Invalidný dôchodok a podpora v nezamestnanosti

poradňaporadňa

Manžel dostal výpoveď dohodou. Je plne invalidný a po cely čas mu zamestnávateľ strhával poistenie v nezamestnanosti. Aká je šanca, že bude dostávať podporu?

Poradňa: Predpokladáme, že ku skončeniu pracovného pomeru so zamestnancom došlo dohodou na návrh zamestnávateľa a prípadne aj bez uvedenia dôvodu. Zamestnávateľ môže dať zamestnancovi výpoveď len z dôvodov a spôsobom uvedeným v Zákonníku práce v § 63, tak ako je uvedené v článku Výpoveď daná zamestnávateľom a v niektorých prípadoch má zamestnanec nárok aj na vyplatenie odstupného.
Okrem toho, zamestnancovi so zdravotným postihnutím môže dať zamestnávateľ výpoveď len s predchádzajúcim súhlasom príslušného úradu práce, sociálnych vecí a rodiny, inak je výpoveď neplatná. Tento súhlas sa nevyžaduje, ak ide o výpoveď dávanú zamestnancovi, ktorý dosiahol vek určený na nárok na starobný dôchodok, alebo z dôvodov ustanovených v § 63 ods. 1 písm. a), t.j, z dôvodu, že sa zrušuje alebo premiestňuje zamestnávateľ alebo z dôvodov porušenia pracovnej disciplíny.

O podmienkach vzniku nároku na podporu v nezamestnanosti sme písali v článku Vznik nároku na podporu v nezamestnanosti.

V prípade invalidných dôchodcov je potrebné posúdiť nárok na podporu podľa ustanovení o zániku nárok na dávku v nezamestnanosti , ktorý zaniká vždy: dňom vyradenia z evidencie uchádzačov o zamestnanie, dňom priznania starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku z dôvodu poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %, uplynutím podporného obdobia v nezamestnanosti (šesť mesiacov, resp. štyri mesiace), dňom smrti fyzickej osoby a jednorazovým vyplatením 50 % dávky v nezamestnanosti za zostávajúcu časť podporného obdobia.
21.6.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy