Silvia Langermann: Na materskej dovolenke je najdôležitejšia žena

Silvia Langermann, Coaching-poradna.skSilvia Langermann, Coaching-poradna.sk Zdroj: red.

Ak je matka spokojná, tak je aj dieťa. Ak nie je, dieťa to cíti. Aj počas materskej alebo rodičovskej dovolenky je potrebné, aby sa žena starala o seba, o svoj výzor tak, aby sa dobre cítila. Každá žena má počas „dovolenky“ svoj voľný čas, ktorý môže využiť podľa svojich priorít, napríklad aj na podnikanie. O rodičovstve a „práci na plný úväzok“ sme sa porozprávali so Silviou Langermann s Coaching-poradna.sk.

 

Byť s deťmi je tá najzmysluplnejšia práca. Čo si o tom myslíte?

Vychovávať dieťa je určite najzmysluplnejšia práca.

Ako zostať aktívnou v práci a v spoločenskom živote, keď moje dieťa vyžaduje neustálu pozornosť, určite by sa pýtali viaceré mamičky. Čo by ste im poradili?

Existuje veľmi veľa spôsobov. V ideálnom prípade by mali byť na výchovu dieťaťa obidvaja rodičia. Dôležité je, aby sme druhému človeku dovolili vychovávať dieťa a starať sa o neho. Väčšinou prevláda dogma, že dieťa môže vychovávať iba matka. Keď však dieťa prinesú z nemocnice, ani muž ani žena nevedia, ako sa majú o dieťa starať. Avšak tak isto ako existuje materinský inštinkt, existuje aj otcovský. Keď dovolím druhému človeku starať sa o dieťa, tak ako on chce, vtedy mám polovicu povinností za sebou. Ideálnym prípadom je, ak zostanú aktívni obidvaja rodičia, ak je to možné – či už pracovne alebo s deťmi.

Veľmi veľa ľudí, ktorí k nám chodia do poradne, majú problém s otcom. Otec musel za starého režimu od rána do večera pracovať, aby uživil rodinu a nemal vzťah s deťmi. Od nula do sedem rokov sa budujú tie najsilnejšie vzťahy. Ak do tohto veku nebol otec s deťmi, nemá šancu si vybudovať taký intenzívny vzťah. Aktívnou pre ženu znamená, aby sa každý deň obliekla pekne.Každý deň by mal mať nejaký zmysel. Je jedno, či si pestujem bylinky, paradajky, alebo idem na návštevu alebo do obchodu. Každý deň by mal mať nejakú činnosť, nejakú radosť. Ak to rodič nemá, tá rutinná práca – staranie sa o dieťa sa stane psychicky namáhavou a nie je možné sa z toho tešiť. Dieťa sa potom tiež neteší.

Pre niektoré ženy môže byť čas strávený na rodičovskej dovolenke rutinou. Každý deň tie isté aktivity, tá istá práca okolo domácnosti. Ako nespadnúť do takejto rutiny?

Každý prípad je individuálny. Ideálne je, ak sú obidvaja rodičia pánmi svojho času. U nás doma to takto funguje a preto starostlivosť o dieťa nikomu neprerastie cez hlavu. S mužom sa obidvaja striedame pri starostlivosti o dve deti. Ak však takýto prípad nie je možný a o dieťa sa stará žena, muž by si mal vážiť jej činnosť. Materská alebo rodičovská dovolenka nie je dovolenka a muži to často nevedia. Dieťa by si malo vytvoriť vzťah s obidvoma rodičmi, preto je dôležité, aby sa pri starostlivosti vystriedali.

V poslednej dobe je trend, že ženy nevyužívajú zostať na rodičovskej dovolenke tri roky, ale do práce sa vracajú skôr. Má skorší odchod ženy do pracovného kolobehu vplyv na dieťa?

Dieťa veľmi ovplyvňuje, keď žena pracuje. Ženy však často nemajú na výber. Ľahko sa hodnotí, ale ťažšie sa prežíva. Poznám prípad jednej ženy, ktorá chodí do práce na desať hodín, na dieťa je sama a na svojich rodičov sa spoľahnúť nemôže. Musela sa vrátiť do práce, pretože z rodičovského príspevku nevyžije, nemala inú možnosť. Ideálny stav by možno bol, keby sa žena mohla vrátiť do práce, ale na polovičný úväzok. Vtedy by netrpelo dieťa ani žena.

Ženy svoje koníčky vymenili za starostlivosť o domácnosť a rodinu. Času je málo a každá matka sa pýta, kedy bude mať čas venovať sa sama sebe. Ako skĺbiť všetky aktivity dokopy?

Najdôležitejšia je žena. Ak je matka spokojná, tak je aj dieťa. Ak nie je, dieťa to cíti. Aj počas materskej alebo rodičovskej dovolenky je treba starať sa o seba, o svoj výzor, tak aby sa žena cítila dobre. Žena si môže kúpiť novú vec alebo ísť ku kaderníkovi. Veľmi dôležité je, aby žena žila aj so svojim manželom, aby išli na rande, a z času na čas nechali dieťa starým rodičom. Ak je dieťa u starých rodičov, učí sa samostatnosti a to mu prospieva. Partneri majú za ten čas možnosť budovať si vzťah, pretože vzťah by nemal stáť iba na deťoch.

Niektoré ženy sa rozhodli pre podnikanie doma. Z viacerých mamičiek sa stali úspešné podnikateľky, dokázali skĺbiť povinnosti v domácnosti s pracovnými aktivitami. Ako by sa mala správať žena-podnikateľka k svojmu dieťaťu, ktoré každú chvíľu chodí sa svojou mamou k pracovnému stolu a dožaduje sa pozornosti. Ako ho môže pracujúca matka zamestnať, poprípade mu vysvetliť túto situáciu? Ako môže matka motivovať dieťa k samostatnej hre?

Dieťa matku neotravuje. Žena má čas, keď dieťa spí alebo sa hrá. Každá žena má potom voľný čas. Závisí iba od toho, ako ho využije. Mala by si však určiť priority. Pre niekoho môže byť priorita mať uprataný byt, byť na Facebooku alebo pozerať telenovely a pre druhého je dôležitejšie, že popri materskej rozbehne podnikanie.

Viac o téme: Rozhovor Deti Dieťa Práca Materstvo Starostlivosť Výchova Podnikanie Rodičovstvo Coaching-poradna.sk Koučka Silvia langermann
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Text: Andrea Miklasová, Foto: red.

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy