Kandidáti by sa mali chváliť každou pracovnou skúsenosťou, aj dobrovoľníctvom (2. časť)

Kandidáti by sa mali chváliť každou pracovnou skúsenosťou, aj dobrovoľníctvom.Kandidáti by sa mali chváliť každou pracovnou skúsenosťou, aj dobrovoľníctvom. Zdroj: thinkstock.com

Kandidáti neprezentujú svoje dobrovoľnícke skúsenosti v životopise, ani na pracovnom pohovore. A to je jeden z dôvodov nízkej osvety dobrovoľníctva na Slovensku. Uchádzači o zamestnanie by si tieto skúsenosti mali uvádzať medzi pracovnými skúsenosťami v životopise, radia odborníčky.

Prieskum v rámci projektu Dobrovoľníctvo, ktorý realizovala platforma dobrovoľníckych centier a organizácií v spolupráci s Univerzitou Mateja Bela v Banskej Bystrici a s pracovným portálom Kariéra.sk, priniesol zaujímavé výsledky o tom, aké sú najdôležitejšie ukazovatele pri výbere budúcich zamestnancov z pohľadu zamestnávateľov.

Aktívne sa zapájať do dobrovoľníckej činnosti so sebou prináša viacero výhod. Dobrovoľnícka angažovanosť prispieva k rozvoju viacerých kompetencií a zručností človeka. Medzi tie najdôležitejšie, ktoré vyhľadávajú zamestnávatelia na kandidátoch sú ich sociálne a komunikačné zručnosti a prekvapivo na druhom mieste skončili vedomosti preukázané pri pracovnom pohovore.

„Toto zistenie úzko súvisí s  faktorom, nakoľko komunikačné kompetencie sú často tie, ktoré je možné preveriť aj pri pracovnom pohovore,“ povedala Alžbeta Brozmanová Gregorová, realizátorka výskumu, Univerzita Mateja Bela.

Ďalšie ukazovatele, ktoré rozhodujú o prijatí uchádzačov do pracovného pomeru sú:

  1. Sociálne a komunikačné kompetencie (86,6 %)
  2. Vedomosti a zručnosti preukázané pri pracovnom pohovore (84,2 %)
  3. Počítačová gramotnosť (76,2%)
  4. Vzdelanie, kvalifikácia (66,5 %)
  5. Dĺžka praxe v odbore (52,8 %)
  6. Znalosť cudzích jazykov (47,3 %)
  7. Aktívne pôsobenie v neziskových organizáciách (6,2 %)

Z prieskumu vyplýva, že dobrovoľnícke aktivity nie sú rozhodujúce pri výbere nového zamestnanca do spoločnosti. Zamestnávatelia (iba 6,2 %) ich vnímajú ako najmenej dôležité a pri prijímaní kandidáta nepatria medzi rozhodujúce ukazovatele. Zaujímavosťou však je, že zástupcovia organizácií pracujúcich v treťom sektore si oveľa viac uvedomujú, aké prínosy má vykonávanie dobrovoľníckych aktivít pre samotného dobrovoľníka/dobrovoľníčku.

„Tento faktor je pri prijímaní do zamestnania pre nich dôležitejší,“ hovorí Alžbeta Brozmanová Gregorová.

Jedným z dôvodov, prečo nie sú dobrovoľnícke skúseností považované za dôležité je aj skutočnosť, že samotní uchádzači o zamestnanie svoje dobrovoľnícke skúsenosti neprezentujú v životopise, ani počas pracovného pohovoru. Pričom je dôležité, aby sa kandidáti pochválili každou svojou pracovnom skúsenosťou. Do nej patrí aj dobrovoľnícka práca, ktorá by mala byť uvedená v životopise medzi pracovnými skúsenosťami alebo v časti hobby a záujmy.

„Podľa 53,3 percent zástupcov a zástupkýň organizácií zapojených do prieskumu by sa informácie o dobrovoľníckych skúsenostiach uchádzačov o zamestnanie mali uvádzať v pracovných skúsenostiach. 46,1 percent si myslí, že by to malo byť v časti hobby a záujmy,“ vysvetľuje výsledky prieskumu Alžbeta Mračková, prezidentka Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií.

Pracovný portál Kariéra.sk vychádza v ústrety všetkým uchádzačom, ktorý majú svoj životopis uverejnený na portáli a dáva im tak možnosť, aby sa dobrovoľníckou aktivitou pochválili pred potenciálnym zamestnávateľom.

„Dobrovoľníckym aktivitám uchádzačov o pracovné miesta sme vytvorili osobitný priestor v rámci životopisov, kde môžu detailne popísať svoje skúsenosti s týmto typom aktivít a vyzdvihnúť tak svoje nové zručnosti. Pre zamestnávateľa to bude signál, že ide o aktívneho, činorodého a všestranného človeka, čo môže byť pri výbere kandidátov pozvaných na pohovor jedine prínosom,“ hovorí Katarína Zemanová z portálu Kariéra.sk.

Kandidáti by však svoje skúsenosti a vedomosti z dobrovoľníckej činnosti mali prezentovať aj na pracovnom pohovore. Dôležité je ich vyzdvihnúť vždy vo vzťahu k pracovnej pozícii, o ktorú sa nezamestnaní uchádzajú.

Faktory, ktoré sú dôležité pri výbere nových zamestnancov:

  1. Praktické skúsenosti (29 %)
  2. Zručnosti preukázané na pracovnom pohovore (23 %)
  3. Formálne vzdelanie a požiadavky (21 %)
  4. Odporúčania (11 %)
  5. Kompetencie získané v rámci neformálneho vzdelávania (10 %)
  6. Hobby, koníčky, záujmy (4 %)
  7. Dobrovoľnícke aktivity (4 %)

Napriek tomu, že za posledné roky dobrovoľníctvo na Slovensku zaznamenalo značný rozvoj, aj výsledky prieskumu poukazujú na to, že dobrovoľnícke skúsenosti kandidátov stále nie sú zamestnávateľmi vnímané ako ich výhoda, rozlišuje ich však od konkurencie.

„I keď dobrovoľníctvo v prieskume vnímali zástupcovia organizácií veľmi pozitívne, dobrovoľnícka skúsenosť sa ako kritérium pri prijímaní do zamestnania spontánne nevyskytla. Hlavným dôvodom je chýbajúca osobná skúsenosť s týmto kritériom zo strany personalistov,“ zdôvodňuje Alžbeta Mračková z Platformy dobrovoľníckych centier a organizácií.

Viac o téme: Prieskum Pracovný Pohovor Činnosť Kariera.sk Dobrovoľníctvo Dobrovoľnícka
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: red., Text: Andrea Miklasová, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy