Návrat z rodičovskej dovolenky a povinnosti zamestnávateľa

Rodičovská dovolenka trvá 3 roky. Zamestnávateľ musí zamestnankyňu zaradiť na pôvodné miesto.Rodičovská dovolenka trvá 3 roky. Zamestnávateľ musí zamestnankyňu zaradiť na pôvodné miesto. Zdroj: thinkstock.com

Aké má práva žena pri návrate do zamestnania po rodičovskej dovolenke? Zamestnávateľovi som písomne oznámila úmysel vrátiť sa do práce po 1 roku. Môže mi v spoločnosti ponúknuť iné pracovné miesto?

Momentálne som na rodičovskej dovolenke a chcem sa spýtať či táto rodičovská dovolenka trvá do 3 rokov veku dieťaťa ? A keď sa vrátim do zamestnania, či ma zamestnávateľ musí zaradiť na moje pôvodné miesto alebo ma môže preradiť na inú pozíciu. Moje pôvodné pracovné miesto je stále aktuálne, nie je zrušené.

Poradňa:   Žena, ktorá sa chce vrátiť do zamestnania z materskej alebo z rodičovskej dovolenky, je v zmysle ust. § 166 ods. 3  povinná písomne oznámiť zamestnávateľovi najmenej jeden mesiac vopred predpokladaný deň skončenia alebo prerušenia rodičovskej dovolenky.

Rodičovská dovolenka trvá až do troch rokov veku dieťaťa. Ak sa zamestnankyňa vráti do práce po skončení rodičovskej dovolenky podľa § 166 ods. 2 Zákonníka práce, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na pôvodnú prácu a pracovisko. Ak zaradenie na pôvodnú prácu a pracovisko nie je možné, zamestnávateľ je povinný zaradiť ju na inú prácu zodpovedajúcu pracovnej zmluve.

Matka má po nástupe do práce viaceré výhody, o ktorých návrhoch by sa mala porozprávať so zamestnávateľom. V prípade, ak to charakter práce umožňuje, zamestnávateľ je povinný umožniť matke dieťaťa mladšieho ako 15 rokov skrátený pracovný čas. S tým však potom súvisí adekvátne nižšie mzdové ohodnotenie. Zároveň je zamestnávateľ povinný poskytnúť matke prestávky na dojčenie, ktoré sa zarátavajú do pracovného času. Ak sa matka stará o dieťa mladšie ako 3 roky (v prípade osamelého rodiča – dieťa mladšie ako 15 rokov), môže mu zamestnávateľ nariadiť nadčasy a pracovnú pohotovosť len s jeho súhlasom.

Pokiaľ u zamestnávateľa existuje pôvodná práca a pôvodné pracovné miesto, musí zamestnankyňu po návrate z rodičovskej dovolenky na takéto miesto zaradiť. Iba v prípade ak by takéto miesto neexistovalo t.j., ak by sa už práca nevykonávala alebo ak by nebolo možné ani zaradenie zamestnankyne na prácu podľa pracovnej  zmluvy a zamestnankyňa odmietne prijať ponúknutú inú vhodnú prácu, zamestnávateľ môže skončiť pracovný pomer  výpoveďou z tzv. organizačných dôvodov podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce, keď sa zamestnankyňa v dôsledku organizačných zmien u zamestnávateľa stala nadbytočnou. 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

Viac o téme: Matka Žena Rodič Zamestnávateľ Rodičovská dovolenka Návrat do práce Návrat po rodičovskej dovolenke Práva matky Práva rodiča
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Zdroj: Poradňa, Text: ami, Foto: Thinkstock.com

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy