5 zručností, ktoré by ste mali vždy priniesť na pohovor

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Nemôžete sa zamestnať? Pravdepodobne existujú viaceré príčiny, ktoré vám znemožňujú zamestnať sa. Môžete byť prekvalifikovaní, nemáte dobre napísaný životopis, ste nesympatickí, alebo sa na pracovnom pohovore iba príliš chválite. Jednoducho ste sa stali nepohodlným a zabudli ste na pohovor priniesť vaše „jemné zručnosti“.

Uchádzač o prácu uskutoční ako prvý rozhodnutie, v ktorej spoločnosti sa bude uchádzať o prácu. Aj keď dostane pozvanie na pracovný pohovor, môže sa stať, že osobnostne nezapadne do tímu. Ďalšie rozhodnutie je už na budúcom zamestnávateľovi, aby vydal verdikt, či sa mu uchádzač hodí do svojej spoločnosti alebo nie. Okrem pracovných skúsenosti rozhodujú aj tzv. soft skills (jemné zručnosti). Medzi tieto zručnosti patrí predovšetkým komunikácia s okolím, vyžarovanie, štýl práce, spolupráca alebo analytické myslenie. Ďalej sem patrí aj emočná inteligencia. Sú to všetko osobné atribúty, ktoré zvyšujú interakciu jednotlivca, ako aj jeho kariérne vyhliadky. Väčšinu z týchto vlastností je možné preniesť ich aj mimo pracovisko. 

Jemné zručnosti zohrávajú úlohu pri výbere nového zamestnanca. Uchádzači o prácu by ich preto mali viac poodhaliť počas rozhovoru.

5 zručností, ktoré môžete uplatniť počas pracovného pohovoru:

  1. Pracovná morálka
    V prvom rade, aby ste mohli preukázať, akú máte pracovnú morálku, mali by ste byť oboznámení s víziou spoločnosti. Na základe tejto vedomosti budete vedieť vysloviť spôsoby, ako dopomôcť organizácii k úspechu. Dokážete to napríklad aj príkladmi z minulosti. Vaša výkonnosť v minulosti je ukazovateľom budúcich výsledkov. Dôležité je ukázať, že máte silnú pracovnú morálku, že dokážete potiahnuť v práci, keď je to potrebné a v prípade potreby viete pomôcť.
     
  2. Pozitívny postoj
    Svoj pozitívny prístup k práci aj ku kolegom môžete vysvetliť na viacerých príkladoch z minulosti. Podarilo sa vám motivovať vašich kolegov v predchádzajúcom zamestnaní? Inšpirovali ste ich k niečomu? Navrhovali ste školenia alebo teambuildingy? Aj keď nemáte predchádzajúce skúsenosti, na pracovnom pohovore môžete „očariť“ aj svojim vyjadrovaním. Je pravda, že nie všetci ľudia majú dar reči a nie každý sa dokáže prezentovať s dostatočnou energiou v hlase, niekedy stačí minimálne zmeniť svoju intonáciu.
     
  3. Komunikačné zručnosti
    Komunikačné zručnosti sú výhodou v každou zamestnaní. Minimálne vám pomáhajú k tomu, aby ste si dokázali s prehľadom vyriešiť pracovné úlohy alebo zadania. Komunikačné zručnosti sa viac vyžadujú na pozíciách, v ktorých sa dostanete do styku so zákazníkmi alebo s riadením ľudí. Veľakrát je dôležitejšie, nie to čo poviete, ale to čo urobíte. Kvalita výsledku a skúseností teda závisí od toho, ako to poviete a urobíte. Váš rozhovor je preto výbornou príležitosťou ukázať sa, ako dobre viete komunikovať.
     
  4. Časový manažment
    Na pracovnom pohovore buďte pripravení aj na otázky typu, ako by ste si stanovili priority práce, čo prvé by ste vykonali v práci a ktoré úlohy by ste si nechali na koniec pracovného dňa. Pozrite sa spätne do vášho predchádzajúceho zamestnania. Ste spokojní s vašim time manažmentom? Ak by ste mali tú možnosť, sami si určovať vypracovanie úloh podľa poradia, čo by ste vykonali na začiatku a čo na konci dňa?
     
  5. Sebavedomie
    Sebadôvera človeka na pracovnom pohovore sa prejavuje viacerými spôsobmi. Hneď od začiatku ukazujete váš postoj podľa štýlu vášho obliekania, neskôr podaním ruky a potom prezentáciou seba a vašich skúseností v priebehu rozhovoru.
     
Viac o téme: Rozhovor Pracovný Pohovor Kandidáti Uchádzač Vlastnosti Zručnosti Kandidát
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: businessinsider.com, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy