Výpoveď počas rodičovskej dovolenky

poradňaporadňa

Pracovníčke končí v novembri rodičovská dovolenka. Spolu bola na materskej a rodičovskej dovolenke šesť rokov (dve deti), predtým pracovala štyri roky. Vo firme som medzitým zrušil celé oddelenie,kde pracovala, firma sa navyše medzitým presťahovala do iného mesta. Ak dám pracovníčke výpoveď podľa §63, 1a) ešte pred novembrom, platí pre pracovníčku výpovedná lehota? Alebo jej iba vyplatím odstupné? Bola by situácia iná, ak by som jej výpoveď dal až po nástupe do práce po skončení rodičovskej dovolenky?

Poradňa: V prvom rade pripomíname, že bez ohľadu na skutočnosť, že došlo k personálnym alebo majetkovým zmenám u zamestnávateľa a zamestnankyňa je na rodičovskej dovolenke, jej pracovný pomer stále trvá a vzťahujú sa naň platné ustanovenia Zákonníka práce, vrátane ustanovení o výpovednej dobe. Počas trvania materskej a rodičovskej dovolenky platí zákaz výpovede, t.j. zamestnávateľ nemôže dať zamestnankyni výpoveď v ochrannej dobe, ktorou je práve rodičovská dovolenka. Tento zákaz sa však nevzťahuje na výpoveď z dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm. a) Zákonníka práce, t.j. z dôvodu , ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo jeho časť. Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba je rovnaká pre zamestnávateľa aj zamestnanca a je najmenej dva mesiace. Ak je daná výpoveď zamestnancovi, ktorý odpracoval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, je výpovedná doba najmenej tri mesiace.

Výpoveď zamestnankyni z dôvodu, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ možno zamestnankyni dať aj počas trvania rodičovskej dovolenky aj po jej ukončení. V prípade, ak je daná zamestnankyni výpoveď aj po ukončení rodičovskej dovolenky, t.j. v čase, kedy zamestnankyňa riadne nastúpi do práce, zamestnávateľ je povinný plniť jednu zo základných povinností zamestnávateľa počas trvania pracovného pomeru, t.j. aj počas výpovednej doby, ktorou je povinnosť prideľovať zamestnancovi prácu. Ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu z dôvodov na strane zamestnávateľa, uvedená situácia sa označuje ako prekáža v práci na strane zamestnávateľa, počas trvania ktorej má zamestnanec nárok na náhradu mzdy.
17.5.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy