Výpoveď z organizačných dôvodov a vyplatenie odstupného

poradňaporadňa

Zamestnávateľ, u ktorého pracujem, sa pretransformoval na inú organizáciu. Zamestnávateľ mi ponúkol novú zmluvu, pre mňa s nevýhodnými podmienkami za ten istý plat a pohyblivú zložku, ktorú mi nevyplatí, ako každému zamestnancovi predo mnou. Žiadala som o zvýšenie platu, moje požiadavky neboli vôbec akceptované, tým, že som nesúhlasila s týmito podmienkami, som dostala výpoveď z organizačných dôvodov, firmu predali k 14.6.2010 a je v exekúcii, môže sa stať že odstupné mi nemusí vyplatiť vo výplate za mesiac jún?

Poradňa: Zamestnancovi, s ktorým zamestnávateľ skončí pracovný pomer výpoveďou alebo dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. l písm. a) alebo b) Zákonníka práce alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu alebo dohodou z tých istých dôvodov, patrí pri skončení pracovného pomeru odstupné v sume najmenej dvojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.
Ak pracovný pomer zamestnanca trval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, patrí mu odstupné v sume najmenej trojnásobku jeho priemerného mesačného zárobku.

Zamestnávateľ je povinný vyplácať zamestnancovi mzdu v súlade s ustanovením § 129 ods. 1 Zákonníka práce v termíne dojednanom v pracovnej zmluve alebo v kolektívnej zmluve, aka takýto termín nie je dojednaný, mzda je splatná pozadu za mesačné obdobie najneskôr do konca nasledujúceho kalendárneho mesiaca. Ak zamestnávateľ mzdu nevyplatí včas, zamestnanec má nárok požadovať okrem zaplatenia mzdy aj úhradu úrokov z omeškania podľa § 517 ods. 2 Občianskeho zákonníka, konkrétne podľa Nariadenia vlády SR č. 87/1995 Z.z. v aktuálnom znení , podľa ktorého výška úrokov z omeškania je o 8 percentuálnych bodov vyššia ako základná úroková sadzba Európskej centrálnej banky platná k prvému dňu omeškania s plnením peňažného dlhu . Pohľadávka z odstupného je peňažnou pohľadávkou zamestnanca voči zamestnávateľovi rovnako ako pohľadávka z nevyplatenej mzdy a možno sa domáhať i úrokov z omeškania. Pre prípad nevyplatenej mzdy alebo odstupného sa zamestnanec môže domáhať svojich práv spôsobom, ktorý sme popisovali v článku Nevyplatenie mzdy zamestnávateľom a práva zamestnanca. 27.6.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy