Najčastejšie otázky nezamestnaných na veľtrhu práce JobExpo

JobExpo 2014 v NitreJobExpo 2014 v Nitre Zdroj: SITA

Kde robím chybu pri hľadaní práce? Ako sa prezentovať na pohovore? Platí mi doklad o ukončení štúdia aj v zahraničí? Aj takéto otázky sa najčastejšie pýtajú návštevníci veľtrhu práce na Agrokomplexe v Nitre odborníkov a personalistov.

Veľtrh pracovných príležitostí pokračuje druhým dňom a svojim návštevníkov ponúka okolo 13-tisíc pracovných ponúk od viac ako stovky zamestnávateľov na Slovensku. Väčšinu návštevníkov na JobExpo 2014 spája hlavná téma: Práca. Zaujímajú sa o pracovné ponuky a zároveň sa odborníkov na veľtrhu práce pýtajú otázky súvisiace s hľadaním práce. Prinášame vám najčastejšie položené otázky.

Kedy je najlepšia doba na zmenu zamestnania?

Eva Stanová, autorka Projektov šťastia: Najlepšia doba na zmenu zamestnania je, keď sa človek necíti v práci šťastný. Práca mu nedáva pocit naplnenia a neteší sa do nej. Ešte pred vykonaním zmeny je však potrebné spýtať sa sám seba otázku: Čo môžem robiť pre to, aby som sa v práci cítil šťastný? Môžem niečo zmeniť? Pokusom môže byť aj to, že sa zamestnanec porozpráva s nadriadeným, čo by sa dalo zmeniť. Až potom by mal riešiť radikálnu situáciu, ak neexistuje ďalšie riešenie alebo východisko.

Zaslala som veľké množstvo životopisov, ale pozvanie na pracovný pohovor som dostala iba od dvoch zamestnávateľov. Čo robím zle? Kde robím chybu?

Sliviaková Martina, Proact People Slovensko: Veľa kandidátov má nedostatočne vyplnený životopis, obsahuje málo informácií. Každá pracovná pozícia by mala byť aj v skratke opísaná. Ak je napríklad niekto právnik, musí špecifikovať, na aké právo sa špecializuje. Problém je u viacerých ľudí, že nie sú detailní alebo nesprávne uvádzajú dobu, počas ktorej boli nezamestnaní. Niektorí si dokonca v životopise uvádzajú medzi každou pracovnou pozíciou, že boli nezamestnaní. Túto informáciu postačí napísať jedenkrát s pozitívnou poznámkou, ako napríklad: aktívne som si hľadal prácu. Ďalšou chybou je, že uchádzači neuvádzajú dátumy pri pracovných pozíciách, často uvádzajú iba roky. Nie je to však relevantný údaj, správne by sa mal uvádzať deň/mesiac/rok alebo aspoň mesiac a rok. Jednotlivé pracovné pozície sa správne uvádzajú v poradí podľa aktuálneho zamestnania až po najstaršie. Uchádzači o prácu by si mali dávať pozor aj pri uvádzaní záľub. Často sa na pohovore stáva, že sa opýtame uchádzača, akú poslednú knihu čítal (v záľubách mal uvedené čítanie) a bohužiaľ nevie odpovedať. V životopise odporúčam uvádzať aj referencie. Najprv je však potrebné získať súhlas osoby, ktorú sa rozhodnete uviesť vo vašom životopise.

Akú vysokú školu si vybrať, aby som si našiel zamestnanie hneď po štúdiu?

Renata Józsová, Národný projekt Vysoké školy ako motory rozvoja vedomostnej spoločnosti (Vysokoskolacidopraxe): Na Slovensku máme 7 univerzít, s ktorými spolupracujeme. Väčšinou ide o technické školy, vďaka ktorým sa môžu študenti zapojiť do praxe vo všetkých úrovniach štúdia (bakalárske, magisterské, doktorandské). Škola im dáva priestor, aby praxovali v rôznych spoločnostiach, alebo si vypracovali záverečnú prácu priamo vo firme. Tento systém prináša výhody nielen pre študentov, ktorí získajú prax už počas školy, ale aj zamestnávateľov, pretože si môžu vychovať budúceho absolventa vysokej školy a „stavať“ na jeho vzdelávaní. Benefit je na obidvoch stranách.

Je doklad o vzdelaní získaný na Slovensku automaticky platný aj v zahraničí?

Alena Fodorová, Europass/Stredisko na uznávanie dokladov o vzdelaní: Nie je platný. Závisí, na aký účel ho chce človek získať. Existujú regulované povolania, medzi ktoré patrí napríklad lekár, stavebný inžinier alebo zdravotná sestra. Je ich okolo 5500. Každý, kto chce vycestovať za prácou do zahraničia a pracovať vo svojom odbore, ktorý vyštudoval, musí postúpiť proces uznania dokladov v národných kontaktných bodoch, medzi ktoré patrí aj ministerstvo školstva. Doklad o ukončení štúdia musí byť vyššie overený (apostylovaný), ku ktorému je potrebný 10-eurový kolok. Z apostylovanej kópie je možné dať spraviť úradný preklad. Proces overenia dokladov trvá okolo 60 dní.

Môžem vycestovať do zahraničia aj po štyridsiatke?

Hájeková Gabriela, Eures Slovensko: Vek nie je limitovaný. Ľudia majú dnes dokonca väčší záujem pracovať v zahraničí. Medzi túto skupinu ľudí nepatria veľmi mladí ľudia, ale ľudia okolo veku medzi 30 až 40 rokov. Najčastejšie ich zaujímavú informácie o práci a živote v Rakúsku, Nemecku a vo Veľkej Británii. Ak ľudia chcú vycestovať do zahraničia, všetky potrebné informácie nájdu na európskej sieti pracovných príležitostí EURES.

Ako sa prezentovať na pracovnom pohovore?

Stopka Martin, Grafton: Jednoznačne sa treba dobre pripraviť na pohovor, získať potrebné informácie o firme.  Príprava  na pohovor je samozrejme potrebná aj na pohovore v agentúre. Ľudia často podceňujú agentúry, pretože si myslia, že nie sú zamestnávatelia. Každý uchádzač o prácu by si mal dopredu zistiť, či bude pohovor prebiehať v cudzom jazyku, či bude robiť na mieste test, alebo ako dlho bude prebiehať pohovor. Často sa na pohovore stáva aj to, že ľudia nemajú jasnú predstavu o výške platu. V takomto prípade im odporúčame aby brali za štartovaciu sumu mzdu, ktorú mali v poslednom zamestnaní. Personalista im potom môže pomôcť pomocnými otázkami, aké je ich platové minimum, pod ktoré by nechceli klesnúť.

Veľtrh práce JobExpo 2014 na výstavisku Agrokomplex potrvá dnes do 14.00 hod.

JobExpo 2014 v Nitre Galéria fotiek (8) Zdroj: SITA
JobExpo 2014 v Nitre Galéria fotiek (8) Zdroj: SITA
JobExpo 2014 Galéria fotiek (8) Zdroj: Andrea Miklasová
JobExpo 2014 Galéria fotiek (8) Zdroj: Andrea Miklasová
JobExpo 2014 Galéria fotiek (8) Zdroj: Andrea Miklasová
JobExpo 2014 Galéria fotiek (8) Zdroj: Andrea Miklasová

 

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 8
Viac o téme: Nitra Expo Veľtrh Testovanie Kariéra Práce Odborníci 2014 Job Jobexpo Personalisti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Andrea Miklasová, Foto: SITA

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy