Žiadosť o úpravu pracovného času

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: thinkstock.com

Zamestnávateľ je povinný prihliadať pri zaraďovaní zamestnancov do pracovných zmien aj na potreby tehotných žien a žien a mužov starajúcich sa o deti a osobne sa starajúcich o blízke a bezvládne osoby.

VZOR: Žiadosť o úpravu pracovného času

 

Ak tehotná žena, matka alebo otec trvale sa starajúci o dieťa mladšie ako 15 rokov alebo zamestnanec, ktorý sa osobne stará o blízku osobu, ktorá je prevažne alebo úplne bezvládna a neposkytuje sa jej starostlivosť v zariadení sociálnych služieb alebo ústavná starostlivosť v zdravotníckom zariadení požiadajú o kratší pracovný čas alebo o inú vhodnú úpravu určeného týždenného pracovného času, zamestnávateľ je povinný takejto žiadosti vyhovieť, ak tomu nebránia vážne prevádzkové dôvody.

Zamestnávateľ sa môže tejto povinnosti zbaviť, len ak mu to neumožňujú jeho prevádzkové možnosti bez ohrozenia plnenia jeho úloh. Ak zamestnávateľ odmietne žiadosť, je povinný preukázať (zamestnankyni, inšpekcii práce, prípadne súdu), že požadovaná úprava pracovného času by mala nepriaznivé následky pre zamestnávateľa.

Náležitosti:

Forma: Zákon nestanovuje povinne písomnú formu, ale táto forma komunikácie so zamestnávateľom sa doporučuje pre všetky žiadosti. Ak je to na pracovisku zvyčajné, možno zvoliť aj  komunikáciu elektronickou poštou.

Rozsah úpravy pracovného času: Zákon nestanovuje limity úpravy pracovného času, je vecou žiadosti zamestnanca  a možností zamestnávateľa, akú vhodnú úpravu zvolia. Ak bude zamestnanec pracovať na kratší pracovný čas ako je ustanovený pracovný čas u zamestnávateľa, nemožno mu  prikázať prácu nadčas, je možné ju len dohodnúť.

 

Viac o téme: Poradna Ziadost Ziadost o upravu pracovneho casu Pracovny cas
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy