Zahraničie je lákadlom hlavne kvôli zárobku a jazyku

Sezónne práce pomáhajú študentom i pracovnému trhu.Sezónne práce pomáhajú študentom i pracovnému trhu. Zdroj: thinkstock.com

Je tu leto a veľa ľudí, nielen študentov alebo nezamestnaných, lákajú sezónne práce. Majú tak možnosť privyrobiť si, získať nové skúseností, spoznať nových ľudí, alebo dokonca lokality.

Začiatok leta prináša so sebou oživenie pracovného trhu. Zber ovocia či výpomoc na stavbách sú len jedny z mála ponúk, ktoré sú aktuálne na trhu sezónnych prác. Tie lákajú najmä študentov a sú výhodnými aj pre zamestnávateľov, uviedol Daniel Markovič z Ústavu sociálnych vied Katolíckej univerzity v Ružomberku.

Podľa Markoviča sezónne práce prinášajú možnosť pre mladých ľudí privyrobiť si, získať nové pracovné skúsenosti a spoznať nových ľudí či lokality. Buduje sa tak profil budúcich uchádzačov o zamestnanie.

„Dnes vychádza zo škôl masa absolventov, a práve pracovné skúsenosti sú jednou z najužitočnejších pomôcok personalistov pri výbere vhodného kandidáta,“ povedal Markovič.

Ako ďalej dodáva, krátkodobé práce ponúkajú študentom príležitosť vyskúšať si prácu vo svojom študijnom odbore alebo aj mimo neho doma i v zahraničí. Dočasné zamestnanie na Slovensku má podľa neho výhodu istého prostredia a nízkych vstupných nákladov. Negatívom sú len platy, ktoré okrem brigád v IT sektore či prekladateľstve sú veľmi nízke. Zahraničie láka mladých Slovákov väčšími mzdami, príležitosťami na zlepšenie cudzieho jazyka a spoznávaním nových krajín. Odrádza vyššími vstupnými nákladmi a absenciou domáceho prostredia, spresnil Markovič.

Sezónne práce považuje za prospešné aj pre samotných zamestnávateľov. Vďaka nim totiž získavajú finančné výhody v podobe nižších odvodov. Tie sú takmer o 20 percent menšie ako celková výška odvodov za zamestnanca pracujúcom na plný úväzok.

„Pomáha to trhu práce, pretože zamestnávatelia môžu vytvárať pracovné príležitosti, aj keď nemajú dostatok financií na pokrytie ceny práce za zamestnávanie pracovníka na plný pracovný úväzok,“ dodal Markovič, ktorý považuje takúto formu zamestnávania za flexibilnejšiu.

Práve vďaka nej môžu zamestnávatelia lepšie regulovať počet pracovníkov v závislosti od dopytu po ich produktoch či ročnom období.

Zaujímavé brigády nájdete na Kariére.

  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy