Mám nárok na odstupné, keď chcem odísť z práce?

Ak sa pracovný pomer výpoveďou danou zamestnancom, nárok na odstupné zamestnancovi nevznikne.Ak sa pracovný pomer výpoveďou danou zamestnancom, nárok na odstupné zamestnancovi nevznikne. Zdroj: photl.com

Pracujem ako dôchodkyňa, ale na trvalý pracovný pomer na dobu neurčitú. Okolnosti ma nútia ukončiť pracovný pomer. Nie je dôvod, aby so mnou ukončil pracovný pomer zamestnávatel, ale ja. Musím ukončiť pracovný pomer dohodou? Na aké odstupné mám nárok podľa nových pravidiel?

Poradňa: Dosiahnutie  dôchodkového veku nie je dôvodom na výpoveď zo strany zamestnávateľa. Ak chce skončiť pracovný pomer zamestnanec, môže tak urobiť bez uvedenia dôvodov, a to výpoveďou alebo dohodou, bez ohľadu na skutočnosť, že dovŕšil dôchodkový vek.

Ak zamestnanec  požiada o skončenie pracovného pomeru dohodu, zamesrtnávateľ nie je povinný mu vyhovieť, Zamestnance môže dať výpoveď a výpovedná doba bude jeden mesiac, ak pracovný pomer trval menej ako jeden rok. Ak pracovný pomer trval viac ako dva roky, výpovedná doba bude trval dva mesiace.

Ak sa pracovný pomer končí dohodou na návrh alebo na žiadosť zamestnanca alebo výpoveďou danou zamestnancom, nárok na odstupné zamestnancovi nevznikne. Ak sa jedná o prvé skončeie pracovného pomeru o vzniku nároku na starobný dôchodok, zamestnancovi  vznikne nárok na odchodné, ktorému sme sa venovali v článku: Mám nárok na odstupné alebo odchodné?

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Odchod Dôchodca Dôchodkyňa Práce Výpoveď Z Odstupné Dohodou
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy