Práca v zahraničí: Taliansko

Ak práca nepríde k vám, treba ísť za ňou. Aj do Talianska.Ak práca nepríde k vám, treba ísť za ňou. Aj do Talianska. Zdroj: Jan Zemiar

Ak práca nepríde k vám, treba ísť za ňou. Podľa tohto motta žijú viacerí mladí ľudia na Slovensku, pre ktorých práca za hranica predstavuje vidinu nielen ľahšie získať prácu, ale si aj finančne polepšiť.

Napriek tomu, že Taliansko zaznamenalo v januári najvyššiu nezamestnanosť za posledných 37 rokov, ešte stále sa nájdu ľudia, ktorí majú záujem pracovať v krajine s 13 percentnou nezamestnanosťou. Viac ako polovica mladých ľudí na Slovensku by najradšej odišla pracovať do zahraničia. Ich dôvody sú čisto ekonomické. Ak nemajú možnosť uplatniť sa vo svojej vlasti, skúšajú šťastie v zahraničí. Taliansko pritom dosiahlo v januári ôsmu najvyššiu mieru nezamestnanosti z krajín Európskej únie.

Do Talianska bez pracovného povolenia

Pracovať v jednej z krajín Európskej únie je omnoho ľahšie, ako kedysi. Taliansko má otvorené brány na svoj pracovný trh pre členov EÚ. Od 31. júla 2006 nie je potrebné pracovné povolenie. Je však potrebné do ôsmich dní od vstupu na územie ohlásiť svoj pobyt v krajine (dichiarazione di presenza) na príslušnom policajnom útvare (Questura). Občania EÚ, ktorí chcú zotrvať na území Talianska dlhšie ako tri mesiace, majú povinnosť zaregistrovať sa na ohlasovacom úrade (Ufficio anagrafe), v obci a na policajnom úrade môžu požiadať o vydanie pobytovej karty (carta di soggiorno).

V prípade vykonávania práce po dobu dlhšiu ako tri mesiace je potrebné sa zaregistrovať a požiadať v krajine o pridelenie identifikačného čísla (tzv. codice fiscale) na príslušnom daňovom úrade (Agenzia delle Entrate) podľa miesta pobytu a taktiež sa zaregistrovať na príslušnej pobočke zdravotného úradu ASL (Azienda Sanitaria Locale) za účelom získania zdravotného preukazu. Nie je to však povinné, preto je vhodné zistiť si namieste túto informáciu.

Pri odchode do zahraničia  nezabudnite na povinnosti voči slovenským inštitúciám:

  1. Zdravotná poisťovňa
  2. Sociálna poisťovňa
  3. Úrad práce

O odhláseniach, prihláseniach a overení dokladov sa dočítate viac v článku: Práca v Európskej únii...odchod zo Slovenska (1. časť).

Pracovné podmienky v Taliansku:

  1. Pracovný čas je 40 hodín týždenne.
  2. Maximálny pracovný čas nesmie presiahnuť 48 hodín za sedem dní, vrátane hodín práce nadčas.
  3. Obedová prestávka je vo väčšine firiem hodinová.
  4. Minimálna mzda nie je v Taliansku zákonom stanovená. Väčšina sektorov má kolektívnymi zmluvami stanovenú vlastnú minimálnu mzdu.
  5. V Taliansku je možné dohovoriť sa po anglicky, avšak pre získanie práce je nevyhnutná znalosť talianskeho jazyka. Pokiaľ sa chcete zamestnať v talianskych štátnych inštitúciách, nie v súkromných firmách, vyžaduje sa znalosť taliančiny overená certifikátom na úrovni C1. Okrem taliančiny je v niektorých provinciách a regiónoch možné využiť nemecký jazyk (Bolzano, Trento, Udine) alebo francúzsky jazyk (Valle d´Aosta).

Podnikanie v krajine

Na začiatku podnikateľskej dráhy je potrebné zaregistrovať sa na najbližšej pobočke Národného inštitútu sociálneho zabezpečenia INPS (Instituto Nazionale della Previdenza Sociale) v mieste pobytu. Všetky živnosti sú v Taliansku predmetom licencií alebo oprávnení a začiatok podnikania je spojený s registračnými povinnosťami vo viacerých inštitúciách.

V inštitúcia Agenzia delle Entrate vydáva na základe žiadosti identifikačné číslo (codice fiscale). Taktiež prideľuje daňové identifikačné číslo Partita IVA (zodpovedá nášmu IČ DPH). Ďalším krokom je prihlásenie sa na Národnom inštitúte poistenia proti pracovným úrazom (INAIL – Instituto Nazionale Assicurazione contro gli Infortuni sul Lavoro) a je potrebný zápis do zoznamu živnostníkov v Obchodnej komore (Camera di Commercio). V Taliansku je taktiež povinnosť, aby bol živnostník prihlásení do sociálneho systému v krajine.

Chcete pracovať v Taliansku? Pozrite si aktuálne pracovné ponuky.

Viac o téme: V Práca Hľadanie Zahraničie Práce Zahraničí Taliansko
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Text: ami, Zdroj: Eures

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy