Zrážka dane z vyplatenej odmeny

pravna poradnapravna poradna

Som študent. Ak vykonám na základe zmluvy pre organizáciu zábavný program pre deti na základe dohodnutej odmeny, musí mi táto organizácia z vyplatenej odmeny zraziť daň? Nemôže túto povinnosť preniesť na mňa, aby som ja nemusel požiadať DU o vrátenie tejto dane?

Poradňa:Na základe otázky nie je možné presne identifikovať, na akom druhu zmluvy sa študent a organizácia dohodli, ale môžeme usudzovať, že čitateľ nemá živnostenské oprávnenie. Ak by študent podnikal na základe živnostenského oprávnenia ako fyzická osoba podnikateľ, vystavil by organizácii, pre ktorú vykonal zábavný program, faktúru za poskytnuté služby a tento príjem následne zahrnul do daňového priznania medzi ostatné príjmy dosiahnuté v rovnakom zdaňovacom období.

Môžeme však predpokladať, že medzi organizáciou a študentom došlo k uzatvoreniu dohody o brigádnickej práci študentov, ktorá je jednou z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného podľa ustanovení §§ 223 a nasl. Zákonníka práce. Tieto dohody musia byť vždy písomné, v opačnom prípade sú neplatné. Zamestnávateľ za zamestnanca „ na dohodu“ neplatí odvody v takom rozsahu ako za zamestnanca v pracovnom pomere. Zamestnanci pracujúci na základe niektorej z dohôd nemajú zo zákona nárok na dovolenku, poskytovanie stravy, vyplatenie odstupného.

Práce na základe dohody o brigádnickej práci študentov môžu vykonávať len fyzické osoby, ktoré majú status študenta strednej alebo vysokej školy. Už pri podpise takejto dohody má študent možnosť uplatniť si nárok na nezdaniteľnú časť základu dane a to prostredníctvom tlačiva s označením „Vyhlásenie na zdanenie príjmov fyzických osôb zo závislej činnosti“.

Nezdaniteľná časť základu dane za rok 2008 predstavovala 95 616 Sk, za rok 2009 bola táto suma zvýšená s účinnosťou od 1.3.2009 na sumu 4025,70 eura, resp. 1/12 nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka je vo výške 335,47 EUR.

Ak študent uplatní nárok na nezdaniteľnú časť základe dane, zvyčajne je jeho daňová povinnosť nulová. Ak zamestnávateľ študentovi daň strhne z vyplatenej odmeny, študent môže získať preplatok späť po ukončení roka na základe ročného zúčtovania dane. V každom prípade je potrebné, aby študent požiadal organizáciu o vykonanie zúčtovania dane za kalendárny rok.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy