Výpoveď počas trvania rodičovskej dovolenky

poradnaporadna

V januári mi končí rodičovská dovolenka (syn má vtedy 3 roky) a už teraz viem, že u zamestnávateľa mám výpoveď "dohodou" s 3-mesačným odstupným z dôvodu nadbytočnosti. Dozvedela som sa to niekedy v júli, plánovala som od septembra nastúpiť do práce a syn do škôlky. Nakoľko je situácia jasná, tak som naďalej zostala na rodičovskej so synom (aby som neprišla o dávky v prípade, že by navštevoval MŠ). Chcem sa spýtať, či mi výpoveď s odstupným môže dať zamestnávateľ ešte pred januárom, teda ešte počas trvania rodičovskej alebo až po jej skončení.

Poradňa: Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky.

 

Zákaz výpovede sa nevzťahuje na výpoveď danú zamestnancovi z dôvodov ustanovených v § 63 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, t.j z dôvodu, ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť, t.j. z tohto dôvodu je možné dať zamestnancovi výpoveď aj počas plynutia rodičovskej dovolenky. Zákaz výpovede však neznamená, že zamestnanec a zamestnávateľ sa nemôžu dohodnúť na skončení pracovného pomeru dohodou. Ak ku skončeniu pracovného pomeru dohodou dochádza z organizačných dôvodov, je túto skutočnosť potrebné uviesť v dohode.

 

Na účely splnenia podmienok pre vznik nároku na dávku v nezamestnanosti do obdobia poistenia v nezamestnanosti sa započítava obdobie prerušenia povinného poistenia v nezamestnanosti zamestnanca z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky. Do obdobia poistenia v nezamestnanosti na nárok na dávku v nezamestnanosti sa započítava aj obdobie od 1. februára 2006 do 31. januára 2010 počas ktorého bolo prerušené povinné poistenie v nezamestnanosti z dôvodu čerpania rodičovskej dovolenky. Viac o podmienkach, ktoré je potrebné splniť na účely priznania nároku na dávku v nezamestnanosti sme písali v článku Nárok na podporu v nezamestnanosti od 1.9.2010.

 

27.9.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy