V roku 2012 som dostala výpoveď. Akým Zákonníkom práce sa riadim?

Výpoveď daná v roku 2012 sa posudzuje podľa Zákonníka práce v danom roku.Výpoveď daná v roku 2012 sa posudzuje podľa Zákonníka práce v danom roku. Zdroj: photl.com

Dňa 21. decembra 2012 mi bola kuriérom doručená výpoveď z organizačných dôvodov podľa § 63 ods. 1 písm. b) Zákonníka práce. Výpovedná doba začína plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a skončí sa 28. februára 2013. Pracovný pomer bol založený pracovnou zmluvou zo dňa 01. februára 2011. Mám nárok na odstupné (za február 2013), ak požiadam o ukončenie pracovného pomeru k 31. januáru 2013? Bude sa mi počítať, že mám opracované dva roky? Ktorými právnymi predpismi sa treba riadiť? Do roku 2012 alebo od 2013?

<span style="color: #7cbd00; font-weight: bold">Poradňa: </span> Ak bola zamestnancovi daná výpoveď v roku 2012, výpoveď a nároky, ktoré z nej vznikli, sa posudzujú podľa predpisov účinných do 31. decembra 2012. Ak zamestnanec nepožiadal o skončenie pracovného pomeru dohodou do začiatku plynutia výpovednej doby do 31. decembra 2012, jeho pracovný pomer sa skončí uplynutím výpovednej doby a nevznikne mu nárok na odstupné.

Ak zamestnanec požiada o skončenie pracovného pomeru dohodou počas plynutia výpovednej doby, zamestnávateľ nie je povinný mu vyhovieť a dokonca aj v prípade dohody nie je povinný mu vyplatiť odstupné. Zamestnanec môže požiadať o zaradenie do evidencie uchádzačov o zamestnanie na miestne príslušnom úrade práce až  po skončení pracovného pomeru a podmienky zaradenia a vzniku nároku na podporu v nezamestnanosti sa budú  spravovať predpismi platnými v čase zaradenia.

<span style="color: rgb(124,189,0); font-size: 14px; font-weight: bold; text-decoration: none">Svoje ot&aacute;zky do poradne n&aacute;m zasielajte na <a href="mailto:poradna@firma.zoznam.sk">poradna@firma.zoznam.sk</a></span>

Viac o téme: Práce Výpoveď Zákonník Odstupné ZP
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy