5 tipov, ako si konečne splniť vaše novoročné predsavzatia

Silvestrovská noc, príjemná spoločnosť veľa zábavy a budúcnosť sa vidí v ružových farbách. Nový rok sa javí ako ideálna príležitosť pre nové a lepšie začiatky. Viete, čo by ste chceli od nového roka? Želáte si, aby bol rok 2022 úspešnejší? Aby sa vám viac darilo, boli ste spokojnejší v živote aj v práci? Máme pre vás niekoľko rád, ktoré vám pomôžu dodržať všetky vaše predsavzatia a posunú vás bližšie k vášmu vytúženému životu.

Ako na Nový rok, tak aj po celý rok alebo len pár dní?

Zvládnete dodržať svoje predsavzatia a opriete sa do toho alebo si radšej dáte hneď nový cieľ „už nikdy si nedávať predsavzatia“?

Silnejšie nátury sa s plnou parou vrhnú na svoju životnú zmenu hneď a veria, že ako na Nový rok, tak po celý rok. Vo väčšine prípadov však nadšenie postupne opadá a o pár dní, nanajvýš týždňov sme tam, kde sme boli pred Silvestrom. V starých zabehnutých koľajach. Dajú sa vôbec novoročné predsavzatia dodržať? Dajú. Ale chce to na nich ísť šalamúnsky.

Poďme si na najčastejších predsavzatiach ukázať, ako ich zvládnuť s úspechom. Keď dodržíte týchto 5 tipov, máte napoly vyhrané.

5 tipov, ako si Galéria fotiek (4)

Pripravte sa na zmenu

Chcieť všetko teraz, hneď je vlastnosť mnohých ľudí. Lenže tak to väčšinou žiaľ nefunguje. Ak sa vaše predsavzatie týka jednorazovej akcie v štýle, zajtra si oblečiem tričko, ktoré som päť rokov nenosil alebo konečne odnesiem tú tašku plnú vratných fliaš, máte skoro stopercentnú šancu na úspech. Ale pretože novoročné predsavzatia bývajú veľkolepejšie, je dôležité sa na ne postupne pripravovať. Psychicky aj fyzicky.

Najpopulárnejšia prísaha, ktorú si väčšina ľudí dáva je „schudnem“. Ak nie ste so svojim vlastným telom spokojný, myšlienky na chudnutie vás určite prvýkrát neprepadnú na prelome roka. Viete, že chcete zmenu. A chudnutie nie je jednorazovka. Je to proces, o ktorom, aby ste uspeli, musíte byť skalopevne presvedčený, že ho chcete uskutočniť. Vytýčte si moment predsavzatia ako štartovaciu čiaru. A do tej doby, než sa na ňu postavíte, plánujte.

Zistite si aký spôsob chudnutia bude pre vás ideálny. Zabudnite na osvedčené diéty z internetu. Nechcete sa predsa dočkať jojo efektu, keby práve táto super novinka na vás nefungovala. Radšej si naštudujte základy zdravého životného štýlu. Inšpirujte sa u preverených výživových poradcov. Poraďte sa so svojím lekárom, čo by vzhľadom na váš hendikep odporučil on. Je jasné, že iné stravovacie návyky bude môcť praktizovať zdravý človek a iné človek s cukrovkou. Na zmenu postupne pripravujte aj svoje zázemie. Tak, ako zo špajze budú miznúť potraviny plné tukov a cukrov, nahrádzajte ich zdravými variantmi, ktoré do svojho nového jedálnička zaradíte.

Až nastane deň po predsavzatí, budete výborne pripravený. Vaša myseľ už bude na zmenu naladená a domov pripravený. To by v tom bol čert, aby ste sa hneď vzdali. Šanca na úspech je na dosah. Teraz už len vydržať a časom sami zistíte, či vám zmena vyhovuje.

5 tipov, ako si Galéria fotiek (4)

Majte dôvod na zmenu

Medzi úplne najčastejšie predsavzatia patrí prianie prestať fajčiť. Dôvodov prečo uhasiť svoju poslednú cigaretu a ďalšie si nezapáliť môže byť veľa. Možno sa bojíte rakoviny alebo pľúcneho ochorenia, možno vás krabičky cigariet stoja nemálo peňazí alebo už máte dosť toho, ako vás neustále sprevádza nepríjemný nikotínový závan.

Je v podstate jedno, čo stojí za vašou motiváciou na zmenu. Väčšinou sa tých dôvodov nazbiera viac naraz. Zapíšte si ich. Kedykoľvek vás napadne ďalší dôvod, prečo skoncovať s tým či oným, pripíšte to na svoj zoznam. A pokojne si píšte vedľa aj dôvody prečo nič nemeniť. Akonáhle po zmene zatúžite, je jasné, že tá negatívna časť, hovoriaca pre zmenu, bude obsiahlejšia. Vystavte si svoj zoznam niekam na oči. Nech ho pekne vidíte a každú chvíľu si pripomeniete, že takto to už vážne nejde, že musíte niečo robiť inak.

Stanovte si jasné ciele

Predsavzatia typu začnem cvičiť, budem športovať, konečne sa budem hýbať, sú dosť všeobecné, nič nehovoriace pojmy. Áno, chcete svoje telo rozhýbať. Zrejme máte aj dobré dôvody prečo a ani nemusíte byť obézny človek, ktorému pohyb odporúčajú všetci lekári. Lenže to, že sa zaprisaháte, že budete športovať vás veľmi nenamotivuje.

Stanovte si konkrétne ciele. Jasná predstava toho, čo môžete zdolať vo vás prebudí túžbu to skutočne zvládnuť. V rámci plánovania zmeny môžete napríklad obzrieť, aké možnosti športového vyžitia vlastne existujú. Urobte si výlet a choďte fandiť na preteky v rôznych disciplínach. Možno vás niektorý šport tak namotivuje, že sa hneď prihlásite do začiatočníckych kurzov a ani nebudete čakať do ďalšieho Silvestra.

Ak skôr uvažujete o pohybe v rekreačnom a pohodovom duchu, skúste predsavzatie „začnem behať“ nahradiť prísahou „trikrát v týždni obehnem park“ alebo „každý pondelok a piatok si zájdem do bazéna zaplávať tri dĺžky“. Počujete sami, ako lepšie, a hlavne splniteľnejšie takýto cieľ znie? A navyšovať limity môžete postupne, podľa toho, ako vám to pôjde od ruky.

5 tipov, ako si Galéria fotiek (4)

Nebuďte na zmenu sami

„Budem sa učiť anglicky“. „Budem viac čítať v breilovom písme“. „Nebudem tráviť pol dňa na sociálnych sieťach“. Tieto a podobné predsavzatia, v štýle v niečom sa zdokonalím alebo niečo nebudem robiť, lepšie zvládnete s parťákom. Sami seba k malému porušeniu nových poriadkov ľahko a bez výčitiek presvedčíte. Oklamať niekoho, kto o vašom novom cieli vie, už bude horšie.

Zverte sa so svojimi úmyslami niečo zmeniť osobe, ktorej dôverujete, máte ju radi a rešpektujete ju. Osobe, pred ktorou sa nebudete hanbiť zlyhanie a ktorá bude prežívať radosť vašich úspechov, ako by boli jej vlastné. Priateľ vám pokojne môže pomáhať s výberom vhodného kurzu, a dokonca potom naň s vami aj dochádzať. Sparing partner je úplne najlepšie riešenie. Ale aj taký „dozorca“ robí s našimi plánmi divy. Máme strach, aby sme v jeho očiach nezlyhali a o to viac sa snažíme. Veď čo by si váš najlepší priateľ pomyslel, keby vás hneď ráno nachytal, ako prechádzate Facebook?

Víťazstvo aj prehry patria k životu

Každá zmena je drina. Dlhodobý proces, s ktorým prídu malé pády aj malé víťazstvá. Že ste sa neudržali a po týždni ste si jednu zapálili? Hlavné je, že po ďalšej cigarete ste už nesiahli. Nehnevajte sa na seba a skúste zahnať aj výčitky. Nič sa nestalo, len malá chybička a chybovať je predsa ľudské.

Zvládli ste čo i len nepatrný kúsoček zo svojho predsavzatia? Pochváľte sa. Samochvála v tomto prípade vôbec nesmrdí. A možno by sa hodila aj drobná motivačná odmena. Tú si vyložene zaslúžite. Pretože sa nevzdávate, idete ďalej. Je jedno po ako veľkých krokoch alebo mini krôčikoch. Meníte svoj život. K lepšiemu. Ste jednoducho dobrý a my vám držíme v roku 2022 palce.

Fotogaléria k článku Počet fotiek: 4
Viac o téme: Práca Motivácia Predsavzatie Silvester Nový rok
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, ozpprace

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy