Odmena za prácu na dohodu a podpora v nezamestnanosti

poradňaporadňa

Pracovala som v organizácii 37 rokov. Dostala som výpoveď aj odstupné. Odišla som na úrad práce a prihlásila som sa do uchádzačov o zamestnanie, vznikol mi nárok na 6 mesiacov odstupné. Po prvom mesiaci som si našla prácu, kde ma prijali na dohodu a v zmluve som mala uvedenú mzdu vo výške 130€ pri odpracovaní 40 hodín za mesiac. Odpracovala som celý mesiac a každý deň 7,5 hod. Toto sa opakovalo aj nasledujúci mesiac a výplatu za prvý mesiac som dostala 73 € a druhý 56€. Žiadala som riadny prac.pomer ale po podmienkach čo som mala v zmluve som ju radšej nepodpísala a po 4 dňoch ďalšieho mesiaca som tam už ani nenastúpila. Mám dojem , že som bola podvedená a nebola mi vyplatená mzda ani tá čo bola v dohode. Čo môžem v tomto prípade spraviť? Môžem dodatočne žiadať aby mi to uhradili?

Poradňa: Dohody o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru môže zamestnávateľ využívať len výnimočne na plnenie svojich úloh alebo na zabezpečenie svojich potrieb . Zamestnávateľ za zamestnanca „ na dohodu“ neplatí odvody v takom rozsahu ako za zamestnanca v pracovnom pomere. Zamestnanci pracujúci na základe niektorej z dohôd nemajú zo zákona nárok na dovolenku, poskytovanie stravy, vyplatenie odstupného.

Rozlišujeme tri druhy dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru, a to:
-dohodu o vykonaní práce, kde práca je vymedzená výsledkom a rozsah pracovnej úlohy nemôže prekročiť 350 hodín v kalendárnom roku.
-dohodu o pracovnej činnosti, kde sa jedná o príležitostnú prácu vymedzenú druhovo a v rozsahu nepresahujúcom 10 hodín týždenne.
- dohodu o brigádnickej práci študentov, kde práca je tiež vymedzená druhovo a vykonávať ju môžu len fyzické osoby, ktoré majú status študenta strednej alebo vysokej školy .
Pre vyššie uvedené druhy dohôd zákon nestanovuje žiadnu maximálnu ani minimálnu výšku odmeny. Za pracujúcich na základe niektorej z dohôd o prácach vykonávaných mimo pracovného pomeru odvádza zamestnávateľ len odvody do garančného a úrazového fondu.

Ak zamestnancovi nebola uhradená odmena v dojednanej výške, môže zamestnávateľa vyzvať na jej úhradu a v prípade nesplnenia povinnosti môže od zamestnávateľa požadovať aj úroky z omeškania. V prípade súdneho uplatnenia nároku je potrebné doložiť všetky relevantné podklady, napr. výkaz práce so zaznamenanými odpracovanými hodinami a pod. Práca vykonávaná na základe niektorej z dohôd nemôže rozsahom nahradiť prácu v trvalom pracovnom pomere, v opačnom prípade by sa jednalo o porušenie a obchádzanie ustanovení Zákonníka práce, za ktoré môže zamestnávateľa sankciovať Inšpektorát práce.

Za uchádzača o zamestnanie sa považuje občan, ktorý môže a chce pracovať, hľadá zamestnanie a je vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie úradu a ktorý:
• nie je zamestnanec,
• neprevádzkuje ani nevykonáva samostatnú zárobkovú činnosť,
• nevykonáva zárobkovú činnosť v členskom štáte Európskej únie alebo v cudzine,
• vykonáva zárobkovú činnosť, za ktorú mzda alebo odmena nepresahuje 65 % zo sumy životného minima pre jednu plnoletú fyzickú osobu, platného k prvému dňu kalendárneho mesiaca, za ktorý sa preukazuje výška mzdy alebo odmeny, zvýšeného o príslušné úhrady preddavku na poistné na zdravotné poistenie a poistného na sociálne poistenie platené zamestnancom a preddavku na daň z príjmov (za zárobkovú činnosť sa považuje osobné vykonávanie činností na základe pracovnoprávneho vzťahu alebo iného právneho vzťahu); skutočnosti o výške mzdy alebo odmeny preukazuje uchádzač o zamestnanie za uplynulý kalendárny mesiac v termíne určenom úradom.

Uchádzač o zamestnanie je vyradený z evidencie uchádzačov o zamestnanie okrem iného aj dňom
• nástupu do zamestnania,
• ktorým prestal spĺňať podmienku, a to vykonávanie zárobkovej činnosti v rozsahu najviac 64 hodín mesačne a ktorého mzda alebo odmena za výkon tejto činnosti presiahne vyššie uvedenú hranicu ,

Za životné minimum fyzickej osoby alebo fyzických osôb, ktorých príjmy sa posudzujú spoločne, sa považuje suma alebo úhrn súm:
• 185,19 € mesačne, ak ide o jednu plnoletú fyzickú osobu,
• 129,18 € mesačne, ak ide o ďalšiu spoločne posudzovanú plnoletú fyzickú osobu,
• 84,52 € mesačne, ak ide o zaopatrené neplnoleté dieťa alebo o nezaopatrené dieťa
<br. Nárok na podporu v nezamestnanosti je viazaný na vedenie fyzickej osoby v evidencii uchádzačov o zamestnanie príslušným úradom práce, sociálnych vecí a rodiny a podpora v nezamestnanosti je vyplácaná počas celého podporného obdobia. Počas vyplácania podpory v nezamestnanosti Sociálna poisťovňa príjmy poberateľa dávky neskúma , k zastaveniu poberania podpory v nezamestnanosti môže dôjsť len na základe vyradenie z evidencie uchádzačov o zamestnanie .
8.1.2010

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk
Viac o téme: Poradňa
  • Autor: © Zoznam
 
Staršie správy
Staršie správy