Hľadáte si novú prácu? Praktický návod, ako sa na pohovore skutočne predať

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstockphotos.com

Ako sa na pohovore skutočne predať? Musíte preukázať, že máte to správne zázemie a skúsenosti, ako aj dobrý vzťah k úlohe a kultúre spoločnosti. Zamyslite sa nad tým, čo všetko ste v minulom zamestnaní dokázali a ako to súvisí s pozíciou, na ktorú sa hlásite. Budete však musieť urobiť viac, než spĺňať všetky požiadavky na zozname – chcete osobu, s ktorou sa rozprávate presvedčiť, že s vami skutočne chce v budúcnosti spolupracovať. To znamená, že sa predáte personalistom tak, aby bolo jasné, že ste silným kandidátom. Znie to náročne? Tu je návod, ako začať.

Zamerajte sa na zručnosti, vďaka ktorým budete okamžite prínosom

Zamestnávatelia nechcú čakať šesť mesiacov, kým sa uplatníte. Sústreďte sa na to, čo môžete pre spoločnosť urobiť vy a nie naopak.

Vhodne sa oblečte a pôsobte sebavedomo

Mnoho manažérov si o vás vytvorí dojem na základe toho, čo máte na sebe. Správne oblečenie na pohovor závisí od kultúry danej spoločnosti. To čo hovoríte je dôležité, no rovnako dôležité je ako to hovoríte. Ak si počas pohovoru nie ste istý sebou samým, ukáže sa to na vás.

Snažte sa byť sympatický

Konajte sebaisto,  priateľsky a udržujte očný kontakt. Nezabudnite potriasť rukou primeranou silou a veľa sa usmievať. Nepoužívajte krstné mená pokiaľ o to nebudete priamo požiadaní.

Dajte si pozor na reč tela

Sedíte zhrbený a vyhýbate sa očnému kontaktu? V tom prípade môžete pôsobiť nesústredne a nesebavedomo. Skúste to inak. Seďte vzpriamene, pozerajte sa ľudom do očí a snažte sa byť čo najprítomnejší.

Pozor na výber slov

Vyhýbajte sa výrazom ako "hmm" alebo "eee" pred odpoveďou na otázky. Zároveň sa snažte nezvyšovať ton na konci každej vety a budete tak pôsobiť vyspelejšie. Určite nepoužívajte nadávky a slangové slová.

Pripravte si 2 minúty o sebe

Zapamätajte si krátky opis vášho profesionálneho života. Vzdelanie, skúsenosti a zručnosti, ktoré zodpovedajú vašim silným stránkam. Pridajte vetu alebo dve o svojej zvedavosti, odhodlaní a snahe zlepšovať sa. Keď začujete „Povedzte nám o sebe“ budete pripravení.

Nerozprávajte, len aby ste vyplnili ticho

Týmto by spôsobom by ste riskovali, že o sebe prezradíte informácie ktoré by ste nemuseli. Namiesto toho sa opýtajte: „Chceli by ste počuť o mojich schopnostiach alebo skúsenostiach?“

Vyvarujte sa negatívnym informáciám

Výnimkou je, ak to musíte urobiť, aby ste bližšie vysvetlili nejasnosti vo vašom životopise. Určite neohovárajte svojho šéfa.

Príbehy predávajú

Pripravte si krátke, pravdivé príbehy, ktoré zvýrazňujú vaše zručnosti a úspechy a robia z vás toho správneho kandidáta.

Majte pripravené otázky

Uistite sa, že ich máte pripravených hneď niekoľko keď sa vás opýtajú to nevyhnutné "Máte pre nás nejaké otázky?". Opýtajte sa ich napríklad ako sa v zamestnaní páči im, alebo aké riešenia by od vás ako od zamestnanca očakávali.

Opýtajte sa na ďalšie kroky

Neodchádzajte pred tým ako sa opýtate kedy sa rozhodne o tom či vás prijali. Zistite kedy môžete zavolať späť aby ste si overili pokrok rozhodovaní. Prejavíte tak skutočný záujem o prácu.

Na Kariéra.sk si môžete vybrať zo stoviek voľných pracovných miest, stačí zadať odvetvie a lokalitu, v ktorej si hľadáte prácu. Pre praktické tipy a súťaže sledujte Instagram profil Kariéra.sk. Taktiež sa môžete pridať do Facebook skupiny Práca a brigády - Slovensko a zahraničie / KARIERA.SK, vďaka ktorej pravidelne dostanete informácie o voľných pracovných pozíciách. Môžete si tiež vytvoriť Agenta na portáli Kariéra.sk. Vďaka službe Agent dostanete na váš email nové ponuky práce podľa vašich kritérií. Nemusíte tak prezerať denne stovky ponúk, Agent ich prezrie za vás.

Viac o téme: Triky Tipy Práca Zamestnanie Pohovor Zamestnávateľ
  • Autor: © Zoznam/el
  • Zdroj: Foto: Getty, balancecareers

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy