Vraciam sa na Slovensko. Mám sa prihlásiť na úrad práce?

Ak sa občan rozhodne, že chce byť zaradený do evidencie na úrade práce po ukončení zamestnania v niektorom z členských štátov EÚ, musí si podať žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce v mieste trvalého bydliska.Ak sa občan rozhodne, že chce byť zaradený do evidencie na úrade práce po ukončení zamestnania v niektorom z členských štátov EÚ, musí si podať žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce v mieste trvalého bydliska. Zdroj: TASR

Pracovala som v zahraničí, ale momentálne som nezamestnaná, preto sa rozhodujem vrátiť späť na Slovensko. Môžem sa hlásiť na úrad práce na Slovensku?

Poradňa: Ak sa občan rozhodne, že chce byť zaradený do evidencie na úrade práce po ukončení zamestnania v niektorom z členských štátov Európskej únie (EÚ), musí si podať žiadosť o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie na úrade práce, v ktorého územnom obvode  má miesto trvalého pobytu.

K žiadosti je potrebné predložiť vyplnený formulár E 301, resp. prenosný dokument U1, ktorý vystavuje príslušná inštitúcia sociálneho zabezpečenia, resp. inštitúcia určená príslušným úradom krajiny, v ktorej bola nezamestnaná osoba predtým poistená a potvrdzuje na ňom druh práce, profesiu a dobu, ktorú občan odpracoval v príslušnom členskom štáte EÚ (formulár E 301, resp. prenosný dokument U1 sa predkladá aj po ukončení zamestnania v Českej republike). Pri registrácii je taktiež potrebný platný občiansky preukaz.

„Ak občan požiada o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie do 7 kalendárnych dní odo dňa ukončenia zamestnania v členskom štáte EÚ a predloží vyplnený E 301 - formulár, resp. prenosný dokument U1 bude zaradený do evidencie nasledujúcim dňom odo dňa skončenia zamestnania v členskom štáte EÚ,“ hovorí Veronika Černá z Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Ak občan požiada o zaradenie a nepredloží vyplnený E 301 - formulár,  resp. prenosný dokument U1 bude zaradený dňom osobného podania žiadosti. E 301 - formulár,   resp. prenosný dokument U1 je možné predložiť úradu práce aj dodatočne (o tejto skutočnosti je potrebné informovať úrad pri podávaní žiadosti).

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Slovensko Úrad Práce Prihlásenie Nahlásenie ÚPSVaR UP
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: ÚPSVaR/Eva Černá

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy