5 bežných chýb, ktorých sa dopúšťajú inteligentní ľudia

Zdroj: chyba, chyby, problém, strach

Ak si myslíte, že chyby robia iba hlúpi ľudia, mýlite sa. Pravda je taká, že každý robí chyby. Inteligentní ľudia si to vedia pripustiť. Hlúpi ľudia si to väčšinou pripustiť nevedia. A čo viac, najchytrejší a najúspešnejší ľudia v histórii urobili najviac chýb. Sú tieto dve veci prepojené? Pravdepodobne áno. Tento citát Alberta Einsteina hovorí za všetko: "Každý, kto sa nikdy nedopustil chyby, nikdy neskúšal nič nové." Tu je 5 chýb, ktoré robia inteligentní ľudia. Pamätajte, že tieto chyby už nemusíte robiť vy. Je lepšie poučiť sa z chýb druhých ľudí. Urobili ich oni, takže my už nemusíme.

Nahánaťe sa za peniazmi

Že je to nesprávny prístup vám povie mnoho bohatých ľudí. Vtipné je, že všetci vieme, že život je viac ako iba peniaze. A predsa sa správame ako by to bol náš jediný účel. Na tom chcieť zbohatnúť nie je nič zlé. Musíme si však pripomenúť, že zarábanie peňazí nad určitú sumu má iba minimálny vplyv na naše šťastie. Niektorí ľudia ostanú uväznení v začarovanom kruhu práce a peňazí a zabudnú na všetko ostatné. Snaha o zbohatnutie nie je zlá. Je však chybou, ak si myslíte, že je to odpoveď na všetky vaše problémy.

Ignorujete spánok

Keď vás niečo nadchne, chcete na tom stráviť všetok svoj čas. To je skvelý pocit. Ale keď vaše vzrušenie znemožňuje kvalitný spánok, mali by ste to zmeniť. Ak idete spať o druhej ráno a spíte osem hodín, zobudíte sa unavený. Je to iné ako ísť spať o jedenástej a zobudiť sa o siedmej ráno. Vtedy ste oveľa viac oddýchnutý a nabitý energiou. Vaše telo má svoj vlastný biorytmus a je doležité, aby ste sa podľa neho zariadili.

Ste až príliš prepojený

Takmer každý má dnes smartphone s prístupom na internet. O niekoľko rokov bude celý svet prepojený. Dokonca aj menej rozvinuté krajiny. Moderná technológia zmenila svet. Tento vývoj je vynikajúci. Pamätajte však, že príliš veľa dobrého môže uškodiť. Výskumy ukazujú, že moderný človek je často nešťastný a nepokojný. Jeden z najväčších dôvodov zhoršeného duševného stavu sú práve smartfóny a internet. Nezabudnite si preto od nich aj oddýchnuť a aspoň trocha obmedziť ich používanie.

Nedostatočne cvičíte

Život je plný povinností. Našou najväčšou povinnosťou je pracovať. Potom máme rodinu a priateľov, s ktorými trávime čas. Musíme platiť účty. Navyše sa stále vyskytujú nepredvídané veci. Kríza v práci. Člen rodiny ochorie. Popri všetkých týchto veciach, je jednoduché zabudnúť na fyzickú aktivitu. Nechcete chodiť. Bolí vás chrbát zo sedenia. Vaše brucho rastie. A nemôžete sa na seba pozerať v zrkadle. Nenechajte to zájsť až tak ďaleko. Spoťte sa aspoň trikrát týždenne. Zostanete silný a fit a navyše sa budete cítiť lepšie.

Ste až príliš sebavedomý

Jednou z kognitívnych zaujatostí, ktorá najviac ovplyvňuje inteligentných ľudí, je nadmerná sebadôvera. Ak v niečom dobrý, môžete sa ľahko preceňovať. Môže sa to stať skutočne hocikomu. Vedci stanovili tri spôsoby, ako sa nadmerné sebavedomie prejavuje:

  1. Nadhodnotenie – obyčajné preceňovanie sa
  2. Pozícia v spoločnosti - prehnané presvedčenie, že ste lepší ako ostatní
  3. Prílišná precíznosť - nadmerné presvedčenie, že poznáte pravdu

Keď dosiahnete malý úspech, začnete si viac dôverovať. Potom je velmi jednoduché myslieť si, že ste lepší. Možno to tak je. Ale na tom nezáleží. Namiesto toho sa spoliehajte na veci, ktoré vás priviedli tam, kde teraz ste: zvedavosť, vášeň, vzrušenie a čo je najdôležitejšie; tvrdá práca.

Viac o téme: Práca Ľudia Život Úspech Chyby Inteligencia
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, balancecareers

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy