Invalidní dôchodcovia môžu pracovať a poberať dôchodok

Poberateľ invalidného dôchodku môže vykonávať primeranú zárobkovú činnosť.Poberateľ invalidného dôchodku môže vykonávať primeranú zárobkovú činnosť. Zdroj: photl.com

Sociálna poisťovňa zaznamenala v posledných táždňoch rastúci trend podnetov o údajnom zneužívaní poberania invalidných dôchodkov poistencami, ktorí súčasne aj pracujú. Sociálna poisťovňa preto upozorňuje, že nejde o nezákonnú činnosť a invalidní dôchodcovia môžu pracovať a zároveň poberať invalidný dôchodok.

Zákon o sociálnom poistení ani iný právny predpis nezakazuje súčasné poberanie invalidného dôchodku a výkon primeranej zárobkovej činnosti. Poberateľ invalidného dôchodku môže vykonávať primeranú zárobkovú činnosť bez ohľadu na to, aká výška miery poklesu schopnosti vykonávať zárobkovú činnosť mu bola priznaná.

Ak to zdravotný stav invalidného dôchodcu umožňuje, môže pracovať, pričom pri niektorých druhoch ochorení podmieňujúcich invaliditu je práca lekársky odporúčaná ako jedna z foriem terapie. U mnohých, najmä psychických ochorení, je fyzická aktivita veľmi priaznivá pre zdravotný stav a pre udržanie dlhodobej stabilizácie ochorenia.

Viac o téme: Domáce Práca Dôchodca Dôchodok Invalid Invalidný Invalidita
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: TASR

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy