Čiastočný invalidný dôchodok a otvorenie si živnosti

pravna poradnapravna poradna

Chcela by som sa opýtať, či človek ktorý je na čiastočne invalidnom dochodku si može otvoriť živnost na opatrovateľstvo v Rakúsku ?

Poradňa: Invalidní dôchodcovia môžu v zmysle aktuálne platného zákona č.461/2003 Z.z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, neobmedzene vykonávať zárobkovú činnosť ,takže nárok na invalidný dôchodok nie je podmienený skutočnosť, či posudzovaná osoba vykonáva prácu alebo dosahuje príjem určitej výšky. Invalidné dôchodky majú občanom, ktorí z dôvodu invalidity stratili čiastočne alebo úplne schopnosť vykonávať zárobkovú činnosť, sčasti nahradiť ich príjem pred vznikom invalidity. Poberaním akéhokoľvek druhu dôchodkovej dávky, teda ani invalidného dôchodku, nie je obmedzené právo na zamestnanie alebo podnikanie na základe živnosti.
Invalidní dôchodcovia môžu pracovať na základe pracovnej zmluvy, t.j. v pracovnom pomere ako aj na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru ako aj na živnosť. Ak ste poberateľom invalidného dôchodku s poklesom schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť o viac ako 70 %, v takom prípade platíte poistné na starobné poistenie, na invalidné poistenie a na nemocenské poistenie, neplatíte poistné na poistenie v nezamestnanosti.
Vyššie uvedené odvodové povinnosti sa vzťahujú na osoby, ktoré sa považujú za samostatne zárobkovo činné podľa slovenských právnych predpisov. V prípade, ak budete žiadať o vydanie živnostenského listu v Rakúsku, je potrebné podmienky pre jeho vydanie zistiť priamo v Rakúsku na príslušnom úrade.
Následne, ak dosiahnete príjmy v zahraničí, je potrebné zohľadniť pri podaní daňového priznania v SR v nasledujúcom zdaňovacom období. Na základe platnej medzištátnej zmluvy o zamedzení dvojitého zdanenia sa v prípade príjmov z Rakúska uplatňuje metóda vyňatia príjmov, čo znamená že príjmy, ktoré boli preukázateľne zdanené v cudzej krajine síce uvediete v daňovom priznaní, avšak tie budú zo zdanenia vyňaté, takže žiadnu daň z týchto príjmov platiť nebudete.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Kariera2010 Pravna poradna
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy