Ukončenie pracovného pomeru v nečinnej spoločnosti

poradnaporadna

31. 10. 2010 som ukončila pracovný pomer. Pracovnú zmluvu mám s firmou , ktorá momentálne nemá svojho konateľa a ani nie je možné sa s nikým z firmy spojiť, kto mi dá výpoveď? Ja totiž pracujem pre inú firmu, kde mi povedali, že mi dajú výpoveď k 31.10., že mi plynie výpovedná doba a nemám chodiť do práce. Nemá mi kto ani tú výpoveď napísať. Mám obavy, aby mi nepovedali, že som porušila prac. disciplínu, keď som nenastúpila do práce, keďže sme sa dohodli len ústne. Neviem na koho sa obrátiť, aby mi ukončil pracovný pomer, firma s ktorou mám zmluvu nemá momentálne konateľa a prakticky nefunguje, hoci je registrovaná v OR. Potrebovala by som mať nejaký doklad o ukončení PP, aby som mala nárok na odstupné.

Poradňa: K ukončeniu pracovného pomeru dochádza až uplynutím výpovednej doby, ak je daná zamestnancovi výpoveď. Výpovedná doba začína plynúť až od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede. Pokiaľ zamestnancovi nebola doručená výpoveď, nie je možné hovoriť o skončení pracovného pomeru alebo plynutí výpovednej doby.

 

Zamestnanec nemá možnosť zamestnávateľa prinútiť k tomu, aby zamestnancovi dal výpoveď. Skutočnosť, či existuje osoba oprávnená konať za spoločnosť, sa možno dozvedieť z obchodného registra. Nárok na odstupné vznikne len v prípade , ak pracovný pomer so zamestnancom sa ukončuje z organizačných dôvodov výpoveďou alebo dohodou.

 

Základnou povinnosťou zamestnávateľa je prideľovať zamestnancovi prácu podľa pracovnej zmluvy. Ak zamestnanec nemôže vykonávať prácu pre prechodný nedostatok spôsobený poruchou na strojovom zariadení, v dodávke surovín alebo pohonnej sily, chybnými pracovnými podkladmi alebo inými podobnými prevádzkovými príčinami (prestoj) a nebol po dohode preradený na inú prácu, patrí mu náhrada mzdy v sume jeho priemerného zárobku.

 

Ak by zamestnávateľ neplnil túto povinnosť a zamestnávateľovi neplatil mzdu, Zamestnanec môže pracovný pomer okamžite skončiť, ak mu zamestnávateľ nevyplatil mzdu, náhradu mzdy, cestovné náhrady, náhradu za pracovnú pohotovosť, náhradu príjmu pri dočasnej pracovnej neschopnosti zamestnanca alebo ich časť do 15 dní po uplynutí ich splatnosti. Zamestnanec môže okamžite skončiť pracovný pomer iba v lehote jedného mesiaca odo dňa, keď sa o dôvode na okamžité skončenie pracovného pomeru dozvedel. Zamestnanec, ktorý okamžite skončil pracovný pomer, má nárok na náhradu mzdy v sume svojho priemerného mesačného zárobku za výpovednú dobu dvoch mesiacov. Okamžité skončenie pracovného pomeru musí zamestnanec urobiť písomne, musia v ňom skutkovo vymedziť jeho dôvod tak, aby ho nebolo možné zameniť s iným dôvodom, a musia ho v ustanovenej lehote doručiť druhému účastníkovi, inak je neplatné. Uvedený dôvod sa nesmie dodatočne meniť.

 

Zamestnanec môže dať zamestnávateľovi výpoveď, pričom bude plynúť výpovedná doba a pracovný pomer sa skončí jej uplynutím. V tomto prípade zamestnanec nemá nárok na odstupné. Výpoveď zamestnávateľovi musí byť odoslaná ako poštou doporučená zásielku, pokiaľ nie je možné vykonať doručenie na pracovisku. Výpoveď sa považuje za doručenú, keď zamestnávateľ písomnosť prevezme alebo len čo ju pošta vrátila zamestnancovi ako nedoručiteľnú, alebo ak doručenie písomnosti bolo zmarené konaním alebo opomenutím zamestnávateľa. Účinky doručenia nastanú aj vtedy, ak zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne. Následne, od prvého nasledujúceho kalendárneho mesiaca začne plynúť výpovedná doba. Rovnako ako doručovaní výpovede sa postupuje aj pri doručovaní okamžitého skončenia pracovného pomeru.

 

12.11.2010

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Kariera2010 Odstupne Ukoncenie pracovneho pomeru Necinna firma
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy