Sezónne práce sa blížia. Nezabúdajte na povinnosti po návrate zo zahraničia!

Po návrate zo zahraničia platia špecifické podmienky na dávku v nezamestnanosti.Po návrate zo zahraničia platia špecifické podmienky na dávku v nezamestnanosti. Zdroj: thinkstock.com

Občania majú možnosť ísť si privyrobiť na sezónu do zahraničia. Počas tejto doby by mali byť poistení v nezamestnanosti v členskom štáte EÚ. Po ukončení práce tak budú mať nárok na dávku v nezamestnanosti. Závisí iba od nich, či si ju uplatnia v danej krajine alebo na Slovensku.

Sociálna poisťovňa (SP) v období, keď sa zvyšuje záujem občanov najmä o sezónne práce v zahraničí, upozorňuje na špecifické podmienky, ktoré musí občan splniť, aby si po ukončení práce a návrate z krajín EÚ mohol nárokovať na dávku v nezamestnanosti.

Zárobkovo činné osoby podliehajú v oblasti sociálneho poistenia podľa európskej legislatívy právnym predpisom toho štátu, v ktorom vykonávajú zárobkovú činnosť. V štáte, v ktorom takýto občan pracuje, je teda aj poistený pre prípad sociálnej udalosti, akou je napr. aj nezamestnanosť. Pri strate práce v zahraničí by si preto mal uplatniť nárok na dávku v nezamestnanosti predovšetkým v štáte posledného zamestnania. Nemusí pritom zostať v danom štáte až do vyčerpania celého nároku na dávku, ale môže si ju preniesť aj na Slovensko formou exportu dávky, o čo musí požiadať príslušný úrad v zahraničí pred odchodom z krajiny posledného zamestnania.

Nezamestnaný sa môže rozhodnúť aj pre druhú možnosť - nárok na dávku v nezamestnanosti si uplatniť až doma, v štáte svojho pôvodu. V tomto prípade sú však podmienky na získanie dávky v nezamestnanosti prísnejšie. Okrem podmienok slovenskej legislatívy, ktorými sú najmä zaradenie do evidencie na úrade práce a dosiahnutie potrebného obdobia poistenia v nezamestnanosti (730 dní v posledných troch rokoch), sa v takomto prípade bude navyše skúmať, či si občan zachoval počas svojho pracovného pôsobenia v zahraničí také silné väzby na Slovensku, že si tam zachoval svoje centrum záujmov. Ak pobočka SP posúdi, že centrum záujmov občana nezostalo počas jeho práce v zahraničí na Slovensku zachované, zahraničný čas poistenia v nezamestnanosti sa nebude môcť zohľadniť a dávku v nezamestnanosti mu tak neprizná.

V prípadoch, keď občan vykonával prácu v inom členskom štáte EÚ len krátkodobo (pár mesiacov), alebo išlo o sezónnu prácu (teda o prácu, ktorá sa viaže len na určité ročné obdobie a zvyšok roka sa osoba zdržuje obyčajne na Slovensku), je spravidla centrum záujmov na Slovensku zachované.

Hľadáte si brigádu v zahraničí? Máme pre zaujímavé pracovné ponuky.

 

Viac o téme: Podpora Domáce Sociálna poisťovňa Zahraničie Sezóna SP Sezónne práce Dávka v nezamestnanosti
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: TASR, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy