Netradičné otázky na pohovore odhalia osobnosť uchádzača

Netradičné otázky na pohovore odhalia osobnosť uchádzača.Netradičné otázky na pohovore odhalia osobnosť uchádzača. Zdroj: photl.com

Profesionálni recruiteri sa čoraz viac pri vedení pohovorov orientujú na netradičné formy vedenia pohovorov a upúšťajú od klasických otázok „aké sú vaše silné a slabé stránky“.

Ak ste dostali pozvanie na pracovný pohovor, polovica úspechu je za vami. Hovoríte si, že už máte za sebou desiatku pohovorov a už vás nemôže prekvapiť žiadna otázka. Viete, ako máte odpovedať na otázku o vašich slabých stránkach, kde sa vidíte o 5 alebo 10 rokov, prečo máte záujem pracovať pre danú spoločnosť. Avšak ešte stále vás môže prekvapiť netradičná otázka: Predstavte si, že ste slon a opíšte vaše správanie pri stretnutí s korytnačkou, ktorá vám vošla do cesty.

„Takéto netradičné otázky zisťujú ako dokážete zvládnuť neštandardnú, stresovú situáciu a ako sa v nej zachováte. Je to tzv. forma „stresového rozhovoru“, ktorý sa využíva pri takých pozíciách, kde je stres a práca pod tlakom súčasťou výkonu práce a kde sa vyžaduje rozvážne a kontrolované správanie,“ vysvetľuje Vlasta Sekuciová, senior recruiter spoločnosti Start People.

Každý kandidát má však možnosť vybrať si, ako na danú otázku odpovie. Pritom však treba zvážiť, aký dopad môže mať odpoveď na posúdenie predpokladov pre danú pozíciu zo strany konzultanta. Existujú totiž rôzne formy vedenia  pracovných pohovorov, ktoré majú svoju štruktúru, cieľ,  ale aj logiku.

„Ak sa budete snažiť vyhnúť divnej otázke, môže to byť signál, že sa neviete vynájsť a dať vhodnú odpoveď,“ hovorí Vlasta Sekuciová.

Ak nevhodne odpoviete na položenú otázku, personalista môže vyhodnotiť, že nemáte potrebnú kreativitu a nie ste dostatočne pohotový. V dnešnej dobe existuje veľa odbornej literatúry a rôznych kurzov, ktoré učia ľudí, ako majú správne odpovedať na štandardné otázky a personalisti už počítajú s tým, že kandidát bude mať na pohovore pripravené odpovede.                                                                                     

„V prípade, že vás divná otázka rozladí a začnete byť nervózny, príp. negativistický,  môže to byť pre personalistu signál, že vás možno ľahko vytočiť a vyprovokovať, že budete v budúcej práci menej odolný voči stresovým situáciám a nebudete ich zvládať s pokojom a chladnou hlavou.  Preto odporúčam nevyhýbať sa žiadnej „divnej“ otázke a snažiť sa nájsť vhodnú a taktnú formu odpovede, vždy vzhľadom na pozíciu, o ktorú sa uchádzate,“ radí Sekuciová zo Start People.

Aj personalista je človek
Pracovný pohovor by mal byť rozhovorom medzi kandidátom o pracovnú pozíciu a recruiterom. V prvej časti pohovoru zvykne klásť otázky personalista a v druhej časti má priestor kandidát. Avšak rozhovor môže dostať aj iný smer vďaka odlišnej typológií kandidáta a jeho netradične položenej otázke zasahujúcej do súkromnej oblasti personalistu.

„V oblasti  recruitingu som za tie roky praxe zažila aj takúto situáciu. Menej taktní, nezrelí či „príliš uletení,“ uchádzači občas položia nevhodné otázky. S tým musí personalista počítať,“ hovorí Sekuciová.

Niektorí kandidáti sa snažia nevhodnými otázkami či osobnými narážkami zneistiť personalistu a dostať ho do rozpakov, dať mu najavo akúsi slovnú či vekovú prevahu, niektorí sa snažia neprimerane lichotiť, ponúkať protislužbičky alebo ironizovať.

„Veľmi dôležité je, aby pohovory viedli skúsení a zrelí personalisti, ktorí sa nedajú takými praktikami niektorých uchádzačov rozladiť a zneistiť,“ uzavrela tému Vlasta Sekuciová zo Start People.

Viac o téme: Interview Pracovný Odpovede Komunikácia Pohovor Otázky Personalista
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy