Chcem dať výpoveď zo zdravotných dôvodov. Môže ma zamestnávateľ držať?

Ak má zamestnávateľ zdravotné problémy, môže zamestnávateľa požiadať o preradenie na inú prácu.Ak má zamestnávateľ zdravotné problémy, môže zamestnávateľa požiadať o preradenie na inú prácu. Zdroj: photl.com

Mesiac som práceneschopná. Pracujem ako predavačka mäsa v hypermarkete. Rozhodla som sa po doporučení lekárky dať v práci výpoveď. Svojej nadriadenej som túto skutočnosť oznámila už 15. apríla, že po ukončení PN-ky chcem ukončiť aj pracovný pomer k 30. aprílu zo zdravotných dôvodov. Nadriadená ma však nechce z práce uvoľniť k tomuto dátumu, že ak ja chcem dať výpoveď v práci, tak musím počkať aspoň mesiac, kým si oni zaškolia človeka. Môže ma zamestnávateľ takto držať v práci? A ak áno mám potom nárok na odstupné?

Poradňa: Ak  má zamestnanec zdravotné problémy, ktoré  mu bránia vo výkone práce a podľa lekárskeho posudku dlhodobo stratil spôsobilosť naďalej vykonávať doterajšiu prácu, môže požiadať zamestnávateľa o preradenie na inú prácu.  Ako postupovať pri žiadosti a aké práva a povinnosti z toho následne vyplývajú pre zamestnanca a zamestnávateľa, sme písali podrobne v článku Chcem dať výpoveď zo zdravotných dôvodov. Dostanem odstupné?  

Ak zamestnanec nebude žiadať o preradenie na inú prácu a z akýchkoľvek dôvodov nechce alebo nemôže vykonávať prácu, môže dať kedykoľvek výpoveď z pracovného pomeru. Výpoveď musí byť písomná a doručená, nestačí ústne oznámiť nadradenému, že zamestnanec chce dať výpoveď. Zamestnanec môže dať výpoveď aj v čase, keď je PN.

Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby. Výpovedná doba začne plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola výpoveď doručená. Ak pracovný pomer zamestnanca k zamestnávateľovi  ku dňu doručenia výpovede trval menej ako jeden rok, výpovedná doba je jeden mesiac a ak pracovný pomer trval viac ako jeden rok, výpovedná doba je dva mesiace.  Počas výpovednej doby pracovný pomer stále trvá a zamestnanec je povinný vykonávať prácu podľa pracovnej zmluvy.

Ak chce zamestnanec ukončiť pracovný pomer skôr, je to možné len na základe dohody so zamestnávateľom dohodou o skončení pracovného pomeru k dojednanému dňu.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@karierainfo.sk

Viac o téme: Zdravie Zmena Problémy Zdravotné Práce Výpoveď Dôvody Preradenie
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy