Výpoveď som dostala v minulom roku. Ako je posudzované odstupné?

Výpoveď daná ku koncu roka sa riadi predpismi do 31. decembra 2012.Výpoveď daná ku koncu roka sa riadi predpismi do 31. decembra 2012. Zdroj: photl.com

Dňa 17. decembra 2012 mi bola daná výpoveď od zamestnávateľa v zmysle §63 odst.1 písm. b Zákonníka práce. Výpoveď mi začína plynúť dňom 1. januára 2013, s 2 mesačnou výpovednou lehotou, ktorá končí 28. februára 2013. Zaujímalo by ma, či okrem 2-mesačnej výpovednej lehoty, mám nárok aj na odstupné. V mojom prípade zrejme vo výške dvojnásobnu mojej priemernej mzdy, keďže som vo firme zamestnaný od apríla 2008.

Poradňa: Od  januára nastala zmena v Zákonníku práce, ktorá opätovne zaviedla súbeh výpovednej doby a odstupného, t.j. zamestnancovi vznikne po skončení pracovného pomeru uplynutím výpovednej doby aj nárok na odstupné.

Zákonník práce v prechodných ustanoveniach výslovne uvádza, že výpoveď daná zamestnávateľom zamestnancovi pred 1. januárom 2013 a nároky, ktoré z nej vznikli, sa posudzujú podľa predpisov účinných do 31. decembra 2012. Z uvedeného vyplýva, že zamestnanec, ktorému bola daná výpoveď v roku 2012 a ktorý odpracuje výpovednú dobu, nemá nárok na odstupné, i keď sa jeho pracovný pomer skončí až v roku 2013.

Podľa právneho stavu platného v roku 2012, ak bola daná zamestnancovi výpoveď, ešte pred začiatkom plynutia výpovednej doby mohol zamestnanec požiadať o skončenie pracovného pomeru dohodou, zamestnávateľ bol povinný takejto žiadosti vyhovieť a zamestnanec mal nárok na odstupné vo výške podľa počtu mesiacov, koľko by trvala výpovedná doba.  Vo  vyššie uvedenom prípade by zamestnancovi vznikol nárok na odstupné, ak by požiadal o skončenie pracovného pomeru najneskôr  31. decembra 2012.

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk.

 

Viac o téme: Výpoveď Rokov Odstupné 2012 Prelom 2013
  • Autor: © Zoznam
  • Zdroj: Foto: Photl.com, Zdroj: Poradňa

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy