Odchádzate po škole pracovať do EÚ? Poznajte vaše povinnosti

Študenti, ktorí idú na brigádu do EÚ, nemusia Sociálnej poisťovni nič hlásiť.Študenti, ktorí idú na brigádu do EÚ, nemusia Sociálnej poisťovni nič hlásiť. Zdroj: photl.com

Pri odchode za prácou do zahraničia nemajú študenti povinnosti voči Sociálnej poisťovni. Ak sú však dobrovoľne poistení, môžu sa z poistenia odhlásiť alebo budú platiť dobrovoľné poistenie naďalej.

Ak študent odíde cez letné prázdniny za prácou do zahraničia, do krajín Európskej únie a do Švajčiarska, Nórska, Lichtenštajnska a Islandu a pritom nie je na Slovensku dobrovoľne poistený, nemá voči Sociálnej poisťovni žiadne povinnosti.

Ak je však takýto študent dobrovoľne poistený, má dve možnosti, a to buď sa z dobrovoľného poistenia v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne odhlási, alebo bude platiť poistné na dobrovoľné poistenie naďalej.

Ak v súvislosti s výkonom zárobkovej činnosti v členskom štáte EÚ vznikne študentovi v danej krajine povinné nemocenské poistenie a povinné poistenie v nezamestnanosti, dochádza priamo zo zákona k zániku jeho dobrovoľného nemocenského poistenia a dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti samozrejme v prípade, ak sám nepodal odhlášku, keďže legislatíva EÚ neumožňuje prekrývanie obdobia tohto povinného poistenia v členskom štáte EÚ s dobrovoľným poistením na území SR. Po skončení povinného poistenia v členskom štáte únie mu tieto dobrovoľné poistenia (nemocenské a v nezamestnanosti) zo zákona zasa vzniknú, t. j. budú pokračovať.

Pred odchodom do zahraničia

Ak študent ešte pred odchodom na brigádu v zahraničí podá odhlášku z dobrovoľného nemocenského poistenia a z dobrovoľného poistenia v nezamestnanosti, toto dobrovoľné poistenie mu zanikne na základe prejavu jeho vôle a po návrate zo zahraničia (z členského štátu EÚ) môže byť znovu dobrovoľne poistený len vtedy, ak opätovne v pobočke Sociálnej poisťovne podá prihlášku.

Dobrovoľné dôchodkové poistenie študentovi trvá, resp. nedochádza k jeho zániku aj vtedy, ak mu v súvislosti s výkonom zárobkovej činnosti vzniklo v členskom štáte EÚ povinné dôchodkové poistenie. Ak nechce platiť dobrovoľné dôchodkové poistenie počas výkonu činnosti v členskom štáte EÚ, musí sa z dobrovoľného dôchodkového poistenia v príslušnej pobočke Sociálnej poisťovne odhlásiť.

Pred odchodom na Slovensko zo zahraničia

Sociálna poisťovňa tiež odporúča študentom, aby si pri odchode zo zahraničia späť na Slovensko priamo v danej krajine preverili, či ich zamestnávateľ zaevidoval na príslušnom úrade sociálneho zabezpečenia a či za neho platil poistné. Ak áno, mali by si vyžiadať potvrdenie o období sociálneho poistenia v danej krajine (formuláru E 104), ktoré vystavuje príslušná inštitúcia daného štátu. Následne pri uplatňovaní svojich nárokov na jednotlivé dávky v budúcnosti budú mať výrazne zjednodušenú pozíciu vo vzťahu k Sociálnej poisťovni, resp. akejkoľvek inej príslušnej inštitúcii ktoréhokoľvek členského štátu EÚ, keďže preukázať výkon činnosti v zahraničí, najmä letných brigád v minulosti, môže byť neskôr mimoriadne zložité.
 

Viac o téme: Študent Sociálna poisťovňa Povinnosti Zahraničné SP
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy