Hľadanie práce v zahraničí: Španielsko

Pred odchodom za prácou do Španielska si zistite všetky potrebné informácie.Pred odchodom za prácou do Španielska si zistite všetky potrebné informácie. Zdroj: thinkstock.com

Vekový limit na vycestovanie za prácou do zahraničia nie je obmedzený. Do skupiny ľudí, ktorí odchádzajú za prácou, nepatria iba mladí absolventi škôl, ale aj ľudia vo veku medzi 30 až 40 rokov. Takéto majú skúsenosti v Európskej sieti pracovných príležitostí EURES.

Ak sa rozhodnete vstúpiť a pracovať na Pyrenejskom polostrove, nepotrebuje tu pracovné povolenie. Avšak pre osobnú identifikáciu si potrebujete vybaviť tri základné doklady. Prvým dokladom je N.I.E (Identifikačné číslo pre cudzinca), ktorý získate na cudzineckej polícii. Druhým je N.I.F (Daňové identifikačné číslo). Tento doklad vydáva príslušný daňový úrad. Ako posledný doklad potrebujete kartu sociálneho zabezpečenia s číslom sociálneho poistenia, ktorú vybavíte na Národnom úrade sociálneho poistenia (Instituto Nacional de la Seruridad Social). Táto karta vás potom oprávňuje na bezplatnú hospitalizáciu a lekárske ošetrenie v krajine.

Vašou ďalšou povinnosťou, po viac ako troch mesiacoch pobytu v Španielsku, je registrácia na cudzineckej polícii v provincii (Registro Central de Extranjeros). K registrácii budete potrebovať žiadosť, fotokópiu občianskeho preukazu alebo pasu, tri aktuálne fotografie a zároveň budete musieť zaplatiť registračný poplatok.

Pre prácu v krajine je potrebné ovládanie španielskeho jazyka. Prácu si potom môžete hľadať prostredníctvom úradov práce (INEM), súkromných spoločností, agentúr dočasného zamestnávania ETT), sprostredkovateľských spoločností alebo prostredníctvom internetu alebo známych. Minimálny vek na prácu v Španielsku je 16 rokov. Avšak do veku 18 rokov je potrebný súhlas rodičov alebo tútorov.

Netreba zabúdať ani na doklady získané na Slovensku. Tie sú v zahraničí neplatné a je ich potrebné overiť. Existujú regulované povolania, medzi ktoré patrí napríklad povolanie lekár, stavebný inžinier alebo zdravotná sestra. Títo ľudia musia podstúpiť proces overovania dokladov v národných kontaktných bodoch, medzi ktoré patrí napríklad Ministerstvo školstva SR.

„Doklad o ukončení štúdia musí byť vyššie overený (apostylovaný), ku ktorému je potrebný 10-eurový kolok a žiadosť. Z apostylovanej kópie je potrebné dať spraviť úradný preklad a celý proces overovania dokladov trvá okolo šesťdesiat dní,“ hovorí Alena Fodorová zo Strediska uznávania dokladov o vzdelaní.

Kroky pri uznávaní dokladov

  1. Žiadosť s dokladom treba predložiť na Ministerstvo školstva SR, ktorí ju posúdi a potvrdí.
  2. Notárom overenú kópiu preloží súdny tlmočník, ktorého podpis musí byť tiež overený.
  3. Overený, preložený doklad sa pošle do Španielska buď prostredníctvom veľvyslanectva alebo priamo na španielske Ministerstvo školstva.

Pracovné podmienky v krajine:

Pracovný čas: maximálne 40 hodín do týždňa (pracovný čas nemôže byť dlhší ako 9 hod. denne)

Dovolenka: 30 dní za rok

Minimálna mzda: je pevne ročne stanovená vládou – 752,85 eur (v roku 2013)

Skúšobná doba: môže sa vyžadovať a musí byť zakotvená písomne, pohybuje sa od 2 do 6 mesiacov

Sociálne zabezpečenie: zamestnanci aj súkromní podnikatelia sa musia nahlásiť v systéme sociálneho zabezpečenia a platiť mesačné odvody do systému
 

Ilustračné foto Galéria fotiek (2) Zdroj: thinkstock.com

Viac o téme: Práca Španielsko Zahraničie Hľadanie práce Eures
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Thinkstock.com, Zdroj: Eures.sk; Eurostat

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy