Výpoveď daná zamestnancom a podpora

poradnaporadna

Momentálne som na materskej dovolenke, stále mam u zamestnávateľa zmluvu na neurčito. Na materskej som už s dvoma deťmi, predtým som v práci robila rok. Nárok na podporu mám aj keď ja podám žiadosť o výpoveď alebo musí len zamestnávateľ? Nevyhovuje mi pracovný čas, preto chcem prácu ukončiť, keď budem mat nastúpiť do práce. Výpoveď by som chcela dohodou, je potrebne dať 2 mesačnú výpoveď?

Poradňa: V prvom rade, ak čitateľke nevyhovuje pracovná doba, mohla by zvážiť, že zamestnávateľa požiada o vhodnú úpravu pracovného času tak, ako sme písali v článku Úprava pracovného času žien a mužov starajúcich sa o deti.

 

Ak sa zamestnankyňa rozhodne ukončiť pracovný pomer, môže tak v zásade urobiť dvoma spôsobmi. Za prvé môže zamestnávateľa požiadať o skončenie pracovného pomeru dohodou k určitému dátumu, tento návrh alebo žiadosť nemusí byť písomná, môže sa jednať aj o ústne rokovanie so zamestnávateľom, ale samotná dohoda o skončení pracovného pomeru musí byť vyhotovená v písomnej forme. Pracovný pomer sa skončí ku dňu uvedenému v dohode. Dohoda je dvojstranný právny úkon, t.j. musia s ním súhlasiť zamestnávateľ aj zamestnanec.

 

Ak zamestnávateľ nebude súhlasiť s návrhom zamestnankyne na skončenie pracovného pomeru dohodou, zamestnankyňa môže dať výpoveď. V tejto súvislosti upozorňujeme, že zamestnankyňa môže dať výpoveď aj bez toho, aby sa najprv pokúsila o uzatvorenie dohody so zamestnávateľom. Ak dá zamestnankyňa výpoveď, výpovedná doba začne plynúť od prvého dňa kalendárneho mesiaca nasledujúceho po mesiaci, v ktorom bola výpoveď doručená a pracovný pomer skončí uplynutím výpovednej doby.

Nárok na podporu v nezamestnanosti sa neposudzuje podľa toho, či bola výpoveď daná zamestnancom alebo zamestnávateľom alebo či k ukončeniu pracovného pomeru došlo napr. dohodou. Pre určenie vzniku nároku na podporu v nezamestnanosti sú rozhodujúce skutočnosti, ktorým sme sa venovali v článku Na dávku v nezamestnanosti už stačia len dva roky poistenia.

 

08.04.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Podpora Vypoved Nezamestnanosti Kariera2011
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy