Výpoveď daná zamestnancom

poradnaporadna

Som zamestnancom vo firme už 5 rokov a rozhodujem sa pre výpoveď (bez dohody, výpoveď zo strany zamestnanca) a nástup do inej firmy. Rád by som sa preto ubezpečil o správnosti mojich informácii a aktuálnemu Zákonníku prace. Ak som zamestnaný najmenej 5 rokov, je najkratšia výpovedná lehota 3 mesiace? Ak podávam výpoveď ako zamestnanec bez udania dôvodu, mám právo na odstupné? (na niektorých fórach sa píše, že pri odpracovaní najmenej 5 rokov má zamestnanec právo na odstupné vo výške trojnásobku jeho priemernej mzdy). Výpoveď zo strany zamestnanca bez udania dôvodu je jednostranný právny úkon? ( bez udania dôvodu a bez schválenia výpovede zamestnávateľom môžem s čistým svedomím odísť z práce po uplynutí výpovednej lehoty odo dňa odovzdania podpísanej výpovednej listiny na personálnom oddelení bez toho, aby mi to niekto podpísal a schválil?) Čo robiť v prípade nepodpísania zamestnávateľom a odmietnutie prevzatia výpovednej listiny (ignorácia zamestnávateľa na výpoveď zamestnanca)? Čo robiť v prípade neschválenia odstupného v predpísanej výške? Výpoveď by som podal v priebehu marca s čo najkratšou možnou výpovednou lehotou pri výpovedi zo strany zamestnanca bez udania dôvodu. Výplata mzdy sa vo firme vypláca najskôr 15dňa v mesiaci.

Poradňa: Ak je daná výpoveď, pracovný pomer sa skončí až uplynutím výpovednej doby, nie doručením výpovede druhému účastníkovi. Výpovedná doba je rovnaká pre zamestnávateľa i zamestnanca, jej dĺžka je ustanovená minimálne na dva mesiace. Dĺžku výpovednej doby si môžu účastníci pracovnoprávneho vzťahu dohodnúť v pracovnej zmluve. Ak dĺžka výpovednej doby nie je v pracovnej zmluve dohodnutá, výpovedná doba je pre zamestnávateľa aj pre zamestnanca dva mesiace.

 

Ak je daná výpoveď zamestnancovi, ktorý odpracoval u zamestnávateľa najmenej päť rokov, je výpovedná doba najmenej tri mesiace. Ak zamestnanec alebo aj zamestnávateľ neuvedie vo výpovedi výpovednú dobu, nespôsobuje to neplatnosť výpovede.

 

Výpovedná doba začína plynúť prvým dňom kalendárneho mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede a končí sa uplynutím posledného dňa príslušného kalendárneho mesiaca. Výpoveď musí byť písomná a musí byť doručená. Zamestnanec doručuje zamestnávateľovi písomnosti týkajúce sa vzniku, zmeny a zániku pracovného pomeru na pracovisku alebo poštou ako doporučenú zásielku. Zásielka sa považuje za doručenú, keď zamestnávateľ písomnosť prevezme alebo len čo ju pošta vráti zamestnancovi ako nedoručiteľnú, alebo ak doručenie písomnosti bolo zmarené konaním alebo opomenutím zamestnávateľa. Účinky doručenia nastanú aj vtedy, ak zamestnanec alebo zamestnávateľ prijatie písomnosti odmietne ( v tom prípade je vhodné nechať si potvrdiť odmietnutie prevzatia podpismi svedkov).

 

Zamestnanec môže dať výpoveď aj bez uvedenia dôvodu, ale v prípade výpovede danej zamestnancom zamestnancovi nevzniká nárok na odstupné. K ukončeniu pracovného pomeru výpoveďou zo strany zamestnanca sa nevyžaduje súhlas alebo schválenie zamestnávateľa.

 

17.03.2011

 

Svoje otázky do poradne nám zasielajte na poradna@firma.zoznam.sk

Viac o téme: Poradna Vypoved Kariera2011 Odstupne
  • Autor: © Zoznam

Súvisiace články

 
Staršie správy
Staršie správy