Najhoršie pracovné pohovory. Takto by to nemalo vyzerať...

Na pohovore robia chyby nielen uchádzači, ale aj osoby zodpovedné za výberový proces.Na pohovore robia chyby nielen uchádzači, ale aj osoby zodpovedné za výberový proces. Zdroj: photl.com

Človek je tvor omylný a stáva sa, že robí chyby. Avšak pri strategických povolaniach alebo kľúčových momentoch by sa nemali stávať prešľapy. Výnimkou nie je ani pracovný pohovor.

Najčastejšími chybami pri pohovore zo strany uchádzača sú neskorý príchod, nevhodné oblečenie, nedostatočná príprava o firme a pracovnej pozícii či nejasná predstava o finančnom ohodnotení alebo nepoznanie vlastnej motivácie. Najhorší moment nastáva na pohovore vtedy, ak uchádzač nepozná svoj vlastný životopis.

Chyby počas pohovoru robia aj osoby, ktoré uskutočňujú pracovný pohovor. Ide o personalistov alebo manažérov zodpovedných za výber vhodného človeka do tímu. Aj takýto ľudia robia chyby. Môže ísť o nesprávne vedenie pracovného pohovoru, kladenie sugestívnych, navádzajúcich a zatvorených otázok alebo vnášanie vlastných názorov do pohovoru. Každý pohovorujúci by mal mať rozhovor „v rukách“.  Ak to nemá, potom môže pohovor vyzerať nasledovne.

Najhoršie pracovné pohovory, ktoré zažili ľudia z fanúšikovskej stránky Kariera.sk:

Dana M. G.: Na pohovore mi povedali, že hľadajú 20 ročného človeka s 10 až 15 ročnou praxou.

Gabriela B. B.: Bola som na pohovore na pozíciu asistentky, kde sa ma opýtali otázku, akou priemernou rýchlosťou za hodinu prejde traktor z jedného miesta do druhého.

Marika M. Č: Pán manažér sa na pohovore priznal, že nemá ani maturitu a že takú prácu môže robiť hocikto.

Mária T.: Na jednom pohovore ma manažér odbil, že dnes všetci snívajú len o kariérnom raste. Tak na ďalšom pohovore som radšej nič nespomínala na túto tému a práve na tomto to chcela pani počuť. Človek nikdy nevie, čo má povedať.

Zuzana Z. H.: Bola som na pracovnom pohovore na post administratívnej pracovníčky. Bolo nás tam asi 20 adeptiek. Prišiel majiteľ a vyhlásil, kto má dieťa, nech sa postaví a odíde. Môj syn mal vtedy 3 roky. Ešte aj dnes, keď vidím toho človeka, by som ho najradšej „obišla“.

Sponka S.Š.: Zažila som tiež niečo podobné. Na pozíciu asistentky nás prišlo asi 20 až 30 ľudí. Prvú vetu vyslovili, že kto fajčí a je fajčiar, nech odíde. Druhá veta znela, kto má vodičský preukaz a bojí sa šoférovať, nech odíde. Hneď nás tam ostalo asi 10 ľudí a nakoniec som sa dozvedela, že prácu aj tak dostala známa daného pána, ktorý robil pohovor.

Štefánia O.: Najhorší pracovný pohovor bol ten, kde mala personálna manažérka neporiadok v miestnosti.

Judit N.: Najšokujúcejší pohovor bol ten, ktorý trval 5 minút. Kým si pán personalista začal čítať môj životopis, dal mi vyplniť nejaké papiere. Potom ma prerušil, aby sme si ušetrili čas. Priznal sa, že to, čo „našiel“ v CV je na neho priveľa a otvoril mi dvere.

Aké máte skúsenosti s pracovnými pohovormi vy?

Ak chcete získať prácu a  nebojíte sa ísť po prečítaní tohto článku na pohovor, pozrite si pracovné ponuky na Kariera.sk

Viac o téme: Rozhovor Interview Pracovný Pohovor Chyby Skúsenosti Uchádzač Personalista
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: Facebook.sk/Kariera.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy