdroj: pixabay

Brokolicu môžeme pokojne označiť aj za superpotravinu. Je totiž bohatá na kalcium, vitamín C a B, betakarotén, železo, ale aj vitamín K (dôležitý pri zrážaní krvi). Brokolica nás chráni pred voľnými radikálmi, zlepšuje obeh krvi a odstraňuje ťažké kovy, ktoré môžu poškodzovať mozog. Čo by ste povedali na takú dobrú brokolicovú polievku na večeru?

 

4. Kapusta

Riziko demencie a Alzheimera Galéria fotiek (9) Zdroj: pixabay

Aj kapusta je plná už spomínaného vitamínu K a tiež živín, ktoré pomáhajú zlepšovať funkcie mozgu, koncentráciu a posilňujú obranyschopnosť pred Alzheimerovou chorobou a demenciou. Zaujímavosťou je, že najväčšie množstvo týchto prospešných živín  obsahuje červená kapusta.

 

5. Vajíčka

Riziko demencie a Alzheimera Galéria fotiek (9) Zdroj: pixabay

Vajcia sú tiež zdrojom viacerých živín prospešných pre zdravie mozgu: nájdete v nich vitamíny B6 a B12, sú tiež bohaté na cholín. Ten je dôležitý pre udržanie pamäte a správnej komunikácie medzi mozgovými bunkami. Aj vedci z Bostonskej univerzity potvrdili, že príjem cholínu úzko súvisí s lepšími výkonom pri pamäťových testoch.

 

6. Orechy

Riziko demencie a Alzheimera Galéria fotiek (9) Zdroj: pixabay

Vlašské orechy sú skvelou potravinou pre mozog a nervový systém. Orechy obsahujú vysokú koncentráciu DHA, čo je typ omega 3- mastnej kyseliny. Tá chráni zdravie mozgu a zabezpečuje, aby správne pracoval. Orechy sú tiež bohaté na minerálne látky, bielkoviny a vitamíny B a E. Stačí, ak skonzumujete štvrť šálky orechov, vďaka čomu si zabezpečíte potrebnú dennú dávku dôležitých živín.

 

7. Čučoriedky

Riziko demencie a Alzheimera Galéria fotiek (9) Zdroj: pixabay

Malé modré bobuľky sú hotovým pokladom pre náš organizmus. Chránia mozog pred oxidatívnymi poškodeniami (strata pamäte, pokles kognitívnych funkcií), stresom a starnutím. Flavonoidy obsiahnuté v čučoriedkach zlepšujú komunikáciu medzi neurónmi, starajú sa o lepšiu pamäť, ale aj schopnosť rozhodovania či verbálneho porozumenia.

 

8. Tmavá čokoláda

Riziko demencie a Alzheimera Galéria fotiek (9) Zdroj: pixabay

Tmavá čokoláda je okrem skvelej pochúťky aj veľmi prospešná potravina. Obsahuje flavonoidy, ktoré zlepšujú funkciu ciev, čo sa priaznivo prejaví aj na kognitívnych funkciách. Čokoláda údajne zaberá aj na pozdvihnutie nálady a dokáže zredukovať bolesť.

Ktorú z týchto potravín najčastejšie konzumujete vy?

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 9
Viac o téme: Zdravie Mozog Práca Úspech
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, RED
 
Staršie správy
Staršie správy