Práca si ma nájde sama....omyl!

Veľa mladých absolventov vysokých škôl si myslí, že k nim práca pride sama.Veľa mladých absolventov vysokých škôl si myslí, že k nim práca pride sama. Zdroj: photl.com

Väčšinu absolventov stredných a vysokých škôl trápi, kde skončia po škole. Alarmujúce sú aj vysoké čísla nezamestnaných mladých ľudí. Niektorí z nich si však povedia, že o prácu sa báť nemusia. Počas školy do nich vštepovali vzorec: škola + titul = zamestnávatelia sa budú o mňa biť.

Pokiaľ si to vieš povedať aj ty, patríš do užšieho kruhu ľudí s dlhoročnými skúsenosťami v oblasti, po ktorej je v súčasnosti dopyt. Môžeš byť šikovným programátorom a za sebou môžeš mať množstvom úspešných projektov. Alebo si špecialistom v logistike, vo farma priemysle, máš dlhoročné manažérske skúsenosti, dobré jazykové znalosti, či dobré kontakty na dobrých miestach.

Alebo môžeš byť čerstvým absolventom vysokej školy, kde ti už od začiatku popri matematických vzorcoch vštepovali aj vzorec: ukončíš školu = zamestnávatelia sa budú o teba biť.

Skúsenosti s „odvážnymi“ absolventmi majú aj personalisti z agentúry AuJob. Otestovali si ich pri ponuke práce: Junior Java developer, ktorú zavesili na internet. Pracovná ponuka bola vhodná pre skúseného človeka v Java programovaní, vhodná aj pre absolventa, ktorý už pracoval na niekoľkých projektoch s využitím programu Java.

„Získali sme množstvo životopisov, viacero z nich úplne relevantných. Nakoľko však obsadzujeme túto pozíciu pre viacerých klientov, potrebujeme aj viac kandidátov. Preto sme cielene oslovili aj absolventov s potrebnými skúsenosťami. Úspešne,“ hovorí Pavol Zuffa z personálnej agentúry AuJob.

Prekvapili ich však reakcie niektorých z nich. „No, zaujímavá ponuka. Zatiaľ však na pohovor neprídem, práve som skončil školu a zavesil si svoje CV na pracovný portál. Ja mám skúsenosti s rôznymi metódami na manipuláciu s objektmi, arraylistom... Asi nerozumiete, čo hovorím... Viete, o mňa sa firmy pobijú.“

„O štyri týždne sa však absolvent sám prihlásil a požiadal o pohovor. Zbytočne si však svojou reakciou znížil svoj kredit najvhodnejšieho kandidáta. A štyri týždne sú pri takejto pozícii už príliš dlhý čas, pozíciu už zväčša obsadíme,“ hovorí Pavol Zuffa.

Špecialista vo svojej oblasti si uvedomuje, aká široká je jeho oblasť, v ktorej je neustále priestor pre rozvoj. Súhlasí s výrokom Sokrata – čím viac sa učíš, tým viac zisťuješ ako málo vieš. Absolvent s príliš málo skúsenosťami svojím postojom „však firmy sa o mňa pobijú“ iba zbytočne demonštruje plytkosť svojich vedomostí a skúseností. Preto radíme absolventom škôl.

Rady pre absolventov škôl:

  • Získavajte čo najviac skúseností už počas štúdia, zapájajte sa do projektov, nájdite si brigádu.
  • Buďte otvorení novým informáciám a možnostiam. Vtedy si budete neustále vedomí potreby neustáleho prehlbovania si skúseností a informácií.
  • Práca je cenná vec, preto si vážte akékoľvek možnosti. Neviete, čo ti život ešte podhodí.
  • Personalisti pracujú pre danú oblasť často už dlhší čas. Vedia, o čom hovoríš, keď prezentuješ svoje skúsenosti, alebo vedia aspoň porovnať kvality uchádzača s inými kandidátmi.
  • Buďte aktívni pri hľadaní práce. Práca si ťa môže niekedy nájsť aj sama, ale zvyčajne nie  práve tá, ktorú chceš.
  • Môžeš začať hneď teraz.
Viac o téme: Práca Študent Študenti Pavol Hľadanie Práce Absolvent Agentúra Personálna Absolventi Aujob Zuffa
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: AuJob - Pavol Zuffa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy