8 diskriminačných otázok, ktoré by ste na pohovore nemali dostať

Na pohovore by ste sa mali vyhnúť rozhovore o veku, rodinnom stave alebo náboženstve.Na pohovore by ste sa mali vyhnúť rozhovore o veku, rodinnom stave alebo náboženstve. Zdroj: photl.com

Pri kladení otázok sa manažéri často pohybujú na tenkom ľade. Kandidátov sa na pracovnom pohovore pýtajú otázky, ktoré sú považované za diskriminačné. Vek, rodinný stav a vierovyznanie sú tabuizované témy.

Personalistom by sa to nemalo stávať, ale manažéri, ktorí sú zodpovední za výberové procesy a neprešli si školením na výber zamestnancov, môžu pochybiť. Hovoríme o diskriminačných otázkach, ktoré pokladajú zodpovedné osoby kandidátom počas pracovného pohovoru, aby zistili informácie o veku, rodinnom stave alebo ich flexibilite.

"Personalista sa väčšinou pýta takéto otázky, pokiaľ už na danom pracovnom mieste mal určitý problém. Napríklad mu odišla pracovníčka na materskú dovolenku po tom, čo firma investovala do jej zaškolenia, prípadne často absentovala v práci kvôli chorobám dieťaťa. Preto je vhodnejšie na pracovnom pohovore dopredu vyvrátiť obavy budúceho zamestnávateľa, že takáto situácia nastane," hovorí Ivana Brutenič z personálnej agentúry Exact Recruitment.

Pri kladení otázok sa manažéri často pohybujú na tenkom ľade. V niektorých prípadoch kladú nevhodné až diskriminačné otázky, ktoré smerujú k získaniu informácií o veku, rodinnom živote alebo o vierovyznaní. Ak sa vám bude zdať, že ste dostali nevhodnú otázku, v žiadnom prípade neklamne, ale namiesto toho zdvorilo odmietnite odpovedať na položenú otázku.

"V prípade osobných otázok má uchádzač právo odmietnuť na ne odpovedať. Takýto postup však neodporúčam. Je možné odpovedať protiotázkou. Prečo je pre vás informácia, či som vydatá/mám deti/chodím na dovolenky dôležitá? V prípade, že zamestnávateľ úprimne odpovie na túto otázku, pomôže uchádzačovi pochopiť, či je dané pracovné miesto pre neho vhodné. Zamestnávateľ môže povedať, že práca si vyžaduje časté nadčasy a preto hľadajú uchádzača bez záväzkov. Následne je už na uchádzačovi, či mu takýto práca vyhovuje a podľa toho môže odpovedať," hovorí Brutenič.

Za nevhodnú otázku sa považuje aj taká, ktorá nepriamo naráža na diskrimináciu, ako napríklad: „Kedy si zvyknete brať dovolenku v priebehu roka?“ Ak by ste boli v Amerike, za diskriminačné by sa považovali aj otázky o roku ukončenia stredoškolského alebo vysokoškolského štúdia, vďaka ktorému je možné zistiť vek uchádzača.

Ak máte pocit, že ste na pracovnom pohovore dostali nevhodnú otázku, namiesto odpovede "toto je otázka, ktorú sa zo zákona nemôžete pýtať" je vhodnejšie napríklad odpovedať: Mám dve deti, v prípade akéhokoľvek problému alebo choroby mám dohodnutú opatrovateľku/starých rodičov na dôchodku/manžela, ktorý má flexibilný pracovný čas. Takúto odpoveď radí personalistka Ivana Brutenič.

8 otázok, ktoré môžu byť považované za diskriminačné:

  1. Spáchali ste zločin?
    Zamestnávateľ by sa vás nemal priamo opýtať, či ste spáchali v minulosti nejaký zločin. Niektoré typy zamestnaní si však vyžadujú, aby ste mali čistý register trestov a zamestnávateľ vás môže požiadať o výpis.
     
  2. Ste ženatý/vydatá?
    Váš rodinný stav by nemal ovplyvniť výkon vašej úlohy v zamestnaní. Avšak v prípade, ak ide o prácu na zmeny, vo večerných hodinách alebo počas víkendov, mali by ste byť o tejto skutočnosti informovaní a zamestnávateľ má právo opýtať sa, či vám vyhovuje takýto druh práce.
     
  3. Kedy si zvyknete brať dovolenku?
    Takáto otázka od manažéra smeruje k zisteniu, aký je váš životný štýl, či si beriete dovolenku kvôli školským prázdninám detí alebo kvôli náboženským sviatkom.
     
  4. Máte deti?
    Manažér sa vás na pracovnom pohovore nemôže opýtať otázku, či máte deti alebo kedy ich plánujete? Ak by chcel zistiť, či vám vyhovuje pracovný čas, môže sa to opýtať priamo: „Ako vám vyhovuje pracovný čas na pracovisku?“
     
  5. Máte nejaké nesplatené dlhy?
    Zamestnávateľ vás nemôže diskvalifikovať na základe toho, či máte dlh voči banke alebo vášmu známemu. Nemôže od vás vyžadovať výpis z vášho bankového účtu. Nemali by ste dostať ani otázku, ktorá smeruje k zisteniu vašich majetkových pomerov alebo k preukázaniu výšky vášho bankového konta, či našetrených peňazí.
     
  6. Chodíte po práci na drink?
    Táto otázka je nemiestna a bez rozmýšľania môžete odmietnuť odpovedať na ňu. Nie ste povinní odpovedať ani v prípade, ak ste postúpili alkoholické liečenie.
     
  7. Užívali ste niekedy drogy alebo návykové látky?
    Takáto otázka nepatrí do pracovného rozhovoru. Avšak, ak by ste si hľadali zamestnanie v Amerike, zamestnávateľ sa vás môže opýtať, či ste užívali drogy a aké nelegálne látky ste požívali v posledných šiestich mesiacoch. Osoba, ktorá v Amerike užíva drogy nie je chránená zákonom.
     
  8. U akého zamestnávateľa sa vám najviac páčilo?
    Za nevhodnú otázku  je považovaná aj taká, ktorou by chcel manažér zistiť, aké pracovné prostredie vládlo u predchádzajúcich zamestnávateľov, aké ste mali zamestnanecké vzťahy s vašimi kolegami alebo šéfom. Ak má manažér záujem zistiť dôvod, pre ktorý ste odišli od bývalých zamestnávateľov, môže sa to opýtať priamo a nemusí chodiť okolo "horúcej kaše".
Viac o téme: Pracovný Pohovor Diskriminácia Nevhodné Otázky Uchádzač Diskriminačné Kandidát
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: Businessinsider

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy