Využite naplno váš sluch počas pohovoru

Záujem o rozhovor s konzultantov dávate najavo aj keď nerozprávate.Záujem o rozhovor s konzultantov dávate najavo aj keď nerozprávate. Zdroj: photl.com

Počas pracovného pohovoru si konzultant všíma nielen verbálne prejavy vašej komunikácie ale aj neverbálne prejavy, z ktorým vie vyčítať typ človeka a budúceho pracovníka.

Umenie aktívne počúvať je možné nacvičiť už počas štúdia na stredných školách. Na vysokých školách sa iba čas počúvanie predlžuje vzhľadom na dlhšie časy prednášok. Väčšinu študentov však počúvanie nebaví a čas využívajú na „pasívny“ oddych v školských laviciach. A práve na tomto mieste majú študenti najlepší priestor zdokonaliť svoje načúvacie schopnosti.

V skutočnosti je však pracovný pohovor iba konverzáciou medzi dvoma alebo viacerými ľuďmi, ktorá si vyžaduje aktívne počúvanie. Znamená to, že je potrebné venovať väčšiu pozornosť rozprávajúcej osobe, prejaviť záujem o rozhovor a pružne reagovať na slová a názory konzultanta. Bežne sa v praxi stáva, že ľudia nie sú dobrými poslucháčmi.

Pracovné skúsenosti má aj conzultant recruiter z agentúry Start People Vlasta Sekuciová: "Takéto situácie sa určite stávajú a môžem povedať, že to veľmi závisí od osobnosti človeka a jeho momentálnej psychickej dispozície. Ak je uchádzač emocionálne labilnejší, je strémovaný a je v strese, väčšinou nepočúva recruitera a snaží sa povedať o sebe čo najviac informácií podľa vopred pripravenej štruktúry. Nepustí recruitera k slovu v snahe, aby mu nenarušil jeho dôkladný scenár prezentácie svojej osoby. Iný typ uchádzača, ktorý nepočúva a vedie dlhý monológ je osobnostne veľmi dominantný a sebavedomý človek, ktorý má už aj riadiace skúsenosti, snaží sa dostať zo seba maximum a v snahe povedať o sebe čo najviac, zabúda na podstatný fakt, že komunikácia je predovšetkým dialóg dvoch ľudí."

Záujem o rozhovor s konzultantov dávate najavo aj keď nerozprávate. Váš postoj k rozhovoru o vás prezradí neverbálna komunikácia. Ak konzultant zachytí, že nie ste dobrý poslucháč, dostáva signál, že nie ste dobrý spolupracovník a človek, ktorý sa nevie koncentrovať na svoju prácu.

Tipy, ako  načúvať počas pohovoru:

  1. Správne držanie tela
    Dobré načúvanie začína už samotnou posturikou človeka. Pri pracovnom pohovore seďte rovno, hlavu jemne zdvihnutú a s konzultantom udržujte očný kontakt. Reč vášho tela vyšle signál o tom, že ho počúvate.

  1. Písanie poznámok
    Písanie stručných poznámok počas pohovoru vám dokáže udržať pozornosť. Nezabudnite sa však potom počas rozhovoru vrátiť k svojim poznámkam. Dávajte si pozor, aby ste príliš nepútali pozornosť písaním. Poznámky si zapisujte iba o dôležitých faktoch. Na jednu vec však nezabudnite: poznačte si meno konzultanta, aby ste ho pri odchode mohli osloviť, ako aj pri nasledovnom písaní emailu.

    "Dôležité je, pripraviť sa na pohovor, napísať si otázky, ktoré vás zaujímajú. Je dobré, ak si uchádzač na pohovore robí poznámky a dôležité veci si zaznamená," odporúča Vlasta Sekuciová.

  1. Sústreďte sa na odpoveď
    Po zodpovedaní na poslednú otázku od konzultanta, už nepremýšľajte nad tým, čo ste mohli povedať, alebo čo zlé ste povedali. Sústreďte sa na ďalšiu otázku, ktorú vám kladie a počas nej pomaly premýšľajte nad odpoveďou. Nemôže byť nič horšie, ako keby ste prepočuli kladenú otázku.

  1. Robte si prestávky
    Nič nepokazíte, ak si počas rozhovoru s konzultantom budete robiť krátke hlasové prestávky. Lepšie je, ak pár sekúnd popremýšľate o odpovedi, ako by ste mali bez uváženia vypustiť z úst nechcenú odpoveď.

    "Hlavným cieľom pohovoru pre uchádzača je odprezentovať sa v čo najlepšom svetle, ale zároveň sa čo najviac dozvedieť o danej pozícii, a preto by mal pozorne počúvať, aj medzi riadkami, a hlavne sa veľa pýtať. Ak sa podcení táto stránka pohovoru a uchádzač sa málo dozvedel o práci a jej náplni, vznikajú situácie, že nastúpi do práce a je sklamaný z vecí, ktoré mohol zistiť už pri pohovore, " uzatvára Sekuciová.

Viac o téme: Rozhovor Interview Pracovný Pohovor Kandidát
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: wetfeet.com; ami

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy