Neverbálna komunikácia: Ukáž viac sebavedomia pomocou reči tela

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: Getty Images

Ovisnuté ramená, prekrížené ruky, ťažkopádna chôdza: Mnoho ľudí si ani nevšimne, ako ich reč tela ovplyvňuje ostatných a ako vydáva neverbálne signály. Uvedomelý postoj je nevyhnutný na vytvorenie správneho dojmu. Ponúkame tipy, ako si lepšie uvedomiť reč tela.

Ovládanie reči vlastného tela

Aj keď nehovoríme, neustále komunikujeme so svojím telom. Americko-iránsky psychológ Albert Mehrabian z Kalifornskej univerzity v 70. rokoch minulého storočia zistil, že iba sedem percent zo správy je vnímaný slovný obsah – ohromných 55 percent je vnímaná reč tela a 38 percent hlasový prejav. Bez toho, aby sme si to všimli, vysielame signály svojim telom a sprostredkúvame jasné správy nášmu náprotivku. Asi každý počul, že založené ruky signalizujú obranné postavenie.

Ale reč tela je oveľa viac, vysvetľuje Stefan Spies. Tréner reči tela pracuje na svojich otvorených seminároch so znalosťou herectva a hovorí: "Neexistuje nesprávna alebo správna reč tela. Všetko je to o výraze, ktorý chcete v danej situácii dosiahnuť." Všeobecne platné rady ako „postavte sa vzpriamene“ alebo „nedávajte ruky do vreciek nohavíc“ nestačia. Oveľa dôležitejšie je rozpoznať, ako sa v určitých situáciách správate – a potom sami zistiť, ako by ste vlastne chceli zapôsobiť.

Vnútorné nastavenie držania tela

Pretože držanie tela súvisí predovšetkým s vnútorným postojom, hovorí tréner. Napríklad, ak ste na platovom alebo pracovnom pohovore a chcete sa ponúknuť za každú cenu, prezradíte to svojím telom: Ste v takzvanom nízkom postavení. Hlava je často mierne predklonená, ramená sú zhrbené, veľa gestikulujete. Opak uvoľneného, ​​sebavedomého vystupovania – to sa tiež prenáša na druhého človeka. Ale čo pomáha? Stefan Spies varuje pred jednoduchým plánovaním dopredu, vynútiť si určitý postoj alebo špeciálne potlačiť gestá. Vždy to pôsobí umelo, vysvetľuje. „Dôležitejšie je nájsť cestu cez svoj vnútorný postoj, pomocou ktorej môžete v danej situácii konať sebavedomo,“ hovorí. Konkrétne to znamená, že ak si poviete, že konverzácia je len možnosť a nie nutnosť, budete hneď pôsobiť uvoľnenejšie.

Tip: Ako pôsobím v určitých situáciách? Ak to chcete zistiť, môžete požiadať priateľov alebo spolužiakov, aby tomu venovali pozornosť. Týmto spôsobom môžete zistiť, aké gestá často robíte alebo ako vyzeráte počas prezentácie. Často si ani nevšimnete, aké máte zvyky.

Aj dominantní ľudia by mali na sebe pracovať

Problémom v zamestnaní môže byť aj to, ak je niekto príliš dominantný. „Ľudia sú buď vo vysokom postavení, čiže zaberajú priestor, alebo v nízkom postavení, teda dávajú priestor,“ vysvetľuje kouč reči tela. Na stretnutí môže byť dominantný postoj, teda vysoký status, kolegami rýchlo vnímaný negatívne. Tu je dôležitejšie zaujať vysvetľujúci a dobre mienený postoj – namiesto toho, aby ste tvrdohlavo chceli ukázať, že ste svoju prácu robili lepšie ako všetci ostatní.

Tip: Dávajte pozor na to, ako vaše okolie hovorí telom. Dobré príklady sa dajú nájsť aj v divadle – tu môžete vidieť, ako profesionáli využívajú svoje telo a hlas, aby postave dodali ten správny efekt.

Telesné zvyky často sťažujú prácu na reči tela

Okrem vnútorného nastavenia zohrávajú veľkú úlohu aj určité návyky reči tela. "Ľudia, ktorí veľa sedia za písacím stolom, majú tendenciu sa nakláňať dopredu. Bez ohľadu na ich vnútorný postoj to potom môže pôsobiť, ako keby boli v nízkom postavení," povedal odborník.

Tip: Aby ste zvyknutí napríklad na permanentne ovisnuté ramená, pomôže vám fyzické cvičenie, ako je joga. Už po niekoľkých hodinách si všimnete, že sa mení celé vaše držanie tela.

Vo všeobecnosti je v prvom rade dôležité rozvinúť skutočné uvedomenie si tela. Na prvý pohľad to môže znieť ezotericky. Ale ak chcete pracovať na svojom vzhľade, mali by ste túto zmenu prijať. Nielenže to môže mať pozitívny vplyv na vašu kariéru – aj vaše telo sa vám za to poďakuje.

Viac o téme: Gestá Postoj Reč tela
  • Autor: © Zoznam/rd
 
Staršie správy
Staršie správy