Zapôsobte do telefónu. Personalista dá na prvý dojem

Tónom hlasu môže uchádzač vytvoriť príjemný dojem najmä pokiaľ je pozitívne naladený.Tónom hlasu môže uchádzač vytvoriť príjemný dojem najmä pokiaľ je pozitívne naladený. Zdroj: photl.com

Jednou z prekážok, prečo vás personalista alebo recruiter nepozve na osobný pohovor môže byť práve vaša nesprávna etiketa v telefóne.

 

Tento častý problém sa vyskytuje hlavne u vysokoškolákov ale aj u ďalších uchádzačov o zamestnanie. Na prvý pohľad sa môže zdať, že ide o malý detail, ale pri telefónnom kontakte veľmi závisí od prvého dojmu a teda vášho spôsobu vyjadrovania počas rozhovoru s personalistom.

„Tónom hlasu môže uchádzač vytvoriť príjemný dojem najmä pokiaľ je pozitívne naladený. Dôležitý je aj spôsob, akým uchádzač príjme hovor. Je samozrejmé, že dobrý dojem nezanechá pokiaľ sa predstaví: No, kto je tam?,“ hovorí Ivana Brutenič z personálnej agentúry Exact Recruitment.

Ako a kedy odpovedať na telefón
Denne zdvíhame niekoľkokrát mobilný telefón alebo pevnú linku. Veľa ľudí si v návale práce ani neuvedomuje, aký tón hlasu použije pri ohlásení „prosím“. Je zrejmé, že každý človek vykonáva nejakú činnosť, ale nikdy by hlas človeka pri zodvihnutí telefónu nemal znieť tak, že ho niekto vyrušuje a nemá čas na komunikáciu. Ak má človek dôležitú robotu, lepšie je telefón nezdvihnúť a zavolať naspäť na volané číslo.

„Uchádzač by sa mal predstaviť celým menom a v prípade, že nemôže hovoriť, odporúčam informovať volajúceho a dohodnúť si termín telefonátu, ktorý mu bude vyhovovať,“ hovorí Ivana Brutenič a uvádza aj ďalšie príklady.

Môže sa stať, že volajúci si bude chcieť overiť informácie zo životopisu. Pokiaľ je uchádzač práve v práci, je ťažké, aby sa kvalitne odprezentoval, ak hovor počúvajú kolegovia. Pri komunikácii je tiež dôležité nepoužívať slangové výrazy, ako napríklad: jasan, budem tam, oki, super a iné.

Ak sa na displeji telefónu objaví neznáme číslo a vy tušíte, že môže ísť o personalistu, ale sa nachádzate na rušnom mieste  alebo okolo vás kričia vaše deti, položte si otázku: Som  na mieste, ktoré mi dáva pocit pokoja na to, aby som v plnom vedomí mohol odpovedať na otázky od personalistu?

Ak vaša odpoveď znie nie, najlepšie urobíte, ak zdvihnete telefón a ospravedlníte sa konzultantovi, že s ním  nemôžete momentálne komunikovať pre nevyhovujúce prostredie, ale že sa mu ozvete, keď sa opäť vrátite do vhodného prostredia a budete mu môcť venovať plnú pozornosť. Je veľmi dôležité, aby ste na prvýkrát urobili dobrý dojem a vyhli sa zbytočným komplikáciám.

Ak vaša odpoveď na otázku znie áno, zhlboka sa  nadýchnite, posaďte sa a prijmite hovor. Telefón môžete zdvihnúť s profesionálnym vystupovaním.

V každom prípade by sme mali mať vždy poruke vytlačenú kópiu vášho životopisu, či už sa nachádzate doma alebo ak ste mimo vášho domova, kópiu životopisu si môžete schovať do kabelky alebo tašky. Je to akoby váš ťahák, ktorý môžete v prípade telefonického rozhovoru s konzultantom použiť.

„Hlavne v prípade vyšších pracovných pozícií je profesionálna komunikácia začiatkom úspechu vo výberovom procese. Počas telefonického rozhovoru si robím poznámky a následne overujem informácie na osobnom pohovore,“ hovorí Brutenič z Exact Recruitment.

Hlasová správa v odkazovači
Hlasovú schránku v telefóne využíva viac ľudí v zahraničí ako na Slovensku. Často preto dokáže aj váš hlasový záznam prezradiť prvotné informácie. Vášmu potenciálnemu šéfovi by ste bezpodmienečne mali ukázať svoju profesionalitu. Rozprávajte pomaly a zrozumiteľne. Uveďte svoje celé meno a snažte sa vyhnúť akýmkoľvek slangovým a neformálnym výrazom. Ak sa rozhodnete nahrať hlasový odkaz, mal by znieť približne takto:

„Dostali ste sa do hlasovej schránky (vaše meno a priezvisko). Momentálne s vami nemôžem komunikovať. Prosím zanechajte mi odkaz a ihneď ako budem môcť, ozvem sa vám.“

Ako zanechať správu?
Keďže odkazová služba poskytuje obojstrannú službu, je taktiež veľmi dôležité, aby ste vedeli zanechať odkaz druhej strane. Personalisti alebo recruiteri sú veľmi zaneprázdnení ľudia a ak ich chcete kontaktovať, zanechanie odkazu je jednou z možností. Hneď na začiatku je vhodné uviesť účel vášho telefonátu, krátku informáciu o pracovnej pozícii, resumé o vás a vaše kontaktné informácie. Je možné, že sa vám personalista ozve aj bez zanechania vášho odkazu, ale hlasovým odkazom si poistíte vašu pracovnú príležitosť.

Vďaka vašej dobrej telefónnej etikete ukážete vášmu potenciálnemu zamestnávateľovi vaše profesionálne schopnosti a zároveň schopnosť, že máte veľký zmysel pre detail a viete si naplánovať každý krok, ktorý by viedol k získaniu vášho nového zamestnania.

Viac o téme: Interview Pracovný Telefón Pohovor Telefonovanie Telefonát Telefónne
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: wetfeet.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy