Výpoveď počas trvania materskej alebo rodičovskej dovolenky.

poradňaporadňa

V súčasnosti som na MD, ktorá mi končí v sept. 2011. Včera mi z práce poslali e-mail, že si mám prísť po výpoveď. Podľa zákonníka práce však na to nemajú právo. Firma je údajne v krachu a má zmrazené účty. Ako je to v takomto prípade s výpoveďou s odstupným?

Poradňa:Počas trvania materskej alebo rodičovskej dovolenky platí zákaz výpovede, t.j zamestnávateľ nie je oprávnený dať zamestnancovi výpoveď . Uvedený zákaz však neplatí, ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ. Aj v prípade rodičovskej dovolenky platia ustanovenia o doručovaní a plynutí výpovednej doby , pričom zamestnankyňa nie je povinná dostaviť sa pre výpoveď osobne , doručenie môže byť zrealizované aj poštou formou zásielky do vlastných rúk. Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba je rovnaká pre zamestnávateľa aj zamestnanca a je najmenej dva mesiace. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca.

V prípade skončenia pracovného pomeru výpoveďou alebo dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods.1 písm. a) alebo b) Zákonníka práce, t.j. ak sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo z dôvodu nadbytočnosti, patrí zamestnancovi odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku. Priemerný zárobok sa zisťuje v súlade s §134 Zákonníka práce zo mzdy zúčtovanej zamestnancovi na výplatu za kalendárny štvrťrok predchádzajúci štvrťroku, v ktorom sa zisťuje priemerný zárobok. Ak zamestnanec v takomto období nepracoval, použije sa pravdepodobný zárobok vypočítaný zo mzdy, ktorú by zamestnanec zrejme dosiahol.

Z otázky nie je zrejmé, či je zamestnávateľ v konkurze alebo v reštrukturalizácii, prípadne aká jeho konkrétna situácia, a či na zamestnávateľa vyhlásený konkurz. Ak je zamestnávateľ v konkurze platí, že pohladavky, t.j. aj nárok na vyhlásenie odstupného ,ktoré vznikli pred vyhlásením konkurzu, je potrebné prihlásiť u správcu konkurznej podstaty a nárok sa uspokojí až po ukončení konkurzu. Ak nárok na odstupné vznikne až po vyhlásení konkurzu, jedná sa o tzv pohľadávku proti podstate, ktorú je možné uspokojiť, t.j. vyplatiť, aj v priebehu konkurzu.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy