Výpoveď z dôvodu nadbytočnosti

poradnaporadna

Zamestnávateľ má v rámci SR niekoľko pracovísk a v rámci Organizačného poriadku má na jednotlivých pracoviskách určený počet pracovných miest. Organizačný poriadok bol vypracovaný 15.10.2010. Pracovisko na ktorom ja pracujem má určený počet štyroch zamestnancov a hoci bol k 7.11. stav naplnený, zamestnávateľ prijme nad stav, nového zamestnanca s trojmesačnou skúšobnou dobou. Dňa 29.11. doručí výpoveď inému ( pracujúcemu na tomto pracovisku už niekoľko rokov / zamestnancovi, v ktorej mu oznamuje, že na základe organizačnej štruktúry a stanoveného počtu zamestnancov, bola jeho pracovná pozícia zrušená a na základe tejto skutočnosti sa stal nadbytočným a zamestnávateľ ho nemá možnosť zamestnávať a nie je mu schopný ponúknuť inú vhodnú prácu podľa§ 63 ods.2 ZP. a na základe vyššie uvedených dôvodov mu dáva výpoveď z pracovného pomeru podľa § 63 ods. l písm.b/ ZP.

Poradňa: Podľa popisu situácie v čitateľskej otázke neexistujú dôvody, pre ktoré by sa zamestnanec mohol domáhať trvania pracovného pomeru, tj. neexistujú dôvody, v dôsledku ktorých by bola výpoveď neplatná. Výpoveď daná zamestnancovi u dôvodu podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce je výpoveďou z dôvodu nadbytočnosti, a to konkrétne ak sa zamestnanec stane nadbytočným vzhľadom na interné rozhodnutie zamestnávateľa. Záleží na rozhodnutí zamestnávateľa, s ktorým zamestnancom pracovný pomer skončí. Ak pracovnú činnosť rovnakého druhu, ktorá sa stala pre zamestnávateľa nadbytočná, vykonáva viacero zamestnancov, o výbere zamestnanca, ktorý sa stal nadbytočným, rozhoduje zamestnávateľ.

 

Zákon nevyžaduje, aby sa organizačná zmena realizovala v čase, keď sa zamestnancovi dáva výpoveď. Musí však byť o nej určeným spôsobom rozhodnuté, aby bolo nepochybné, že zamestnanec sa v istom okamihu v dôsledku jej realizácie stane pre zamestnávateľa nadbytočným. Ak dá zamestnávateľ zamestnancovi výpoveď z dôvodu nadbytočnosti, nesmie po skončení pracovného pomeru počas nasledujúcich 3 mesiacov znovu vytvoriť zrušené pracovné miesto a prijať na toto pracovné miesto iného zamestnanca (§ 61 ods. 3 ZP). Ak po rozhodnutí o organizačných zmenách a predtým, ako doručí zamestnancovi výpoveď, musí mu zamestnávateľ ponúknuť inú vhodnú prácu v súlade s ustanovením § 63 ods. 2 Zákonníka práce. Zamestnávateľ nie je povinný ponúknuť zamestnancovi inú vhodnú prácu, ak takéto pracovné miesto nemá.

 

Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď z dôvodu tzv. organizačných zmien len vtedy, ak

a) zamestnávateľ nemá možnosť zamestnanca ďalej zamestnávať, a to ani na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce,

b) zamestnanec nie je ochotný prejsť na inú pre neho vhodnú prácu, ktorú mu zamestnávateľ ponúkol v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce alebo sa podrobiť predchádzajúcej príprave na túto inú prácu.

 

Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Výpovedná doba je rovnaká pre zamestnávateľa aj zamestnanca a je najmenej dva mesiace. Ak je daná výpoveď zamestnancovi, ktorý odpracoval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, je výpovedná doba najmenej tri mesiace.

 

17.12.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy