Práca v zahraničí: Nemecko

Na prácu v Nemecku už od 1. mája 2011 nepotrebujete pracovné povolenie.Na prácu v Nemecku už od 1. mája 2011 nepotrebujete pracovné povolenie. Zdroj: thinkstock.com

Do Nemecka láka ľudí hlavne vysoký mesačný zárobok, ktorý sa v priemere pohybuje okolo 3-tisíc eur. Netreba však zabúdať na vysokú daň a mesačné výdavky na bývanie. Ak plánujete prácu v Nemecku, poradíme vám, kam by mali viesť vaše prvé kroky v krajine.

Na prácu v Nemecku už od 1. mája 2011 nepotrebujete pracovné povolenie. Ak však prídete do krajiny nemali by ste vynechať prvé dva najdôležitejšie kroky. Prvým povinným krokom je nahlásenie adresy miesta pobytu v Nemecku. Musíte tak spraviť osobne ihneď po nástupe do práce, najneskôr však jeden mesiac po začatí pobytu v krajine. Žiadosť predložíte na miestnom úrade (Einwohnenermeldeamt) alebo na odbore cudzineckej polície v mieste vášho bydliska v krajine. Druhou „povinnou jazdou“ je prihlásenie do zdravotnej poisťovne ihneď po nástupe do zamestnania.

V prípade, ak chcete, aby vám bol v Nemecku priznaný starobný alebo invalidný dôchodok, mali by ste sa prihlásiť do systému sociálneho zabezpečenia v krajine. Pred odchodom do zahraničia si vyžiadajte v Sociálnej poisťovni na Slovensku potrebné tlačivá E formuláre:

E 200 – formulár na výpočet a vyplácanie dôchodkov

E 300 – formulár na potvrdenie práva na dávku v nezamestnanosti

E 400 – formulár na potvrdenie práva na rodinné dávky

E 500 – formulár na oznámenie o registrácií pracovníka

E 600 – formulár na výmenu informácií o príjme

Do krajiny bez práce

Ak do Nemecka prichádzate s tým, že si tu chcete nájsť prácu, môžete navštíviť úrad práce a zaregistrovať sa ako uchádzač o zamestnanie. Pracovníci miestneho úradu (Arbeitsamt) práce by vám mali podať pomocnú ruku pri hľadaní vhodného zamestnania. Potenciálneho zamestnávateľa však môžete osloviť aj na základe inzerátu z jeho webovej stránky alebo prostredníctvom pracovného portálu Kariera.sk.

Podnikanie v krajine

Ak chcete v Nemecku podnikať, mali by ste sa registrovať na miestnom (mestskom) úrade (Ordnungsamt) buď osobne alebo elektronickým podaním žiadosti. K registrácií sú však potrebné viaceré doklady:

  • pas alebo preukaz
  • zvláštne povolenie na niektoré typy podnikania (viac info: Obchodná a priemyselná komora)
  • osvedčenia o zápise v obchodnom registri
  • kópia spoločenskej zmluvy overená notárom

Po registrácií si musíte živnosť nahlásiť príslušnému živnostenskému úradu (Gewerbeamt) na základe vyplneného formulára „Gewerbeanmeldung“. Ďalej je potrebný občiansky preukaz alebo cestovný pas a taktiež je povinná registrácia v obchodnej komore, s výnimkou regulovaných remesiel vymenovaných v zozname (Handwerksordnung). Ohlasovacia povinnosť nie je potrebná pri niektorých typoch povolaní, ako napríklad: lekári, architekti, daňoví poradcovia, advokáti, umelci alebo spisovatelia. Živnostenský úrad následne komunikuje s Finančným úradom, ktorý vám pridelí daňové číslo. Pri niektorých odborných povolaniach je taktiež potrebné nahlásiť sa na Štatistický úrad, Remeselnú komoru, Priemyselnú a hospodársku komoru alebo Registrovaný súd.

Pracovné podmienky

Pracovnú zmluvu by ste mali mať vystavenú v písomnej podobe a podpísanú za obidve zúčastnené strany.

Priemerná mesačná mzda (podľa odvetvia): 3077 eur, 1910 eur (oblasť hotelierstva a reštauračných služieb), 4281 eur (energetický sektor)

Minimálna mzda: v Nemecku nie je zákonom stanovená

Pracovná doba (podľa regónov): 37,5 – 40 hodín/týždeň

Prestávka v práci: 30-45 minúť po šiestich hodinách práce

Dovolenka: zo zákona 24 dní v roku

Dôchodkový vek: 65 rokov

Dôchodok v Nemecku: povinnosťou je minimálne sociálne poistenie 5 rokov alebo po 35 rokoch poistenia je možné odísť do dôchodku aj vo veku 63 rokov

Sviatky: 1. januára, 6. januára, 13. apríla, 15. apríla, 16. apríla, 1. mája, 24. mája, 3. júna, 4. júna, 14. júna, 8. augusta, 15. augusta, 3. októbra, 31. októbra, 1. novembra, 21. novembra, 25. decembra, 26. decembra

Napriek tomu, že výška hrubého mesačného zárobku je v krajine lákavá, netreba zabúdať na odvody do sociálneho, zdravotného a daňového systému. Spolu s cirkevnou daňou tvoria takmer polovicu hrubého mesačného zárobku. Náklady na bývanie v Nemecku sú vysoké, ale ceny spotrebného tovaru sú nižšie, ako na Slovensku.

Pozrite si pracovné ponuky v Nemecku cez pracovný portál Kariéra.sk.
 

Viac o téme: Nemecko Bývanie V Práca Život Povolenie Zahraničie Pracovné Zahraničí
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: ami, Zdroj: Eures.sk, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy