Hľadanie práce za hranicami Slovenska (2. časť)

Ilustračné fotoIlustračné foto Zdroj: sxc.hu

Hľadanie práce v zahraničí je omnoho ťažšie, než na Slovensku. Doma kandidát môže osloviť budúceho zamestnávateľa priamo v materinskom jazyku, prostredníctvom pracovných portálov, personálnych agentúr alebo sociálnych sietí. Pri hľadaní práce v cudzej krajine môže spraviť človek to isté, avšak dostatočne nepozná systém fungovania trhu.

 

Ak si hľadáte prácu v zahraničí, pýtajte sa na pracovné podmienky každého, koho stretnete. Možno ste ani netušili, aké zaujímavé informácie vám môžu sprostredkovať vaši priatelia, príbuzní alebo susedia. Aby ste však mali zaručené ifnormácie o životných a pracovných podmienkach, obráťte sa na sieť EURES (systém spolupráce medzi úradmi práce členských štátov EÚ). My vám z ich informácií vyberáme tie najzaujímavejšie.

„Vo všeobecnosti sa dá povedať, že neexistuje jeden zaručený spôsob na nájdenie zamestnania v zahraničí. Neodporúčam sa ani spoliehať  na jeden zdroj napr. iba pracovný portál. Väčšinou sa zdroje kombinujú. Dá sa predpokladať, že čím viac metód sa využije, tým je väčšia šanca na úspech,“ hovorí Martina Čizmadiová, managing director Zenith People Consulting.

Predtým, než pošlete svoju žiadosť o prácu, je vhodné zamestnávateľa kontaktovať telefonicky alebo mailom a informovať sa, či je pracovné miesto stále voľné. Potom spoločnosti pošlete žiadosť o prijatie do zamestnania a životopis. Obidva dokumenty by mali byť napísané v príslušnom jazyku danej krajiny alebo v anglickom jazyku. Okrem povinných dokladov pošlite aj ďalšie doklady:

  • potvrdenie o dosiahnutom vzdelaní,
  • potvrdenia o predchádzajúcich zamestnaniach
  • osvedčenia o absolvovaní dôležitých kurzov
  • fotografia nie je povinná, je na vás, či sa ju rozhodnete poslať

Budúcemu zamestnávateľovi môžete zaslať aj európsky formát životopisu (Europass), v ktorom platia trochu iné pravidlá. Europass pozostáva z piatich štandardizovaných dokumentov:

  1. životopis
  2. jazykový pas
  3. dodatky k osvedčeniu
  4. dodatky k diplomu
  5. dokument Europass-Mobility

Ak denne komunikujete s ľuďmi na sociálnych sieťach máte postarané o ďalší zdroj. Či už je to sociálna sieť Facebook, kde nájdete niekoľko zdieľaných pracovných ponúk alebo pracovná sociálna sieť LinkedIn, kde sa nadväzujú obchodné kontakty.

„Linkedin je profesionálna sociálna sieť  s výbornými diskusiami a možnosťami networkovania s ľuďmi z rôznych odborov z celého sveta.  Miestom, kde sa kumulujú ponuky od viacerých spoločností sú pracovné a personálne agentúry,“ radí Martina Čizmadiová.

Je dobré navštevovať aj pracovné veľtrhy, komunikovať so zástupcami firiem a nechať im  životopis. Dajú sa využiť aj netradičnejšie spôsoby – napr. cez odborné združenia a asociácie. Základom je aktívny prístup, stretávať sa s ľuďmi, dať o sebe vedieť a byť vytrvalý.

Na pracovnom portáli Kariera.sk nájdete aj pracovné ponuky z Českej republiky.

Viac o téme: Hranice Hľadanie Zahraničie Práce Únia Európska Cudzina EU
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: sxc.hu, Text: ami, Zdroj: Eures.sk

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy